You are here: Home » Biljni čajevi » Mate čaj – upotreba za zdravlje

Mate čaj – upotreba za zdravlje

Mate čaj je južnoamerički napitak koji se dobija potapanjem listova i korena biljke mate. Ovaj čaj stimuliše centralni nervni sistem jer sadrži kofein. Sadrži i mnoge druge nutrijente, među kojima su antioksidansi, aminokiseline, polifenoli, vitamini i minerali.

Mate čaj je bezbedan i efikasan stimulans centralnog nervnog sistema sa vrlo malo neželjenih efekata i mnogo zdravstvenih koristi. U nastavku ćete saznati više o njima.

1. Bogat je antioksidansima

Mate čaj ima vrlo visok sadržaj antioksidanata, 90% više od zelenog čaja. Biljka mate značajno poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema. Usporava pojavu znakova starenja, oslobađa krv od otrova i sprečava razvoj mnogih vrsta raka. Ova biljka takođe pomaže kod stresa i nesanice.

2. Poboljšava koncentraciju

Poklonici mate čaja tvrde da minerali, vitamini, antioksidansi, aminokiseline i polifenoli koje on sadrži stabilizuju nivo kofeina u njemu. Takođe tvrde da su im se poboljšale mentalne performanse i budnost i da ovaj čaj ne izaziva nikakve neprijatne neželjene efekte koji su povezani sa konzumiranjem kofeina, kao što su glavobolja, bol u stomaku i drhtavica.

3. Poboljšava fizičku izdržljivost

Hemijski sastojci i nutrijenti u ovom čaju podstiču bolju iskorišćenost ugljenih hidrata. Samim tim, dobićete više energije od hrane koju konzumirate. Takođe ćete sagoreti više kalorija iz masnih rezervi ako redovno pijete ovaj čaj. Redovno konzumiranje mate čaja takođe sprečava nakupljanje mlečne kiseline u mišićima, tako da on može ublažiti upalu mišića posle vežbanja i ubrzati oporavak.

prednosti mate caja

4. Unapređuje varenje

Starosedeoci Južne Amerike su dugo koristili biljku mate kao tradicionalni biljni lek protiv bolesti digestivnog trakta. Biljka mate poboljšava varenje tako što stimuliše proizvodnju žuči i drugih želudačnih kiselina. Ova biljka efikasno čisti debelo crevo i smanjuje prisustvo bakterija koje uzrokuju loš dah.

5. Pomaže u kontroli telesne težine

Starosedeoci Južne Amerike tradicionalno koriste biljku mate kao deo stila života koji podrazumeva zdravu ishranu i vežbanje. Biljka mate ima stimulativna svojstva koja čine da se osećate sitim ubrzo nakon što počnete da jedete i takođe usporava varenje, tako da vam je želudac duže pun. Kombinovanjem mate čaja sa zdravom ishranom i redovnim vežbanjem možete ubrzati metabolizam i sagorevati više kalorija. Ovaj čaj vam pomaže da jedete manje jer vam blago obuzdava apetit.

6. Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema

Antioksidansi i aminokiseline, koje se nalaze u ovoj biljci, čine da masti i holesterol putuju slobodno kroz krvotok i da se ne talože na zidovima arterija. Biljka mate sprečava razvoj ateroskleroze i formiranje krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani udar ili šlog.