You are here: Home » Blog » Krema od smilja – upotreba za lice i kožu

Krema od smilja – upotreba za lice i kožu

Koliko puta smo, verujući nasmejanim licima bez ijedne bore koji nam sa bilborda ili malih ekrana poručuju da je baš ta krema najbolji izbor za nas, pohitali u najbližu apoteku ili parfimeriju da probamo to novo, idealno i po pravilu preskupo malo pakovanje. A onda ponovo – razočarenje. Bore ne prolaze, a u sastavu kreme naiđemo na čitav niz štetnih parabena, formaldehida, konzervanasa, koji ne samo da ne pomažu već su i izuzetno štetni za našu kožu.

A kao i uvek, pravo i zdravo rešenje se nalazi oko nas, u prirodi, i možemo ga napraviti sami. Upravo ćemo u ovom tekstu opisati način pravljenja jedne takve zdrave kreme – kreme od smilja.

Krema od smilja - upotreba za lice i kožu

Krema od smilja i recept

Krema od smilja, ima višestruko povoljan uticaj na kožu, posebno suvu i dehidriranu, pa stoga skloniju nastanku bora. Jedna od najvažnijih uloga je vraćanje koži njene prirodne vlažnosti, obnavljanje ostećenih segmenata, uklanjanje fleka i hiperpigmentacija, davanje  sjaja koži i povratak godina unazad.

Pre nego što je otkriven proces destilacije, eterično ulje se pravilo ručno, potapanjem cvetova smilja u neko od biljnih ulja (najbolje maslinovo, bademovo, ulje od koštica grožđa). Danas, kada postoje savremeni procesi proizvodnje, ovaj metod se retko koristi. Medjutim, za sopstvenu upotrebu možemo se prisetiti tog starog recepta. Dakle, u manju  staklenu posudu stavimo cvetove smilja, dobro ih izgnječimo, najbolje čistim rukama, a zatim dodamo hladno ceđeno maslinovo ulje, dok potpuno ne prekrije cvetove. Dobro zatvorimo i stavimo na osunčano mesto da stoji oko tri nedelje. Nakon tog perioda procedimo i koristimo ili kao ulje ili dodamo u neku prirodnu kremu koju već imamo, ili napravimo svoju kremu od smilja. Ulje koje smo dobili, zagrejemo, dodamo kakao maslac i pčelinji vosak, svakog po 40 grama. Sve sastojke umešamo i topimo na laganoj vatri, ali ne smemo dozvoliti da proključa, već čim se sastojci homogenizuju, sklonimo sa vatre, ohladimo prirodnim putem, i rasporedimo u manje posude za čuvanje (najbolje staklene). Kremu čuvamo u frizideru ili na nekom drugom hladnom mestu. Rok trajanja je šest meseci.

Smilje, upotreba i značaj za zdravlje

Smilje (Helichrum italicum), poznata još i kao imortelle ili “cvet koji nikada ne vene”, je žbunasta mediteranska biljka, koja raste u kamenim predelima, gde malo koja druga vrsta opstaje. Biljka je uskih listova , zlatno-žutih cvetova, opojnog i vrlo intenzivnog mirisa. Smilje se pominje još u vreme Starih Grka kako zbog svoje lekovitosti (korišćeno je kao melem za rane), tako i zbog svog mirisa i lepote u Grčkoj mitologiji (venac od smilja kao simbol besmrtnosti i lepote nosio je bog Apolon).

Upotreba smilja je višestruka. Najpoznatija  je njegova uloga u izradi krema, losiona, tonika, ulja u kozmetičkoj industriji, ali se takođe koristi i u fitoterapiji, aromaterapiji i alternativnoj medicini. Za smilje se često kaže da “briše tragove sa kože” odnosno popularno rečeno ima anti-age efekat, tako što deluje protiv vidljivih bora, regeneriše kožu i daje joj blistav izgled.

Utvrđeno je da smilje sadrži brojne i veoma važne supstance, pa zato ima čitav niz povoljnih efekata na našu kožu. Ima sposobnost da podstiče proizvodnju kolagena, deluje protiv štetnih uticaja slobodnih radikala, poboljšava mikrocirkulaciju u koži. Ima pored regenerativnog i protivupalni efekat, pa je veoma pogodno za negu dehidrirane i umorne kože, ali i za uklanjanje modrica, ožiljaka, crvenila i opekotina od sunca, kao i  za ublažavanje strija, zatim kod psorijaze, reumatoidnog artritisa, proširenih i upaljenih vena, tromboza, popucalih kapilara,  sportskih povreda.. Smilje podstiče lučenje žuči, želudačne kiseline i pankreasnih enzima, pa se koristi kod tegoba sa varenjem, a takođe ima i diuretski efekat, i pomaže izmokravanje.

Koristi se i u vidu čajeva, tinktura (u 45% etanolu) i eteričnog ulja. Ulje koje se dobija iz cvetova smilja, veoma je skupo, jer sadrži itlidione, kojih nema u drugim biljnim uljima, a takođe jer je za jedan litar eteričnog ulja od smilja potrebna čitava tona cvetova. U poslednjih nekoliko godina počelo se sa uzgojem smilja, kako u svetu, tako i u Dalmaciji, Hercegovini i drugim klimatski povoljnim područjima.

Ulje smilja brzo prodire kroz kožu, duboko u tkivo, i podstiče ga na regeneraciju. Ima protivupalno i analgetičko delovanje pa je korisno u prevenciji infekcija.  Pomaže uklanjanju sekreta iz disajnih puteva, pa je korisno i kao pomoćna terapija kod astme i bronhitisa. Takođe značajno eliminiše stres i napetost.