You are here: Home » Zdravlje » Lečenje bola u ledjima pomoću čajeva

Lečenje bola u ledjima pomoću čajeva

Bol u ledjima se najčešće javlja iz nekog konkretnog razloga, bilo da je to izazvano nekim unutrašnjim ili možda spoljašnjim uticajima na organizam. Razlozi za nastanak takvgo bola mogu biti mnogobrojni a samo neki od njih su: dugo stajanje, trudnoća, dizanje tegova ili neki možda plućni problemi. Sve to može biti glavni krivac za boli koji osećate u vašim ledjima.

Taj bol u ledjima nije nimalo bezazlen i ne trebate ga zanemarivati, jer on može kasnije izazvati i mnoge druge prateće problema kao što je porast krvnog pritiska, otežano disanje, ubrzano lupanje srca ili pak povišenu temperaturu.

Kada smo videli koji su najčešći uzročnici ove vrste bola, sada je vreme da saznamo i kako čajevi mogu pomoću da se rešite bola u ledjima.

Kako čajevi deluju na bol u ledjima?

Najbitnija karta na koju čaevi igraju kada je u pitanju ovaj bol je ta da oni tokom i nakon konzumiranja oslobadjaju veću količinu endorfina u vašem telu što ima za cilj da vaše telo opusti i dovede u stanje smirenosti i blagostanja.

uticaja cajeva na ledja

Da bi se to postiglo, čaj koji birate trebalo bi sadrži veće količine hranljivih sastojaka, kiselina, antioksidanata, minerala i enzima. Od minerala jako je bitno da u sebi sadrži mangan, gvoždje, natrijum i magnezijum.

Čajevi za bol u ledjima

Kada birate čaj za bol u ledjima, obratite pažnju da on bude biljni i da bude proveren, da nema nekih neželjenih dodatih hemikalija u sebi. Takodje, vrlo je bitno kada se odlučimo za odredjeni čaj, da nam on što pre da željene rezultate i da počne da otklanja bol iz naših ledja.

Mi ćemo vam sada dati preporuku za 3 čaja koja su se pokazala kao najefikasnija kod većine ljudi za otklanjanje ove vrste bola:

1) Čaj od djumbira

Ovaj čaj sa sobom donosi olakšanje i ublažavanje bola, a takodje će pozitivno delovati i na vaše opšte zdravlje. Pored bola u ledjima, možete ga konzumirati i u slučaju da patite od anemije, gubitka apetita ili glavobolje. Sa čajem od djumbira nemojte preterivati, već ga pijte umereno 1-3 puta dnevno.

2) Kurkuma čaj

Ovaj čaj iako nije previše popularan u Evropi i na našim prostorima, uz gore pomenuti čaj od djumbira je jedan od najefikasnijih kada je u pitanju otklanjanje bola u ledjima. On utiče na vaš organizam tako što ga smiruje i popravlja njegovo opšte zdravlje. Dovoljno je konzumirati 2 šolje ovog čaja na dan.

kurkuma caj za bol u ledjima

3) Čaj od valerijane

Čaj pravljen od biljke valerijane se još od davnina koristio kao sedativ, pa su ga tako rado pili Rimljani i Grci kada su imali ovakvih problema. Ovaj čaj se obično pije svaku noć pred spavanje, jer će umiriti vaš nervni sistem, opustiti vas i pripremiti za kvalitetan i miran san. Ni sa ovim čajem ne smete preterivati, sasvim je dovoljno da ga pijete jednom dnevno, pred spavanje.

Sada kada ste saznali koja su 3 najefikasnija čaja za uklanjanje bola u ledjima, vreme je da se pozabavimo i upozorenjima pre nego što se upustite u njihovo ispijanje.

Mere predostrožnosti i neželjeni efekti

Generalno gledano, ovi čajevi su bezbedni, ukoliko ih naravno pijete u granicama normale. Ukoliko bi pili preterane količine ovih čajeva tokom dana mogu izazvati mučnince, glavobolje ili povraćanje.

Obično je 1-3 šoljice na dan sasvim prihvatljiva doza, ali ukoliko primetite bilo kakve promene u svom organizmu, obratite se svom lekaru da utvrdite šta je u pitanju.

Ukoliko je sve u redu i dobijete zeleno svetlo od svog doktora, počnite da uživate u konzumiranju ovih čajeva i rešavanju neprijatnog bola u ledjima.