You are here: Home » Zdravlje » Najbolji prirodni lekovi za migrenu

Najbolji prirodni lekovi za migrenu

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolje i obično se javlja samo u jednom delu glave. Migrena je naslednog karaktera i češća je kod žena nego kod muškaraca. Napadi migrene se javljaju periodično – nekoliko puta godišnje, nekoliko puta mesečno ili čak nekoliko puta u toku nedelje i ozbiljno mogu narušiti kvalitet života. Migrene su često jakog intenziteta i pulsirajućeg karaktera i mogu biti praćene mučninom i povraćanjem.

Da bi se migrena lečila na adekvatan način, potrebno je znati njene uzroke. Uzroci migrene mogu biti različiti, kao na primer stres, nervoza, nepravilna ishrana i ubrzani način života. Ljudi kod kojih je migrena praćena jakim bolom spas traže u lekovima, ali lekovi samo trenutno mogu ublažiti tegobe. Pre upotrebe bilo kakvih lekova, možete pokušati sa nekim prirodnim metodama za lečenje migrene, a nešto više o tome sledi u nastavku teksta.

Najbolji prirodni lekovi za migrenu

Najbolji prirodni lekovi za migrenu

Voda je najbolji prirodni lek kada je u pitanju migrena, jer jedan od glavnih uzroka migrene jeste upravo dehidratacija organizma. Tkiva oko mozga su najvećim delom sačinjena od vode, pa kada nje nema dovoljno, tkiva se opuštaju i nastaje bol u glavi. Potrebno je svakoga dana da pijete od 1,5-2 litra vode, kako biste ublažili migrenu ili sprečili njen nastanak.

Đumbir. Đumbir ima analgetičko dejstvo i poznat je kao jedan od najboljih lekova za migrenu. Možete grickati koren đumbira ili napraviti čaj od svežeg korena đumbira. Takođe, možete 1/3 kašičice đumbira u prahu razmutiti u vodi ili u soku i piti to više puta dnevno.

Riblje ulje. Riblje ulje može značajno da ublaži simptome migrene, a najviše se preporučuju losos, skuša, sardina i tuna. Takođe, mogu se koristiti i kapsule od ribljeg ulja.

Dokazano je da je suplement hrizanteme odličan za prevenciju i ublažavanje migrene. Hrizantema smanjuje zapaljenja u nervima i na taj način sprečava bolove u glavi.

Eterična ulja. Migrene se mogu ublažiti određenim prijatnim mirisima, pa se možete odlučiti za ulje lavande, eukaliptusa, ruzmarina ili nane. Ova ulja deluju umirujuće na nerve. Dovoljno je da u 2 šolje ključale vode stavite 2-4 kapi nekog eteričnog ulja i da udišete paru.

Hrana bogata magnezijumom. Poznato je da nedostatak magnezijuma u organizmu umanjuje dotok krvi do mozga i dolazi do pada šećera u krvi, što uzrokuje bolne glavobolje. Zato je dobro da u ishranu uključite namirnice bogate magnezijumom, kao što su integralne žitarice, grašak, pasulj, semenke, lisnato zeleno povrće i ovas.

Promena načina ishrane. Ono što je takođe bitno kod lečenja migrene jeste da verovatno treba da promenite i način ishrane. Neka namirnica može biti okidač za vašu migrenu i bolovi će nastati odmah nakon njenog konzumiranja. Potencijalni okidači za migrenu mogu biti crno vino, fermentisani sirevi ili čokolada, pa izbegavajte ove namirnice. Suhomesnati proizvodi poput šunke, slanine i viršli takođe mogu biti uzročnici bolnih migrena, pa ih zaobilazite u širokom luku.

Akupresurna masaža. Akupresurna masaža je drevna kineska metoda lečenja. Ona podrazumeva stvaranje pritiska u nekim tačkama na telu da bi se ublažio bol. Jednom rukom nežno masirajte deo između palca i kažiprsta druge ruke 3-5 minuta, a onda to ponovite i na drugoj ruci.

Pakovanje leda. Ovo je jednostavan narodni lek za migrenu. Dovoljno je da hladne obloge stavite na glavu i da ležite u tihoj i zamračenoj sobi. Možete led staviti u kapu ili koristiti kesicu smrznutog povrća. Ležanje u tišini i dovoljno sna je od presudnog značaja za lečenje migrene.

Napomena

Pogrešno je verovanje da kafa može da izleči migrenu. Kofein samo privremeno može da ublaži bolove u glavi jer sužava proširene krvne sudove, ali kada njegovo dejstvo prođe krvni sudovi se šire još više i glavobolja postaje još jača.