You are here: Home » Blog » Najbolja hrana za mozak, koncentraciju, živce i pamćenje

Najbolja hrana za mozak, koncentraciju, živce i pamćenje

Ishrana je važna za vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Mozgu su potrebne hranljive materije, baš kao i vašem srcu, plućima i mišićima. Ali koje namirnice su posebno značajne za održanje zdravlja naše ,,sive mase”?

1. Opredelite se za žitarice od celog zrna

Kao i sve drugo u vašem organizmu, ni mozak ne može da radi bez energije. Sposobnost da se koncentrišemo i fokusiramo dolazi od adekvatnog, kontinuiranog snabdevanja energijom – u obliku glukoze u krvi do mozga.

Ovo možete da postignete tako što ćete izabrati žitarice od celog zrna sa niskim glikemijskim indeksom, koje oslobađaju glukozu polako u krvotok, držeći vas mentalno budnim tokom dana. Opredelite se za integralne žitarice, pšenične mekinje, hleb od žitarica i braon testeninu.

Najbolja hrana za mozak i koncentraciju

2. Jedite masnu ribu

Esencijalne masne kiseline ne mogu se stvoriti u telu i moraju se dobiti putem ishrane. Najefikasnije omega-3 masne kiseline prirodno se nalaze u ribljem ulju kao što su EPA i DHA. Dobri izvori ovih kiselina su laneno seme, sojino ulje, semenke bundeve, orahovo ulje i soja. Oni su dobri za zdravo funkcionisanje mozga, srca, zglobova i za opšte blagostanje organizma.

Riblje ulje sadrži EPA i DHA u gotovom obliku, što omogućava da ih telo lako koristi. Glavni izvori ribljeg ulja uključuju losos, pastrmku, skušu, haringu, sardine, sardele i losose. Nizak nivo DHA povezan je sa visokim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti i gubitka pamćenja.

3. Izaberite borovnice

Dokazano je da konzumiranje borovnica može biti efikasno za poboljšanje kratkoročnog pamćenja. Borovnice su široko dostupne, tako da nema izgovora. Pogledajte recept za sok od borovnica.

4. Jedite više paradajza

Dokazano je da likopen, moćni antioksidant koji se nalazi u paradajzu, može da pomogne u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, što se dešava kod demencije, naročito kod Alchajmerove bolesti.

5. Ostanite vitalni uz vitamine

Određeni B vitamini – B6, B12 i folna kiselina – smanjuju nivo homocisteina u krvi. Povišeni nivo homocisteina je povezan sa povećanim rizikom od moždanog udara, kognitivnih oštećenja i Alchajmerove bolesti. Studija grupe starijih pacijenata sa blagim kognitivnim oštećenjima pokazala je da je nakon dve godine intervencije visokim dozama B6, B12 i folnom kiselinom kod tih pacijenata bilo znatno manje skupljanja mozga u poređenju sa grupom kojoj je dat placebo tretman.

6. Uzmite crne ribizle kao podsticaj

Dugo se verovalo da Vitamin C ima moć da poveća mentalnu agilnost. Jedan od najboljih izvora ovog važnog vitamina su crne ribizle. Možete ih konzumirati i u obliku soka.

7. Uzmite bundevino seme

Samo šaka bundevinog semena dnevno je sve što vam treba da biste dobili vašu dnevnu preporučenu količinu cinka, koji je od suštinskog značaja za poboljšanje memorije i za sposobnost pamćenja.

8. Izaberite brokoli

Brokoli je sjajan izvor vitamina K, koji je poznat po tome što poboljšava kognitivnu funkciju i snagu mozga.

9. Konzumirajte žalfiju

Žalfija je već dugo poznata po poboljšanju memorije i, iako se većina studija fokusira na žalfiju kao na esencijalno ulje, dobro je dodati ishrani i svežu žalfiju.

10. Uzmite orahe

Dokazano je da dovoljan unos vitamina E može da spreči kognitivno opadanje, naročito kod starijih. Orasi su sjajan izvor vitamina E zajedno sa lisnatim zelenim povrćem, maslinama, blitvom, semenkama, jajima, integralnim pirinčem i žitaricama od celog zrna.

Suplementi za snagu mozga

Iako je istraživanje koje se bavi odnosom ishrane i demencije još uvek u razvoju, postoji nekoliko važnih veza između hranljivih materija i zdravlja mozga koje treba istražiti. Hranljiva, dobro osmišljena, ishrana pomaže da se spreče razne bolesti mozga.

Ako je vaša ishrana neuravnotežena iz bilo kog razloga, možda bi trebalo da uzimate multivitamin i mineralni kompleks i omega-3 masnu kiselinu u obliku suplementa da biste nadoknadili neke hranljive materije. Ako razmišljate o tome da počnete da koristite suplemente najbolje bi bilo da se konsultujete sa vašim lekarom.

Napomena:

Ovo su neke namirnice i saveti za poboljšanje funkcije mozga i za bolje pamćenje i koncentraciju. Pored toga, vi svakako ako ste primetili da vam odredjena hrana ili metoda daje dobre rezultate vi možete nastaviti sa tim, ili se jednostavno posavetovati sa svojim lekarom ili nutricionistom.