You are here: Home » Blog » Levopront – sirup protiv kašlja

Levopront – sirup protiv kašlja

Ukoliko su vaši simptomi neproduktivni, ali suvi kašalj, lekar će vam najverovatnije preporučiti sirup Levopront. Lek se primenjuje sve dok kašalj ne prestane. Boca leka sadrži 200 ml (6mg/ml) sirupa, a otvara se pritiskom zatvarača na dole i odvrtanjem u smeru suprotnom od smera kazaljke na satu.

Levopront sadrži levodropropizin, saharozu, metilparahidroksibenzoat, propilparahidroksibenzoat, limunsku kiselninu, monohidtart, natrijum-hidroksid, aromu trešnje, prečišćenu vodu. Rok upotrebe sirupa je 2 godine od otvaranja, a treba ga čuvati na na temperaturi manjoj od 30°C.

Levopront sirup protiv kašlja

Levopront doziranje

Sirup Levopront je namenjen i odraslima i deci. Odrasli i deca koja imaju preko 12 godina treba da piju sirup 3 puta na dan, po 10 ml, na 8 sati. Deca koja su mlađa od 12 godina piju, na osnovu telesne mase, 3 ml (ukoliko im je telesna masa od 10-20 kg) ili 5 ml (ukoliko im je telesna masa od 20-30 kg), 3 puta dnevno, na 8 sati.

Bebe i dečica stara 2 godine, nikako ne smeju konzumirati Levopront sirup. Za bebe postoje drugi sirupi koji se bore sa suvim kašljem i u vezi sa tim treba konsultovati bebinog pedijatra.

Kontraindikacije

Lek je kontraindikovan kod pacijenata koji su alergični na neku od supstanci leka. Lek ne treba da koriste ni osobe koje imaju smanjenu mukocilijarnu funkciju, ali i stariji pacijenti, kao i pacijenti sa bubrežnom insuficijencijom i oštećenjima jetre. Takođe, nije pogodno kombinovati lek sa sedativima. Pacijenti intolerantni na fruktozu, kao i osobe koje imaju glukozo-galaktoznu malapsorpciju ili nedostatak saharozo-izomaltaze, ne bi smeli da konzumiraju Levopront sirup. Lek sadrži saharozu, tako da ga ni pacijenti koji boluju od dijabetesa ne bi smeli koristiti.

Takođe, lek nikako ne bi trebalo uzimati uz obrok. Trudnice ne bi smele piti lek jer sirup može da prođe placentarnu barijeru. Žene koje planiraju trudnoću, takođe, ne bi smele piti Levopront. Lek nije preporučljiv ni dojiljama, jer lako prolazi u majčino mleko. Bilo je slučajeva pospanosti kod beba posle podoja, a ukoliko do toga ipak dođe, preskočiti nekoliko podoja, pa tek onda nastaviti sa dojenjem. Od nuspojava, mogu se pojaviti palpitacije, tahikardija, nauzeja, povraćanje, dijareja, osip, zurtikarija,  anafilaktičke reakcije, bilateralni gubitak vida, midrijaza, alergijske reakcije, otok očnih kapaka, angioedem, urtikarija (koprivnjača), uznemirenost, pospanost, promene ličnosti ili poremećaji ličnosti, sinkopa, vrtoglavica, vertigo, tremor, parestezija, toničko-kloničke konvulzije, hipoglikemijska koma, petit mal napad, palpitacije, atrijalna bigeminija, hipotenzija, dispneja, kašalj i otok tkiva respiratornog trakta.

Takođe, može se javiti i  bol u želucu, bol u abdomenu, mučnina, povraćanje i dijareja. Nije isključeno ni javljanje holestatskog hepatitisa, eritema, osipa, pruritusa, aftozni stomatitis i glositis, pidermoliza, slabost u nogama, opšta malaksalost, generalizovani edem, astenija. Većina od ovih pojava je kratkotrajan i bezopasan, i prestaje sa delovanjem leka, no, ukoliko dođe do ikakve nuspojave, odmah se posavetovati sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Predoziranje i preskakanje doze

Predoziranje ne  nanosi teže posledice, već samo stomačne bolove i povraćanje, i to ukoliko se popije cela bočica leka (indikovano kod sasvim male dece). Od simptoma, mogu se javiti pospanost i smanjena saturacija kiseonikom.U slučaju predoziranja ipak je neophodno javiti lekaru. Lek se može prekinuti u bilo kom trenutku, bez neželjenih dejstava, a neželjenih dejstava nema ni u koliko se slučajno preskoči jedna doza. Preskočenu dozu nema potrebe nadoknađivati, već samo nastaviti sa ustaljenim konzumiranjem leka, dakle, jedna doza leka na 8 sati.

Kako čuvati Levopront sirup

Bisilvon sirup je neophodno čuvati van domašaja dece, na temperaturi ispod 30°C. Lek nikako ne treba koristiti posle roka upotrebe.

Napomena: Lek se izdaje bez recepta, a možete ga kupiti u bilo kojoj apoteci. Tradicija leka je duga i pouzdana, pa spada u najčešće primenjivane sirupe i lekove koji pomažu organizmu da se bori sa suvim i upornim kašljem. Svakako se pre uzimanja, posavetujte sa svojim lekarom.