You are here: Home » Biljni čajevi » Liker od kupina – lekovitost i recepti

Liker od kupina – lekovitost i recepti

Liker od kupina je jedan od omiljenih voćnih likera koji domaćice sve više spremaju za zimnicu. Sam postupak spremanja ovog likera nije težak i ne zahteva puno truda. Osim što je jako ukusan, ovaj liker je i veoma zdrav. Za pravljenje likera od kupina, kao i ostalih voćnih likera, koristi se neka vrsta alkoholnog pića, a najčešće je u pitanju domaća rakija.

Postoji više načina na koje možete napraviti liker od kupina, ali glavni sastojci su uvek kupine, šećer i rakija. Po želji možete dodavati druge sastojke, kao što su cimet, karanfilići, vodka, vanilin šećer itd.

U nastavku ćete saznati nešto više o lekovitim svojstvima likera od kupine, a pokazaćemo vam i kako sami da napravite ovaj ukusni i zdrav napitak.

Liker od kupina

Lekovita svojstva

Kupine su od davnina poznate po svojoj lekovitosti. One su bogat izvor minerala, vitamina, eteričnih ulja, tanina i drugih korisnih sastojaka. Prema tome, liker od kupina je takođe veoma zdrav i blagotvorno deluje na naš organizam. Zahvaljujući velikoj količini vlakana, liker od kupina čisti creva i deluje povoljno na celokupan sistem za varenje.

Osim toga, kupine poseduju brojna antioksidantska svojstva, pa ovaj liker u znatnoj meri može ojačati naš imuni sistem. Istraživanja su pokazala da je liker od kupina dobar i u borbi protiv anemije.

Recept 1

Sastojci:

1 kg kupina

1 kg šećera

1 l lozovače

Način pripreme:

Najpre operite kupine i osušite ih na krpi. Zatim, ređajte u staklenu teglu red kupina pa red šećera. Kada potrošite sve sastojke zatvorite teglu i stavite je na toplo i sunčano mesto, kako bi se šećer rastopio. Držite teglu na toplom mestu oko mesec dana uz povremeno mućkanje. Nakon mesec dana, prelijte sadržaj u tegli lozovačom pa ponovo zatvorite teglu i mućkajte s vremena na vreme. Nakon 2 meseca vaš liker je gotov. Procedite ga kroz gazu i prespite u sterilisane flaše. Čuvajte flaše sa likerom na tamnom i hladnom mestu. Najbolje bi bilo da liker odstoji još neko vreme pre nego što počnete da ga konzumirate, kako bi postigao svoj najbolji ukus.

Recept 2

Sastojci:

1 kg kupina

½ kg šećera

1 l crnog vina

3 kesice vanilin šećera

1 štapić cimeta

5 zrna karanfilića

2,5 dl domaće rakije

Način pripreme:

Stavite u posudu kupine, vino, šećer, cimet, karanfilić i vanilin šećer i kuvajte sve sastojke. Nakon što smesa provri, kuvajte još oko 15 minuta. Ostavite da se smesa prohladi a zatim je procedite. Na kraju dodajte domaću rakiju, dobro izmešajte sve i naspite liker u flaše koje ste prethodno sterilisali.

Recept 3

Sastojci:

200 g zrelih kupina

150 g šećera

1 korica cimeta

0,7 l lozovače (38%)

Način pripreme:

Operite kupine i ocedite ih, a zatim ih malo posušite krpom. Uzmite čistu staklenu posudu i u nju stavite kupine, cimet i šećer, pa prelijte sve rakijom. Zatvorite posudu i ostavite da stoji neko vreme na toplom mestu. Nakon toga procedite i vaš liker od kupina je gotov. Od ove količine sastojaka možete dobiti negde oko ¾ l likera, koji može trajati negde oko 4 meseca.

Recept 4

Sastojci:

½ kg kupina

200 g šećera

2 kesice vanilin šećera

1 štapić cimeta

1 l rakije ili vodke

Način pripreme:

Prvo operite kupine i držite ih na kuhinjskoj krpi da se osuše. Zatim ih stavite u staklene tegle, dodajte im šećer i promešajte. Preljte sadržaj vodkom ili rakijom, pa ubacite štapić od cimeta. Ostavite da tegle stoje na suncu negde oko 6 nedelja a povremeno ih protresite. Nakon 6 nedelja procedite liker i prespite ga u čiste flaše. Preporučljivo je da liker odstoji još neko vreme pre nego što počnete da ga konzumirate, kako bi ukus bio još bolji.