You are here: Home » Zdravlje » Miomi na materici – simptomi i prirodno lečenje

Miomi na materici – simptomi i prirodno lečenje

Mnoge žene se tokom svog života i reproduktivnog perioda susretnu sa miomima. To su male, benigne izrasline koje se javljaju na materici, u velikom broju slučajeva, bez ikakvih smetnji i simptoma. Zato je jako bitno otkriti ih na vreme, jer dugoročno zanemarivanje ovog oblika tumora može dovesti do steriliteta.

Miomi su jedan oblik tumora, koji se pojavljuju na spoljašnjem delu materice. Uglavnom se javljaju kod žena koje završavaju svoj reproduktivni period, najčešće posle tridesete godine života. U mnogo manjem procentu se javljaju u mlađem životnom dobu. Redovni ginekološki pregledi su dovoljni da bi se utvrdilo prisustvo mioma, čak i kad oni ne daju nikakve simptome. Tada se uglavnom otkrivaju slučajno, uglavnom kad narastu do veličine od pola centimetra, pa naviše. Miomi se javljaju u većem broju odjednom, a veličina im može varirati, od mikroskopski malih, do onih koji se ne leče, pa narastu u prečniku po desetak centimetara. U jako malom procentu, ovi tumori mogu da prerastu u maligne, ali to svakako nije znak da ih zanemarite.

Miomi na materici - simptomi i prirodno lecenje

Simptomi

Neke od simptoma koji ukazuju na prisustvo mioma žene mogu pomešati sa menstrualnim bolovima, ili grčevima u stomaku. Zato je jako bitno obratiti pažnju na njih i javiti se ginekologu ukoliko posumnjate na miome. Njihovo lečenje je rutinsko, operativnim putem se lako uklanjaju, a nekad operacija nije ni potrebna, već se mogu izlečiti putem lekova ili prirodnim putem.

Krvarenje van menstrualnog perioda je simptom koji najčešće ukazuje na prisustvo mioma. Neuobičajeno krvarenje može biti između dve menstruacije, u periodu ovulacije ili se može manifestovati kao produžetak menstrualnog ciklusa. Ukoliko se ova krvarenja jave u trudnoći, gotovo su siguran znak da su u pitanju miomi, koji se mogu javiti usled pojačanog lučenja estrogena, i tada je njihov rast ubrzan. U trudnoći njihovo operativno uklanjanje nije moguće, pa se tretiraju na drugi način, sprečava se njih rast i uticaj na samu trudnoću.

U zavisnosti od veličine tumora, kao jedan od glavnih simptoma može da se javi bol u donjem delu stomaka, kao i nadutost i osetljivost stomaka. Napetost u trbušnoj duplji se uglavnom javlja kod mioma većih dimenzija, koji vrše pritisak na okolne organe. Usled pritiska na creva, javlja se zastoj u digestivnom traktu, pa je i česta pojava zatvora i nemogućnost pražnjenja jedan od mogućih simptoma. Usled pritiska na bešiku, može se javiti i nemogućnost mokrenja, a svako zadržavanje mokraće uzrokuje pojavu bola u bubrezima. Kod žena koje imaju miome, postoji mnogo veća verovatnoća da će doći do spontanog pobačaja, pa je i održavanje trudnoće teže i napornije. Krvarenja koja se javljaju učestalo, dovode do pojave anemije, koja se uglavnom zanemaruje kao simptom.

Lečenje

Lečenje mioma je neophodno, iako se zna da oni skoro nikad ne prerastaju u maligne tumore. Kao najveća posledica njihovog zanemarivanja, može se javiti sterilitet, čije je lečenje dugotrajno i mučno. Operativni metod se primenjuje kod tumora čiji je rast ubrzan, dok se ostali mogu tretirati i medikamentima i hormonskom terapijom.

Moguće je i prirodnim putem izlečiti miome, ali je ipak potrebno da se pre svake terapije na svoju ruku, posavetujete sa ginekologom. Svako uspešno lečenje počinje korigovanjem ishrane. Poznato je da je hormonski disbalans jedan od glavnih uzročnika pojave mioma, te je potrebno iz ishrane izbaciti hranu koja podstiče prekomerno lučenje estrogena.pojačano lučenje ovog hormona je mnogo učestalije kod žena koje imaju višak kilograma, te je prva i osnovna preporuka da se reguliše težina. Ishrana bogata masnoćama, posebno zasićenim masnoćama iz industrijske hrane, povećava verovatnoću od razvoja mioma. Te proivode trebalo izbaciti iz ishrane, kao i mlečne proizvode i beli šećer, a ishranu obogatiti integralnim žitaricama i namirnicama bogatim vlaknima.

Prirodno lečenje treba sprovoditi čajevima i tinkturama. Čuvarkuća je jedna od najlekovitijih biljaka uopšte, pa i ne čudi što pokazuje odlične rezultate u terapiji mioma. Pola kilograma listova sameljite i pomešajte sa medom. Ostaviti u frižideru par dana, pa uzimati po kašiku smese svako jutro pre obroka. Od čajeva, delotvornim se pokazao onaj od koprive i listova nevena. Osušenu mešavinu listova preliti kipućom vodom i piti prohlađeno tri puta dnevno. Biljka macina trava je poznata u lečenju steriliteta odavno, a čaj od ove biljke je preporučljiv i u terapiji mioma.

Lečenje alternativnim načinima može biti podjednako uspečno kao i medicinski tretmani, samo se mora sprovoditi pod nadzorom lekara. Čajeve i tinkture možete spremati sami, ali se prethodno dobro raspitajte i obavestite o njihovoj lekovitosti.