You are here: Home » Zdravlje » Kašnjenje i izostanak menstruacije – uzroci, saveti i lečenje

Kašnjenje i izostanak menstruacije – uzroci, saveti i lečenje

U današnje vreme gotovo da nema žene koja se bar jednom u životu nije suočila sa nekim od problema vezanih za menstrualni ciklus. Izloženost mnogobrojnim spoljašnjim, pa i unutrašnjim faktorima, veoma lako utiče na osetljive hormone u našem organizmu, koji tako mogu doći u neravnotežu i izazvati različite vrste simptoma, zdravstvenih stanja ili neprijatnosti.

Kašnjenje i izostanak menstruacije kod plodno zrelih žena danas su relativno česta pojava, mogu biti izazvani raznim uzročnicima, ne moraju biti znak nikakvog ozbiljnijeg problema i najčešće i nisu, ali mogu da izazovu različite komplikacije.

Kašnjenje menstruacije i uzroci

Da početak menstrualnog krvarenja počne nekoliko dana, pa i nedelja kasnije, uopšte nije retka pojava. Ovo hormonsko odstupanje je lako izazvano spoljnim uzrocima, kao i promenama u samom ženskom organizmu. Mogući razlozi mogu biti sasvim bezazleni ili pozitivni, poput trudnoće, ali mogu da budu i simptom nekog disbalansa, poremećaja ili oboljenja.

Kašnjenje i izostanak menstruacije - uzroci, saveti i lečenje

Trudnoća – Pozitivan test na trudnoću je radosna vest za svaku buduću majku. Ovaj značajan trenutak u životnom ciklusu i plodnom životu svake žene donosi i velike promene u organizmu koji se sprema za mesece negovanja i hranjenja buduće bebe. Naravno, u nekim slučajevima trudnoća nije željeni ishod, ali upravo ona može biti razlog zašto menstruacija kasni i ne pojavljuje se. Ukoliko je datum za početak menstruacije prekoračen i ona nikako da počne, a žena je imala polni odnos prethodnog meseca, bez korišćenja adekvatne zaštite, poput kondoma ili pilula, vrlo je moguće da je trudna. Test na trudnoću se može kupiti u svakoj apoteci i proveriti o čemu se radi. Ukoliko se pokaže pozitivnim, sledi provera kod ginekologa, koji će sa sigurnošću utvrditi radi li se zaista o trudnoći.

Stres – Psihihološko stanje ima izuzetno veliki uticaj na naše fizičko zdravlje i to u apsolutno svakom obliku, a izrazito snažno deluje na osetljive hormone, lako remeti njihovu produkciju i dovodi ih u neravnotežu. Napetost, anksioznost, depresija i svi psihološki stresovi i stanja koja deluju na ljudsku psihu i raspoloženje, utiču i fiziološka stanja, terajući organizam da se sam izbori sa neprijatnim osećanjima. Stres povećeva lučenje određenih hormona, poput prolaktina, koji je poznat i kao hormon stresa i koji potom utiče i na druge ženske hormone i njihovu proizvodnju. Ceo hormonski koktel može tako da uzrokuje da menstruacija zakasni ili čak i potpuno izostane.

Fizički napor – Veliki fizički napor takođe je veoma stresan za organizam. Iako redovna aktivnost i bavljenje sportom imaju nebrojene beneficije za zdravlje, mogu imati i svoje nuspojave, a naročito kod profesionalnih sportiskinja. Intenzivno treniranje iscrpljuje organizam i remeti žensko telo, pa kašnjenje menstruacije nije neobična pojava, no svakako zahteva konsultaciju sa ginekologom. Teži fizički posao ili napor takođe mogu da rezultiraju kašnjenjem ciklusa.

Promene načina života – Velike životne promene, poput menjanja mesta stanovanja isto mogu uticati na kašnjenje menstruacije i zbog psihičkih i fizičkih razlika koje zahtevaju prilagođavanje na novo okruženje. Na isti način deluju i nagle kraće promene, poput odlaska na putovanje, učestale žurke i provodi sa malo sna i puno nezdravih namirnica, te menjanje navika u ishrani ili životnom stilu takođe mogu da utiču na neredovnost ciklusa.

Lekovi i oboljenja – Neke bolesti, poput upale bešike ili vaginalne infekcije takođe mogu da poremete ciklus, a isti učinak mogu imati i lekovi. Terapija antibioticima je čest uzročnik kašnjenja i neredovnosti menstrualnog krvarenja.

