You are here: Home » Zdravlje » Lečenje hemoroida prirodnim putem pomoću čajeva

Lečenje hemoroida prirodnim putem pomoću čajeva

Hemoroidi, prošireni krvni sudovi koji se nalaze u ili u blizini analnog otvora, mogu da izazovu rektalno krvarenje, svrab i bol. Hemoroidi nastaju kao posledica velikog pritiska na vene usled dugog sedenja i stajanja, agresivnog kašlja, trudnoće, ishrane siromašne vlaknima, dizanja teških predmeta ili hroničnog zatvora. Komercijalni proizvodi nude najbrže i najefikasnije olakšanje.

Sa druge strane, dok dodatne naučne studije treba da dokažu koliko je bilje efikasno u lečenju hemoroida, biljni čajevi mogu pružiti velike koristi, tako što će smanjiti upalu, regulisati stolicu ili smanjiti iritaciju. Hajde onda da pogledamo različite čajeve za hemoroide.

Koji su najbolji čajevi za hemoroide?

Stručnjaci preporučuju razne vrste čajeva i tvrde da svaki od njih ima neke svoje dobre strane kada je u pitanju borba sa hemoroidima. Ipak, mi smo radili istraživanja i čitali iskustva raznih ljudi pa na osnovu toga izdvojili 3 čaja koja su se pokazala kao najefikasnija u borbi protiv dosadnih hemoroida i sada ih delimo sa vama.

Biljni čaj #1: Kostrika

Biljni čajevi za hemoroide od kostrike, koju još zovu i “mesareva metla”, “slatka metla” i “veprina”, pokazuju značajne koristi u lečenju hemoroida. Kao što je navedeno od strane najvećeg centra za proučavanje raka u svetu (Memorial-Sloan Kettering Cancer Center), istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da tzv. ruskogenin, glavna komponenta ove biljke, pokazuje svoja antiinflamatorna svojstva u živim izolovanim ćelijama.

Čak i kroz dodatne studije potrebno je proveriti efikasnost kostrike kao leka za hemoroide, a poznati travar Rita Elkins promoviše efikasnost ove biljke. Smatra se da kostrika daje slične rezultate kao i lekovi za hemoroide koji se izdaju bez recepta. Ova biljka smanjuje veličinu otečenih hemoroida, kaže Elkins u knjizi “Alternativna lečenja”.

Da biste napravili čaj prelijte ½ kašičice kostrike šoljom ključale vode, potopite na 10 minuta i procedite. Možete dnevno piti do četiri šolje, ali preterana upotreba može izazvati dijareju.

caj od kostrike za hemoroide

Biljni čaj #2: Divizma

Nacionalni centar za biotehnološke informacije navodi da divizma, poznata još i kao “svećnjak” ili na latinskom verbascum, ima široku primenu u Meksiku kao lek za hemoroide. Cvetovi i listovi biljke sadrže tanine koji pomažu da se povuku hemoroidi i da se prekine krvarenje. Filis A. Balh, nutritivni konsultant i autor knjige “Recept za biljno lečenje”, tvrdi da rane i hemoroidi pozitivno reaguju na korišćenje divizme sa spoljne strane.

Da biste koristili ovu biljku kao čaj, potopite jednu kašičicu isušenih listova divizme u šolju ključale vode na 10 minuta. Procedite, potopite krpu u čaj i očistite problematične delove. Trudnice i dojilje, kao i pojedinci kojima je dijagnostikovan rak, treba da izbegavaju da piju divizmu. Klonite se semena divizme jer sadrži toksine.

Biljni čaj #3: Maslačak

Maslačak čisti jetru tako što ubrzava izgradnju žuči. Pojačan sekret žuči omekšava i vlaži stolicu, ali ne dovodi do dijareje. Kao što je navedeno u knjizi “Biljna apoteka”, element u listovima i korenju maslačka deluje kao laksativ, reguliše varenje i deluje kao stimulans.

Da biste napravili čaj, stavite dve kašičice korena maslačka u jednu šolju ključale vode. Potopite 15 minuta i procedite. Uzimajte do tri šolje dnevno. Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju maslačak. Ostali bi ga mogli konzumirati i u obliku meda.

Mere opreza

Ovi biljni čajevi trebalo bi još da se istraže pre nego što se dokaže da mogu efikasno da leče hemoroide. Ipak, neće škoditi da ih probate, ali se prvo posavetujte sa svojim lekarom pre nego što posegnete za terapijom u kućnoj prirodnoj varijanti.