You are here: Home » Blog » Menopauza kod žena – simptomi, kada počinje, lečenje i ublažavanje tegoba

Menopauza kod žena – simptomi, kada počinje, lečenje i ublažavanje tegoba

Šta je menopauza?

Menopauza ili klimaks predstavlja potpuni prekid menstrualnog ciklusa. Javlja se godinu dana nakon poslednje menstruacije i traje do kraja života. Proces odumiranja funkcije jajnika traje duže vreme i taj period obuhvata peri-menopauzu, menopauzu i postmenopauzu.

Kada počinje menopauza?

Godine u kojima počinje proces gašenja funkcije jajnika i dolazi do pojave prvih simptoma menopauze su indiviualna stvar. Zavise prvenstveno od nasleđa, kao i od načina života i količine stresa kojem je žena izložena. Najčešće se javlja između 48. i 51. godine života, mada ponekad, u retkim slučajevima, ciklus može trajati i do šezdesetih godina.

Međutim, kod nekih žena se može razviti i takozvana rana menopauza, koja nastupa čak i pre 40. godine života. Ova pojava nastaje usled težih bolesti, operacija, stresnih situacija ili delovanja pojedinih lekova.

Menopauza kod zena - simptomi, kada pocinje, lecenje i ublazavanje tegoba

Koji su simptomi menopauze?

Na samom početku menopauze, odnosno, u periodu peri-menopauze, javljaju se tegobe poput izostanka sna, loše koncentracije, slabijeg pamćenja, razdražljivosti, povremenih napada vrućine (valunga), kao i naglih promena raspoloženja, pa čak i depresije.

Budući da je glavna karakteristika menopauze nedostatak estrogena, ovaj period se manifestuje neredovnim menstrualnim krvarenjem, a kasnije potpunim izostankom menstruacije.

Zatim se javljaju suvoća kože i sluzokože (vagine, očiju i zglobova). Dolazi i do promene kiselosti vagine, zbog čega se često javljaju infekcije, seksualna želja se smanjuje i žena se brže zamara. Budući da estrogen štiti srce i krvne sudove, usled njegovog nedostatka u menopauzi povećava se rizik od pojave problema sa kardiovaskularnim sistemom, poput ateroskleroze i visokog krvnog pritiska, što vremenom može dovesti i do ozbiljnijih bolesti i stanja, kao što su aritmija, angina pektoris, infarkt ili moždani udar. Dolazi i do smanjenja gustine koštanog tkiva (osteoporoza), zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima. Takođe, usled redukcije hormona, moguća je pojava pojačane maljavosti u predelu lica, a smanjena oko pubisa, ispod pazuha i u oblasti temena.

Kod žena kod kojih nastupi menopauza pre 46. godine postoji dvostruko veći rizik od srčanog i moždanog udara. Primena hormonske terapije kod njih često ima kontraindikacije u vidu obilnog vaginalnog krvarenja, malignih bolesti, poremećaja funkcije jetre i bubrega, kao i zapaljenja vena zbog formiranja tromba. Stoga, ukoliko dođe do simptoma preuranjene menopauze, potrebno je blagovremeno konsultovati lekara.

Kako se dijagnostikuje nastupanje menopauze?

Nastupanje menopauze kod žena može se dokazati na osnovu dobijenih podataka o izostanku menstruacije u poslednjih godinu dana ili duže. Treba se obratiti lekaru čim se javi neredovna menstruacija ili dođe do pojave prvih simptoma menopauze kako bi se na vreme započelo sa odgovarajućom terapijom i tako poboljšao kvalitet života što je više moguće. Da bi se postavila dijagnoza, rade se hormonske i osnovne laboratorijske analize, zatim ginekološki i internistički pregled i mamografija i ultrazvuk dojke.

Kakva ishrana i način života se preporučuju u menopauzi?

Svaka žena posle 50. godine treba da ostavi cigarete, zatim da prekine s konzumiranjem alkohola i da reguliše telesnu težinu ukoliko ima višak kilograma. Po nastupanju menopauze, kod većine žena dolazi do nagomilavanja kilograma, posebno u predelu stomaka, što, kako studije pokazuju, ukazuje na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, odnosno, bolesti srca, zbog čega je pravilna ishrana od  krucijalne važnosti.

Preporučuje se izbacivanje šećera i slanih i masnih grickalica iz ishrane, budući da sadrže štetne masti, kao i izbegavanje namirnica koje sadrže visok procenat masti, poput majoneza, zrelih sireva i testa. Treba jesti što više svežeg voća i povrća, žitarica, živinskog mesa, kao i mlečnih proizvoda sa smanjenim udelom masti. Od napitaka se preporučuju biljni čajevi i sveže ceđeni sokovi, kao i najmanje 2 litra vode dnevno. Žene u menopauzi bi takođe trebalo da uzimaju suplemente kalcijuma i vitamina D, koji poboljšava apsorpciju kalcijuma.

Kako ublažiti tegobe u menopauzi?