Individualne razlike – Organizam svake žene je mehanizam za sebe i funkcioniše različito, zavisno od životne dobi, zdravstvenog stanja i uopšte individualnih odlika. Dok neke žene imaju potpuno redovan menstrualni ciklus i precizno mogu da odrede početak svakog sledećeg ciklusa, kod nekih žena je potpuno uobičajeno da im početak menstrualnog krvarenja varira po nekoliko dana. Neke žene takođe mogu na osnovu brojnih simptoma tačno da osete dolazak menstruacije, dok druge nemaju izražene predmenstrualne tegobe. Individualne razlike u kombinaciji sa ostalim faktorima lako mogu da poremete ciklus i uzrokuju kašnjenje. Ovo je uglavnom bezazleno, ali bi bilo poželjno posavetovati se sa ginekologom.

Izostanak menstruacije i uzroci

Poput kašnjenja i neredovnosti ciklusa, ni izostanak menstrualnog krvarenja nije retka pojava. On takođe može biti izazvano brojnim spoljnim i unutrašnjim faktorima i može se klasifikovati u dve grupe. Izostanak menstruacije se stručno nazova amenoreja i može biti primarna i sekundarna.

Primarna amenoreja

Primarna amenoreja je pojava koja se dijagnostifikuje kada se kod devojčica do šesnaeste godine života ne javi prvo menstrualno krvarenje. Ona je znak nešto kasnijeg sazrevanja i ulaska u pubertet, a može da se javi i kod mršavih ili atletski građenih devojčica. Veoma retko je hormonska neravnoteža uzročnik primarne amenoreje, a ginekologa bi trebalo konsultovati u izuzetnim slučajevima kada se ne javljaju ni drugi znaci polnog sazrevanja, poput rasta grudi, maljavosti i ostalih promena.

Sekundarna amenoreja

Sekundarna amenoreja se dijagnostifikuje kada kod žena koje nisu trudne menstruacija izostane duže od tri meseca. Ona se javlja kod polno zrelih žena, uzrokovana različitim faktorima, sličnim kao i oni koji utiču na kašnenjenje i neredovnost ciklusa. Pored trudnoće, koja je logičan prirodni uzrok za izostanak menstrualnog krvarenja, za njega su zaslužni druge spoljnje i unutrašnje promene.

Nagla promena kilaže – Nagli gubitak ili dobijanje na telesnoj težini remete rad hormona i mogu napraviti izuzetno velike disbalanse u njihovom funkcionisanju. Disbalans hormona može biti tako veliki da utiče ne samo na kašnjenje, već i na potpuno odsustvo krvarenja, jer ženski sistem za reprodukciju postaje opterećen i ne funkcioniše kako treba.

Fizički i psihički stres – Dugotrajna izloženost psihičkom stresu i drugi poremećaji raspoloženja ili psihička oboljenja, te preterano vežbanje ili fizički napor takođe dovode do neravnoteže hormona i mogu da izazovu potpuni izostanak menstruacije.

Lekovi – Razne vrste lekova, a posebno oralni kontraceptivi, utiču na rad i produkciju hormona. Prestanak uzimanja pilula protiv trudnoće vrlo često može biti povezan sa izostanokom krvarenja čak i nekoliko meseci.

Tumor hipofize i hipotalamusa – Nešto ređi uzroci za nastanak sekundarne amenoreje su pomenuti tipovi tumora. U većini slučajeva se radi o benignim tumorima i adenomima koji remete funkcije žlezda i lučenje hormona i sprečavaju normalno funcionisanje menstrualnog ciklusa. Ovakvi problemi se mogu uspešno tretirati lekovima, a retko i hiruriškim putem, no, važno ih je otkriti na vreme i redovno pratiti.

Lečenje poremećaja ciklusa

Postoje brojni saveti i rešenja za tretman neredovnosti ciklusa. U slučaju kašnjenja menstruacije zbog nekih spoljnjih faktora, vrlo često se situacija popravlja spontano, sa promenom faktora koji je izazivaju. Redovna, ali umerena fizička aktivnost, pravilna ishrana i zdrave životne navike, relaksacija i odmor u mnogome pomažu u dovođenju hormonskog statusa u ravnotežu, a samim tim i u regulisanju ciklusa.

U slučaju unutrašnjih fizioloških promena, odnosno ukoliko su kašnjenje ili izostanak menstruacije izazvani organskim poremećejem, tretman regulacije ciklusa se sprovodi lečenjem osnovnog oboljenja. U najvećem broju slučajeva, lekar prepisuje određeni medikament koji nadomešćuje ili redukuje nivo hormona. Većina uzroka neredovnog ciklusa koji nemaju organsko poreklo nisu zabrinjavajući, a često ne zahtevaju neku posebnu terapiju.

Ukoliko je izostanak menstruacije izazvan poremećajem funkcije jajnika ili oboljenjima hipofize i hipotalamusa, takođe se u najvećem broju slučajeva, problem neredovnosti rešava uz pomoć terapije hormonskim lekovima, a u retkim slučajevima se pristupa hirurškom odstranjuvanju eventualnog tumora.