You are here: Home » Zdravlje » Kronova bolest – simptomi i lečenje

Kronova bolest – simptomi i lečenje

Kronova bolest (Morbus Crohn) je inflamatorna bolest gastrointestinalnog trakta, koja može zahvatiti bilo koji njegov deo. To je autoimuno oboljenje koje najčešće zahvata debelo crevo (kolon) ili završni deo tankog creva (ileum). Pravi uzrok Kronove bolesti još uvek nije poznat, mada se smatra da je ova bolest u većini slučajeva posledica nepravilne ishrane i lošeg načina života.

Faktori koji mogu uticati na razvoj ove bolesti su i pušenje, stres, život u zagađenim industrijskim sredinama i upotreba određenih lekova. Takođe, dokazano je da genetski faktor u velikoj meri može usloviti pojavu Kronove bolesti.

Simptomi Kronove bolesti

Simptomi Kronove bolesti su veoma slični simptomima ulceroznog kolitisa i nekada ih je teško razlikovati. Kronova bolest se može javiti u bilo kom životnom dobu, ali najčešće se javlja kod mladih između 20 i 30 godina. Glavni simptomi Kronove bolesti su proliv, krv i sluz u stolici, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, povišena telesna temperatura i rane u ustima. Nekada dolazi i do osipa na koži, crvenila očiju, problema sa jetrom ili bolova u zglobovima. Može doći i do dehidratacije organizma i hroničnog umora. Simptomi mogu biti i noćno znojenje, analni čirevi, krvarenje iz rektuma i nadutost stomaka. Često se oko anusa javlja neprijatan osećaj svraba i bola, a moguć je i gubitak apetita i naglo mršavljenje.

Kronova bolest - simptomi i lecenje

Simptomi Kronove bolesti mogu biti veoma blagi u početku, ali vremenom se njihov intenzitet toliko povećava i često je neophodno bolničko lečenje ili čak operacija. Postoje periodi sa veoma jakim simptomima, ali i periodi kada simptoma gotovo i nema. Simptome je najbolje što pre prepoznati i uspostaviti dijagnozu, da bi moglo da se primeni adekvatno lečenje. Neretko se dešava da se simptomi godinama zanemaruju, pa kasnije u toku života dolazi do velikih tegoba i lečenje je otežano. Kronova bolest se može podeliti na više tipova, u zavisnosti od toga gde se ispoljava, od prirode simptoma, kao i od težine samog oboljenja.

Ako se ne leči na vreme, Kronova bolest može da dovede do raznih komplikacija, kao što su crevna opstrukcija, stvaranje fistula, perforacija crevnog zida, maligne promene i obilna krvarenja.

Lečenje Kronove bolesti

Ne postoji neki poseban lek za Kronovu bolest, ali postoje načini na koje se mogu ublažiti simptomi i olakšati život obolelima. Pored konvencionalnih lekova, koje će prepisati lekar na osnovu dijagnostike bolesti, postoje i razni prirodni lekovi koji mogu pomoći u lečenju ove bolesti. Pored toga, neophodno je promeniti način ishrane i stil života.

Kronova dijeta. Za vreme lečenja Kronove bolesti ishrana treba da sadrži što više povrća, kao i supa i čorbi od posnog mesa, od ovsa i od ječma. Tome se mogu dodati kuvani integralni pirinač, testenine od heljde i dvopek. Ograničite unos proteina, ali nemojte ih u potpunosti izbaciti, jer ćete na taj način izgubiti mišićnu masu. Od mesa uvek birajte belo pileće i ćureće meso i ribu, ali bez kožice, a jednom nedeljno možete jesti i kuvana jaja. Nemojte jesti prženu, prezačinjenu i masnu hranu, punomasne sireve i majonez, jer previše začinjena i ljuta hrana može pokrenuti niz reakcija u već oštećenim crevima.

Važno je da izbegavate gazirana pića i alkohol, a preporučuje se da pijete čaj od matičnjaka i kamilice. Preporučuje se da osobe obolele od Kronove bolesti ne konzumiraju ni namirnice koje sadrže dijetalna vlakna, pasulj, brokoli, kukuruz i mlečne proizvode, jer mogu iritirati oštećena creva, a mnoge osobe su intolerantne na laktozu. Ovakav način ishrane predstavlja takozvanu Kronovu dijetu, odnosno jelovnik koji se preporučuje obolelima od Kronove bolesti. Pored ovakvog jelovnika, poželjno je da koristite i vitaminske suplemente, komplekse vitamina B, D i kalcijuma. Naime, Kronova bolest može da iscrpi organizam i onda se vitamini iz hrane sporije resorbuju, pa je potrebno uzimati i ove suplemente.

Lečenje biljem. Uz pravilnu ishranu i odgovarajuću terapiju, Kronova bolest se može lečiti i uz pomoć lekovitih biljaka. U nastavku ćemo vam opisati kako da napravite čajne mešavine, koje su se pokazale kao veoma efikasne u lečenju ove bolesti.

  • Pomešajte jednake količine koprive, lista kupine, ranjenika, podubice i hajdučke trave. Uzmite 4 kašike ove mešavine i prelijte ih sa 9 dl ključale vode. Pustite da ova mešavina odstoji oko sat vremena, a zatim procedite. Potrebno je da 4 puta u toku dana pijete po 2 dl ovog čaja pre jela.
  • Pomešajte jednake količine lista kupine, koprive, žalfije i kantariona, pa 4 kašike ove čajne mešavine prelijte sa 9 dl ključale vode. Ostavite da mešavina stoji oko 60 minuta, a zatim procedite. Pijte ovaj čaj 4 puta dnevno po 2 dl, a preporučuje se da ga pijete na prazan stomak, pre jela.
  • Pomešajte jednake količine pirevine, kičice, ploda kleke i hajdučke trave. Uzmite 4 kašike ove mešavine i prelijte sa 7 dl ključale vode. Poklopite i pustite da odstoji oko 90 minuta, a zatim procedite. Četiri puta dnevno pijte po jednu šolju ovog čaja, pre jela.
  • Uzmite 1 supenu kašiku sušenih cvetova i listova kamilice i 1 supenu kašiku sušenog kantariona i prelijte sa 1 dl ključale vode. Neka ova mešavina stoji oko pola sata, a zatim je procedite i pijte 2-3 puta dnevno po 1 šolju. Ovaj čaj će umiriti creva i ublažiti upalu.

U toku Kronove bolesti često se smenjuju periodi poboljšanja i pogoršanja stanja, ali uz odgovarajuće lečenje i terapiju, bolesnici mogu sasvim normalno živeti i dočekati duboku starost. Sve zavisi od stadijuma u kom je otkrivena Kronova bolest i kada je započeto lečenje, ali ipak smrtni slučajevi su veoma retki.