You are here: Home » Recepti » Liker od limuna – lekovitost i recepti

Liker od limuna – lekovitost i recepti

Liker od limuna je jedan od najzdravijih voćnih likera koji će vas osvežiti i dati vam energiju. Limun, šećer i rakija su osnovni sastojci, ali po želji možete dodati još neke sastojke koji će pojačati aromu i ukus ovog likera.

Liker od limuna možete na jednostavan način sami pripremiti kod kuće, a u nastavku ćemo vam pokazati kako to da učinite.

Osim nekoliko recepata, reći ćemo vam i nešto više o lekovitim svojstvima likera od limuna.

Liker od limuna - lekovitost i recepti

Lekovita svojstva

Svima su poznata lekovita svojstva limuna. Limun je najbolji prirodni antibiotik za podizanje imuniteta i za davanje energije organizmu. Ukoliko redovno budete konzumirali liker od limuna, bićete zdravi i puni snage.

Isto tako, limun ima blagotvorno dejstvo na jetru i na krvnu sliku i pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola. Liker od limuna može rešiti i vaše probleme sa probavom, grčevima u želucu, gorušicom i gasovima.

Takođe, dokazano je da limun može da ublaži menstrualne tegobe kod žena i da smanji rizik od nastanka kancerogenih oboljenja.

Recept 1

Sastojci:

10 limunova

900 g šećera

900 ml vode

1 l domaće lozove rakije

Način pripreme:

Operite limunove, a zatim ih oljuštite. U staklenu teglu stavite kore limuna i nalijte rakiju, pa zatvorite teglu. Držite teglu na hladnom i tamnom mestu nedelju dana. Nakon tog perioda kuvajte šećer i vodu na tihoj vatri, sve dok se šećer ne rastopi. Zatim, procedite tečnost iz tegle kroz cediljku ili kroz gazu, pa pomešajte sa šećerom koji ste rastopili. Zatvorite flašu i ostavite da stoji još dva dana na hladnom i tamnom mestu, kako bi se sastojci sasvim sjedinili. Ovaj liker je najbolje da držite u frižideru i da ga služite dok je hladan.

Recept 2 (Liker od limuna sa medom)

Sastojci:

1 kg limuna

1 kg meda

Ceđeni sok od 2 limuna

1 l rakije

Način pripreme:

Operite limun i isecite ga na četvrtine, zajedno sa koricom. U ovom receptu se koristi ceo limun, a ne samo kora. Poređajte isečeni limun u teglu, pa ga prelijte rakijom. Ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu nedelju dana, a svakodnevno je potrebno da protresete teglu. Nakon 7 dana procedite sadržaj iz tegle kroz cediljku ili kroz gazu, a onda zagrejte med na tihoj vatri. Kada se med rastopi dodajte u njega sadržaj koji ste procedili i sve još jednom izmešajte, kako bi se sastojci potpuno sjedinili. Ako želite, možete dodati i ceđeni sok od 2 limuna. Nije neophodno da ovaj liker držite u frižideru.

Recept 3

Sastojci:

1 kg limuna

1 kg šećera

2 l rakije lozovače

2 vrećice vanilin šećera

Način pripreme:

Izrežite limun na kriške i stavite ga u staklenu teglu, pa prelijte rakijom. Ostavite 8 dana da limun stoji a zatim ga izgnječite mikserom u rakiji. Zatim, dodajte u teglu šećer i vanilin šećer, zatvorite posudu i držite je na hladnom i tamnom mestu 40 dana. Za to vreme povremeno promućkajte teglu, kako bi se šećer brže otopio. Zatim, liker procedite i naspite ga u flaše, pa ga držite u frižideru pre nego što ga poslužite.

Recept 4 (Liker od limuna sa mlekom)

Sastojci:

6 limunova

75 g šećera

1 l mleka

1 kesica vanilin šećera

0,5 l alkohola (90%)

Način pripreme:

Najpre u većoj posudi pomešajte šećer, sok od 4 limuna, kore od 2 limuna, vrećicu vanilin šećera i 1 l ključalog mleka. Nakon što ste izmiksali sve ove sastojke, pustite da se smesa ohladi, pa dodajte 0,5 l alkohola. Ostavite da liker odstoji 3 nedelje na hladnom mestu, a zatim ga procedite i prelijte u čiste boce. Vaš liker od limuna je gotov i nakon nekoliko dana ga možete konzumirati.