You are here: Home » Uzgajanje » Liči voće (azijska trešnja) – lekovitost, sadnja i uzgoj

Liči voće (azijska trešnja) – lekovitost, sadnja i uzgoj

Liči voće ili azijska trešnja je danas vrlo popularno voće kako zbog svojih lekovitih svojstava tako i zbog svog lepog izgleda zbog čega ukrašava mnoga dvorišta i vrtove širom sveta.

Koristi se za prevenciju mnogih oboljenja kao i za jačanje imuniteta zbog svog antioksidansnog dejstva.

Liči voće (azijska trešnja) – lekovitost, sadnja i uzgoj

Poreklo, uzgoj i upotreba azijske trešnje

Liči voće vodi poreklo iz Kine pa zbog toga ima naziv kineska ili azijska trešnja. Azijska trešnja je ukrasno zimzeleno drvo visine do 15 m koje spada u vrstu suptropskog voća čiji su plodovi jestivi i lekoviti pa ima višestruku upotrebu. Postoji oko 100 sorti azijske trešnje koje sa danas uzgajaju ne samo u Kini već i na Tajlandu, u Indiji, Brazilu, SAD-u i drugim zemljama. Kineskoj trešnji odgovaraju visoke temperature i klima sa toplim letima i blagim zimama kao i plodna, blago kisela zemljišta koja nemaju mnogo vlage. Liči voće ne uspeva na temperaturama nižim od -4 stepena.

Listovi azijske trešnje su tamnozeleni, a cvetovi su beli ili žuti i vidu cvasti i lepog su mirisa. Plodovi imaju oblik jajeta i crvene su boje kao trešnje. Veličine su od tri do pet centimetara i prekriveni su dlačicama. Unutrašnjost ploda je jestiva, bele je boje i ima slatkasto-kiselkast ukus. Površinski sloj (kora) koji je prekriven dlačicama mora da se oljušti kako bi se došlo do jestivog dela. To se radi tako što se ljuska zaseče nožem pa se potom oguli prstima. U samoj sredini ploda nalazi se smeđa koštica koja se ne jede.

Hemijski sastav i lekovita svojstva azijske trešnje

Azijska trešnja sadrži u velikim količinama hranljive i lekovite sastojke kao što su minerali, vitamini itd. U 100 g liči voća ima 66 kalorija. Kineska trešnja je bogata vitaminom C, zatim vitaminima B kompleksa, beta-karotenom, a od minerala najviše ima magnezijuma, gvožđa, kalijuma, bakra, fosfora i cinka. Takođe, sadrži i dijetetska vlakna i oligonol kao jedan od najvažnijih sastojaka koji vrlo efikasno deluje protiv virusa zbog svojih antioksidansnih svojstava.

U kineskoj tradicionalnoj medicini liči voće se upotrebljava za lečenje prehlade, groznice, gripa, bolova u grlu. Ipak, kineska trešnja ima mnogo širi spektar dejstva na razna oboljenja. Koristi se za suzbijanje tumora jer sprečava razvoj ćelija raka. Takođe, podstiče cirkulaciju i štiti kožu od UV zračenja. Zbog prisustva dijetalnih vlakana koristi se i za mršavljenje u raznim režimima ishrane.

Preporuka je da se jede sveža kineska trešnja jer ona sadrži najviše vitamina, minerala i drugih lekovitih sastojaka. Sveža kineska trešnja najviše se koristi za pravljenje voćnih salata i može se naći u marketima u periodu od jula do oktobra dok se konzervirana, koje kod nas najviše ima u trgovinama, koristi za pravljenje napitka koji je sličan ledenom čaju. Od azijske trešnje u Kini se pravi i vino, a kod nas u prodaji pored plodova može se naći i seme liči voća koje je takođe vrlo lekovito.