You are here: Home » Recepti » Med od maslačka – za šta je dobar i recept

Med od maslačka – za šta je dobar i recept

Dobro nam poznati žuti cvetovi maslačka, koji prekrivaju pašnjake i livade, ali su rašireni i u gradskim područjima, pa čak rastu i u pukotinama asfalta, na ulicama i između zgrada, dugo su se smatrali samo dosadnim, beskorisnim korovom.

No, ovo jednostavno žuto cveće krije u sebi pravi mali paket korisnih i zdravih sastojaka.

Lekoviti maslačak

Maslačak, na latinskom Taraxacum officinale, pripada porodici glavočika i predstavlja široko zastupljenu zeljastu biljku, čiji su cvetovi i listovi jestivi i blagotvorni za naš organizam. Zbog toga se maslačak i namenski uzgaja u lekovite svrhe. Postoji dvadeset pet vrsta različitih maslačka, a ova biljka najbolje uspeva u predelima umerene ili hladnije klime. Pomenuta sorta maslačka je najzastupljenija u upotrebi i bogata brojnim korisnim materijama.

Med o maslačka - za šta je dobar i recept

Ova lekovita biljka je bogata vitaminima A, C, B2, D i G, kao i korisnim mineralima kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem. Maslačan ima snažno diuretičko dejstvo, te pomaže regulaciji rada bubrega i mokraćnih kanala. Takođe čisti jetru i smanjuje holesterol.

Maslačak je bogat i proteinima, pa je zbog toga koristan u lečenju anemije, kožnih problema, poremećaja krvi, skroputa, a delotvoran je i protiv depresije.

Lekovitost meda od maslačka

Ukusna poslastica od cvetova maslačka je prirodan dodatak ishrani sa mnogim lekovitim svojstvima za naše zdravlje.  Med od maslačka je odličan način da se iskoriste sve hranljive materije same biljke, jer će ih uspešno sačuvati, a biće vam na dohtav ruke tokom cele godine.

Zbog diuretičkog svojstva same biljke, med od maslačka deluje kao blagi laksativ i potmaže dobro varenje, stimuliše probavu i apetit, a istovremeno pravi ravnotežu prirodnih i korisnih bakterija u crevima.

Med od maslačka pomaže izbacivanje toksina iz organizma, uspostavlja ravnotežu elektrolita i optimalnu hidrataciju, te na taj način reguliše i rad jetre. Kao diuretik, poboljšava rad bubrega, tako što podstiče izbacivanje viška vode, soli i otpadnih materija iz organizma. To doprinosi i sprečavanju razvoja bakterija u urinarnom traktu.

Ovaj prirodni preparat od maslačka je efikasan i za regulisanje krvnog pritiska. Podstiče mokrenje utiče na smanjenje povišenog pritiska. Udeo vlakana i kalijuma u maslačku takođe povljno deluje na uspostavljanje zdravog pritiska.

Recept za med od maslačka

Maslačak je lako dostupan i zato je priprema ovog lekovitog meda jeftina i praktična, što ga ne čini ništa manje vrednim i korisnim za zdravlje od drugih prirodnih preparata. Savetuje se da se u pripremi meda od maslačka ne koristi biljka iz gradskih predela, koja raste pored puteva i zagađenih područja. Najbolje je upotrebiti biljke sa planinskih obronaka, pašnjaka i livada, koje nisu izložene pesticidima, đubrivima i drugim hemijskim supstancama. Postoji par recepata za pripremu ove lekovite poslastice, a priprema je veoma jednostavna.

Recept za med od maslačka – Potrebni sastojci su lako dostupni i pristupačni. Za pripremu finog meda potrebno je 300gr žutih cvetova maslačka, 8dl vode, dve šolje šećera i polovina limuna. Sveže nabrane cvetove maslačka prvo treba dobro oprati i preliti sa četiri šolje vode. Maslačke kuvati dok ne proključaju, potom ohladiti i ostaviti da odstoje preko noći. Sledećeg dana procediti maslačak i dobro istisnuti sav dobijeni sok iz cvetova. Zatim dodati limun isečen na kolutove i dve šolje šećera. Po želji i ukusu možete dodati i malo vanile, ukoliko želite još jaču i lepšu aromu. Ovu mešavinu kuvati na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, dok ne proključa. Mešati otklopljeno sve dok smesa ne dobije finu homogenu gustinu sirupa ili meda, što je znak da je priprema gotova. Ohladiti i presuti u već pripremljenu teglu.

Med od maslačka je fina, ukusna i hranljiva poslastica, sa dosta korisnih i lekovitih sastojaka. Može da se konzumira zasebno, kao dodatak uz čaj ili namaz. Ipak, zbog velikog udela šećera, pripazite na količinu. Ukoliko želite alternativu, umesto šećera koristite domaći livadski med ili neki drugi zaslađivač.