You are here: Home » Zdravlje » Kamen u bubregu – simptomi, izbacivanje i prirodno lečenje

Kamen u bubregu – simptomi, izbacivanje i prirodno lečenje

Kalkuloza urotrakta, odnosno kamen u bubregu i mokraćnim kanalima, predstavlja jedan od najčešćih uroloških problema kod nas. Ovaj problem pogađa 14% stanovništva, a muškarci obolevaju tri puta češće od žena.

Kamen u bubregu može da miruje i tada nema nikakvih tegoba. Zbog tog bezbolnog stanja ljudi često i ne znaju da imaju ovaj problem. U tim slučajevima lečenje često i nije potrebno, ali uvek je važno da se utvrde uzroci pojave kamena u bubregu. Međutim, kada se kamen iz bubrega pokrene onda dolazi do takozvanog bubrežnog napada i treba početi sa lečenjem ovog problema. Postoje različiti načini za prevenciju i lečenje kamena u bubregu.

Kamen u bubregu - simptomi, izbacivanje i prirodno lečenje

Uzroci stvaranja kamena u bubregu:

 • Genetika
 • Ishrana (preterano konzumiranje proteina životinjskog porekla i natrijumovih soli, nedostatak vitamina B6, uzimanje suplemenata kalcijuma, ishrana siromašna kalcijumom)
 • Infekcija mokraćnih kanala
 • Gojaznost
 • Kronova bolest
 • Dehidratacija i nedovoljni unos vode
 • Klimatski faktori

Simptomi kamena u bubregu

Dakle, postoje slučajevi kada kamen u bubregu miruje i tada gotovo da i nema nikakvih simptoma. Ipak, najčešći simptom kamena u bubregu je bol, koji može da bude blag, ali i veoma jak. Bol se uglavnom javlja u slabini sa desne ili leve strane, a često se širi i ka donjem delu stomaka i polnim organima. Takozvani bubrežni napadi ili bubrežne kolike traju od 20 do 60 minuta i mogu se javiti više puta u toku dana. Osim bola, mogu da se jave i krv u mokraći i česta potreba za mokrenjem, a česti simptomi su i mučnina i povraćanje.

Kako sprečiti pojavu kamena u bubregu?

 • Pijte 2-3 l tečnosti dnevno
 • Izbegavajte da pijete samo jednu vrstu vode (po mineralnom i hemijskom sastavu)
 • Izbegavajte hranu sa visokom koncentracijom oksalata, odnosno čokoladu, orahe, bademe, lešnike
 • Jedite raznovrsnu hranu

Lečenje i izbacivanje kamena iz bubrega

Kamen u bubregu i mokraćnim putevima uglavnom se otkriva ultrazvukom jer to je najbolji oblik snimanja za osobe koje ne žele da se izlažu zračenju, kao npr. trudnice. Takođe, kamen u bubregu može se otkriti i rendgenskim snimanjem urotrakta, kontrastnim snimanjem mokraćnih kanala i skenerskim pregledom karlice i abdomena. Često se preporučuje i poseban skenerski pregled, tzv. skeniranje kompjuterskom tomografijom (CT). Takođe, ponekad se koristi i dubinsko snimanje bubrega i mokraćnih puteva, poznatije kao intravenska urografija (IVU).

Pre početka lečenja kamena u bubregu potrebno je zaustaviti bolove, a za to se često koriste jaki lekovi i infuzije. Takođe, lečenje kamena u bubregu zavisi od položaja i veličine kamena. Veoma je važno znati tip kamena da bi se pravilno lečio i da bi se sprečilo njegovo ponovno javljanje.

Prvo što treba da pokušate kada otkrijete da imate kamen u bubregu jeste kućni tretman, koji podrazumeva da pijete što više tečnosti, da uzimate lekove protiv bolova i lekove koji pomažu da se izbaci kamen. Od pacijenta se obično traži da donese lekaru izmokreni kamen da bi se utvrdio tip kamena.

Kada je kamen mali (veličine do 5 mm) on prolazi kroz mokraćne kanale i izbacuje se putem urina. Međutim, kada je kamen veći od 9 ili 10 mm, on se zaglavi, blokira prolaz urina i izaziva bol. Tada je potrebno razbiti i izvaditi kamen, a postoji više načina da se to uradi.

Jedan od njih koji se najčešće koristi je litotripsija udarnim talasima. To podrazumeva da se visokoenergetski udarni talasi usmere ka kamenu. Talasi prolaze kroz kožu i oslobađaju energiju na površini kamena, što dovodi do razbijanja kamena na delove.

Drugi način za izbacivanje kamena u bubregu je ureteroskopija. Ona se koristi za uklanjanje kamena koji blokira ureter, ali i za uklanjanje kamena u bubregu. Ureteroskopija se zasniva na korišćenju sonde, koja ima kameru i druge instrumente uz pomoć kojih lekari mogu da vide i uklone kamen. Sonda se kroz mokraćnu bešiku i uretru uvodi u bubreg i ureter.

Još jedan od načina za izbacivanje kamena u bubregu je perkutana nefrolitotomija (PNL). Ova procedura se koristi za izbacivanje izuzetno velikog i kompleksnog kamenja. Kroz kožu se provlači mali instrument koji se uvodi u bubreg i razbija kamen, koji se potom u delovima izbacuje kroz taj instrument.

Danas se 95% pacijenata podvrgava nekoj od pomenutih metoda koje nisu previše invazivne, a samo 5% pacijenata zahteva operativno lečenje.

Recept za prirodni lek:

Kada je reč o prirodnim načinima za lečenje kamena u bubregu, često se primenjuje jedan ruski narodni recept koji se zasniva na žitarici proso. Proso je efikasan za izbacivanje kamenja iz bubrega i bešike, eliminisanje peska i sluzi, za čišćenje bubrega i za lečenje cistitisa.

Potrebno je da uveče isperete 200 g prosa u toploj vodi, a zatim da naspete proso u teglu od 3 l i da prelijete 2/3 tegle prokuvanom vrućom vodom. Poklopite i ostavite da prenoći, a ujutru ćete u tegli videti belu mutnu tečnost. To je napitak koji će moći da vas izleči. Naspite ga u drugu posudu i pijte tokom dana u neograničenim količinama.