You are here: Home » Recepti » Liker od oraha – lekovitost i recepti

Liker od oraha – lekovitost i recepti

Liker od oraha, poznat još i kao orahovača ili orahovac, jedan je od najpopularnijih likera koji bi svakako trebalo da se nađe i na vašoj trpezi. Ne samo da ćete uživati u njegovom neodoljivom ukusu, već ćete osetiti i blagotvoran uticaj ovog likera na ceo organizam.

Ovaj liker se pravi od mladih zelenih oraha koji su prepuni korisnih sastojaka i mogu da pomognu u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba. Ove orahe je najbolje brati negde u drugoj polovini maja i prvoj polovini juna meseca, kada su približno veličine lešnika, ili za nijansu krupniji.

U nastavku ovog teksta ćete saznati nešto više o lekovitosti likera od oraha, a pokazaćemo vam i nekoliko načina na koje možete sami napraviti ovo ukusno i zdravo piće.

Liker od oraha – lekovitost i recepti

Lekovita svojstva

Zahvaljujući lekovitim svojstvima mladih zelenih oraha, ovaj liker ima brojne zdravstvene prednosti. Naime, mladi zeleni orasi sadrže velike količine joda i drugih korisnih sastojaka, od kojih su najznačajniji vitamin C, fenolna jedinjenja i brojni minerali. Zahvaljujući jodu, liker od mladih zelenih oraha ima povoljan uticaj na štitnu žlezdu.

Takođe, dobar je i za jačanje imuniteta i malokrvnosti. U narodnoj medicini mladi zeleni orasi se od davnina koriste za pročišćavanje krvi i protiv parazita. Ako budete redovno pili liker od oraha, takođe ćete regulisati nivo holesterola i poboljšati probavu. Ovaj prirodni lek je odličan za sve želudačne smetnje, gorušicu, nadutost, zatvor i grčeve u stomaku. Iako je preporučena doza ovog likera za odrasle jedna čašica dnevno svako jutro, u slučaju anemije i želudačnih tegoba trebalo bi piti po jednu čašicu ujutru i jednu čašicu uveče.

Recept 1

Sastojci:

10-20 mladih zelenih oraha

½ kg šećera ili meda

1 l rakije komovice ili lozovače

Začini po želji (karanfilić, cimet, štapići vanile)

Način pripreme:

Nakon branja, dobro operite orahe i isecite ih na dva ili na četiri dela. Preporučuje se da koristite zaštitne rukavice, kako se ne biste isprljali sokom koji puštaju zeleni orasi. Ubacite orahe u staklenu teglu, pa naspite šećer ili med. Od začina dodajte vanila štapiće, cimet ili karanfilić, a možete kombinovati i sva tri začina. Na kraju nalijte lozovaču ili komovicu i zatvorite teglu. Pustite da sve odstoji 45 dana, ali svakodnevno mućkajte teglu. Primetićete da boja sadržaja u tegli biva sve tamnija. Nakon 45 dana, procedite sadržaj iz tegle u čiste flaše koje ste prethodno sterilisali. Vaš liker je gotov, a preporučuje se da flaše držite na suvom, tamnom i hladnom mestu. Najbolje je da liker odstoji još neko vreme pre konzumiranja. Za odrasle je najbolje da piju po jednu čašicu ovog likera u toku dana.

Recept 2

Sastojci:

40 mladih zelenih oraha

Šećer (toliko da prekrije orahe između redova)

½ kg svetlog bagremovog meda

1 l domaće lozovače

Način pripreme:

Najpre u staklenu teglu stavite šećer, tako da bude debljine oko 1 cm i da prekrije dno tegle. Zatim, poređajte zelene orahe jedan do drugog, pa onda stavite još jedan sloj šećera od 1 cm i ponavljajte proces sve dok ne potrošite sve orahe. Na vrhu neka bude sloj šećera. Zatim, poklopite teglu i dobro je zatvorite, pa je stavite da stoji 40 dana na osunčanom mestu. Potrebno je povremeno da promešate sadržaj u tegli, uz pomoć drvene kašike, kako bi se šećer lakše istopio. Nakon 40 dana nalijte u teglu 1 l lozovače i još jednom dobro promešajte. Ostavite teglu na toplom mestu još neko vreme, kako bi se šećer potpuno rastopio. Nakon toga, procedite tečnost iz tegle i dodajte joj bagremov med. Izmešajte ponovo sve sastojke i vaš liker je spreman. Naspite ga u flaše i držite na hladnom i tamnom mestu.

Recept 3

Sastojci:

12 mladih zelenih oraha

400 g smeđeg šećera

4 klinčića

1 limun

1 l domaće rakije

Način pripreme:

Najpre orahe operite i isecite ih na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od toga koliko su veliki. Limun izrežite na kriške, pa u staklenoj tegli pomešajte limun sa orasima. Zatim, dodajte smeđi šećer, domaću rakiju i klinčiće i sve sastojke dobro izmešajte, da bi se šećer rastopio. Zatvorite teglu i ostavite je na suncu 40 dana, a potrebno je svaki dan malo protresti teglu. Nakon isteka perioda od 40 dana protresite teglu i procedite liker kroz gazu. Prespite liker u sterilisane flašice i držite flaše na hladnom i tamnom mestu.