Kada je reč o ublažavanju tegoba u menopauzi, primena hormona da je najbolje rezultate. Međutim, mnoge žene odbijaju ovu terapiju zbog straha od neželjenih posledica poput pojačane maljavosti i dobijanja na težini. Međutim, hormoni stabilizuju organizam i znatno ublažavaju tegobe u menopauzi. Ovakvi preparati se nikako ne smeju uzimati na svoju ruku, već je potrebno konsultovati se sa lekarom, koji će na osnovu detaljnog pregleda utvrditi da li žena sme da ih uzima i koji će redovno kontrolisati njeno zdravstveno stanje.

Uprkos uvreženom mišljenju da hormonska terapija dovodi do pojačane maljavosti i gojaznosti, ona zapravo hormone dovodi u ravnotežu i time smanjuje rizik od ovih neželjenih pojava. Žene u menopauzi često izbegavaju seks jer može biti vrlo bolan usled suvoće vagine. Srećom, postoje brojni preparati koji vraćaju vagini njenu prirodnu vlažnost.

U menopauzi se preporučuje fizička aktivnost umerenog intenziteta, pre svega aerobik, duge šetnje, lagano trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje. Za optimalno funkcionisanje organizma, ove aktivnosti treba upražnjavati najmanje 2-3 puta nedeljno.

Pored hormonske terapije i pravilne ishrane, tegobe u menopauzi se mogu ublažiti i brojnim biljnim preparatima, koje žene mogu napraviti same u svom domu. U nastavku teksta ćemo videti koje biljke mogu otkloniti tegobe u menopauzi.

Žalfija. Čaj od žalfije efikasno sprečava pojavu noćnog znojenja, budući da sadrži tanine, koji smanjuju obilnost lučenja telesnih tečnosti. Da biste napravili ovaj čaj, 4 kašike sušenog lišća žalfije prelijte jednom šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji poklopljeno oko 4 sata, zatim procedite i pijte uz dodatak meda ili limunovog soka, ako želite. Čaj od žalfije treba piti 3 puta dnevno kako bi se postigli najbolji rezultati. Za ublažavanje noćnog znojenja u menopauzi koriste se i crvena detelina, ženski koren i ulje žutog noćurka.

Kantarion. Ova biljka ima antidepresivno dejstvo, zbog čega se često koristi za ublažavanje tegoba u menopauzi. Čaj od kantariona efikasno otklanja promene raspoloženja i napade panike. Rezultati se vide posle 4 do 8 nedelja pijenja ovog čaja. Kantarion takođe možete koristiti i u obliku tinkture ili ulja. Ostali čajevi koji leče depresiju u menopauzi su čaj od majčine dušice i matičnjaka.

Crvena detelina. Cvet crvene deteline sadrži fitoestrogene, prirodne materije čije je dejstvo u organizmu slično dejstvu estrogena. Zbog toga ove supstance predstavljaju prirodnu zamenu za hormonsku terapiju. Crvena detelina smanjuje noćno znojenje za čak 40%.

Bela imela. Bela imela se od davnina koristi u narodnoj medicini. Budući da vraća hormonalnu ravnotežu, ova biljka može da pomogne u ublažavanju tegoba u menopauzi, kao što su glavobolja, umor, nesanica, razdražljivost, apatija i sl.

Ženšen. Ženšen je još jedna biljka sa visokim sadržajem fitoestrogena, koja usporava proces starenja i koja je jedna od najefikasnijih prirodnih lekova za tegobe u menopauzi. Čaj od ženšena poboljšava koncentraciju i pamćenje, smanjuje napetost i normalizuje krvni pritisak. Za poboljšanje pamćenja koriste se i čaj od matičnjaka, ruzmarina i zeleni čaj.

Macina trava. Ovo je još jedna biljka koja otklanja depresiju u menopauzi. Da biste napravili čaj od nje, 50 g usitnjenog korena macine trave prelijte sa 1l četrdesetoprocentnog alkohola. Ostavite da odstoji 10 dana, zatim procedite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Jednom u toku dana uzmite 50 kapi ove mešavine na kocki šećera. Koristite ovaj lek najduže tri meseca.

Arnika. Arnika ublažava bolove u mišićima koji se javljaju u ranoj menopauzi. Od nje možete napraviti efikasan lek za ovaj problem. Stavite cvetove arnike u staklenu flašu i prelijte ih četrdesetoprocentnim alkoholom. Ostavite da odstoji mesec dana na suncu, a nakon toga procedite i sipajte u bočice. Malo razredite vodom i koristite za obloge, koje ćete stavljati na bolne mišiće. Primetićete kako bol postepeno nestaje.

Čajna mešavina. Pomešajte 50 g jagorčevine, 10 g kantariona i 25 g cvetova lavande. Prelijte ovu mešavinu sa ½ litra ključale Ostavite da odstoji nekoliko minuta, procedite i dodajte malo meda ako želite. Pijte jednu šolju ovog čaja svako veče kako biste otklonili probleme sa nesanicom u menopauzi.