You are here: Home » Zdravlje » Kiselost organizma i kako ga alkalizovati

Kiselost organizma i kako ga alkalizovati

Pojam kiselosti organizma, jednostavnim rečima, označava odnos između kiselih i baznih supstanci u našem organizmu. Izražava se u pH vrednosti, na skali koja ima 14 jedinica. Optimalna vrednost koja odgovara našem telu iznosi 7,4 i označava blago bazno stanje.

Više vrednosti ukazuju na povećanu kiselost, koja može imati brojne štetne posledice po naše zdravlje. Kao jedan od najozbiljnijih poremećaja možemo navesti razvoj tumora.

Naime, prema naučnim i medicinskim istraživanja, pokazalo se da raku pogoduje izrazito kisela sredina, dok u baznoj, odnosno alkalnoj, ne može da se razvija.

Kiselost organizma i kako ga alkalizovati

Šta izaziva povišenu kiselost organizma?

Krivac za povećanu kiselost organizma je u najvećoj meri savremeni način života i ishrane. Moderno doba je prezasićeno namirnicama koje stvaraju kiselu reakciju u telu i povećavaju rizik od mnogih zdravstvenoh tegoba. Kao najočitije primere, a takođe i najčešće konzumirane namirnice, možemo navesti šećer, belo brašno, namirinice bogate skrobom, masna hrana, hrana sa velikim udelom proteina žiotinjskog porekla, brojni konzervansi i aditivi, za koje često nismo ni svesni da ih unosimo, te alkoholna i gazirana pića.

Sve što pojedemo i unesemo u svoj organizam, menja ravnotežu alkalnosti i kiselosti. Svaka namirnica se na drugačiji način procesuira u procesu varenja, izazivajući kiselu ili baznu reakciju i na taj način aktivno utičući na njihov balans. Nemojte da vas zavara fizičko svojstvo određenih namirnica, odnosno osećaj koji izazivaju dok ih jedemo. Klasičan primer je limun, koji je sam po sebi izrazito kiseo, ali prolaskom kroz naš sistem za varenje, stvara baznu reakciju i zato je jedan od uspešnih lekova protiv pivišene kiselosti u organizmu.

Kako prepoznati povišenu kiselost organizma?

Simptomi povećane kiselosti organizma variraju kod različitih ljudi, mogu biti brojni i podsećati i na neka druga stanja. No, moguće je izdvojiti neke od najčešćih simptoma, zbog kojih bi trebalo testirati organizam i utvrditi da li se možda radi baš o ovom problemu.

Najčešći simptomi koji mogu ukazivati na povećanu kiselost u organizmu su: bolovi u mišićima i zglobovima, pojava bubuljica i akni na licu, vrtoglavica i hronični umor, alergije na hranu, nervoza i depresija, hiperaktivnost, panični napadi, peckanje pri mokrenju, jak i neugodan miris mokraće, proliv ili zatvor, slaba koncentracija, razdražljivost.

Ako se ovaj disbalans organizma ne tretira na vreme, može izazvati i daleko ozbiljnje probleme sa zdravljem. Kao najdrastičnije primere možemo navesti Hodžkinovu i Kronovu bolest, reumatoidni artritis, multipla sklerozu, lupus, sarkoidozu, tuberkolozu i sve vrste kancera.

Da li vam je organizam prekiseo?

Ako ste prepoznali neke od simptoma, u nedoumici ste i sumnjate na povišenu kiselost organizma, vrlo lako možete da se otarasite dodatne brige i testirate se kod kuće. U svakoj apoteci možete naći pH test traku i brzo utvrdite da li se radi o ovom problemu. Kao što smo rekli, vrednost treba da ukazuje na blagu baznost, odnosno treba biti 7,4 ili viši. Vrednost 7,0 je pH neutralna.

Kako regulisati kiselost organizma?

Optimalna pH vrednost našeg organizma je od ključne važnosti za naše zdravstveno stanje i ugodan život. S obzirom da su za odnos kiselosti i baznosti organizma odgovorne namirnice koje unosimo, najviše računa bi trebalo da povedemo o pravilnoj i zdravoj ishrani, koliko nam to savremene okolnosti dozvoljavaju. Pošto naš organizam treba da bude blago alkalan, to znači da bi 60% do 89% namirnica koje unosimo trebalo da budu one koje stvaraju baznu sredinu, a 20% do 40% one koje stvaraju kiselu sredinu, pritom poslednje treba da budu biljnog porekla.

Na prvom mestu, trebalo bi smanjiti ili potpuno izbaciti iz ishrane namirnice koje stvaraju kiselu reakciju, u zavisnosti od stepena povišenosti kiselosti. Najprostijim rečnikom, većina voća i povrća spada u alkalne namirnice, dok meso, jaja i mlečni proizvodi uglavnom stvaraju kiselu sredinu. Pravilan odnos ovih namirnica će blagotvorno delovati na naš organizam i uspostaviti optimalan balans za zdravo telo. Šećer, masna i industrijska hrana, alkohol i ugljeni hidrati takođe stvaraju kiselsot organizma i treba ih u najvećoj meri izbegavati, budući da nisu bogati ni nutritijentima korisnim za naš organizam.

Prirodni regulatori kiselosti organizma

Pravilan izbor namirnica ima najveći udeo u regulisanju problema alkalnosti organizma, a dodatan podstrek mogu biti i neki prirodni proizvodi i recepti. Oni blagotvorno deluju na naše telo, obezbeđuju ravnotežu bazne i kisele sredine organizma, te samim tim povoljno utiču na smanjenje tegoba i izlečenje ovog neprijatnog i potencijalno opasnog stanja.

Sok od aloe vera biljke bogat je elektrolitima, antioksidantima i polisahardima i izrazito je alkalizujući. Idealno je konzumirati ga pre ili nakon obilnog obroka, budući da ima izuzetno brzo alkalizujuće dejstvo.

Limunada ima snažna antiksidantna svojstva, a kao što smo pomenuli, limun stvara alkalnu reakciju i utie na povoljnu pH vrednost. Za ovaj ukusan i lekovit napitak pomešajte jednu šolju sveže ceđenog limuna, oko šest čaša čiste vode, kašičicu cimeta, prstohvat morske soli i pola kašičice meda i ostavite preko noći u frižideru. Svakog dana pravite svež napitak i slobodno konzumirajte tokom celog dana.

Uvrstite celer u vašu redovnu ishranu. Ovo povrće je bogato vodom i delotvoran je nautralizator kiselina. Slobodno ga grickajte pre, tokom ili nakon obroka, sasvim je svejedno. On je bogat elektrolitima, vraća energiju i efikasno alkalizuje naš organizam.