You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Namirnice bogate selenom

Namirnice bogate selenom

Selen je moćan mineral, neophodan oligoelement i izrazito snažan antioksidans od vitalne važnosti za ljudsko zdravlje.

Naš organizam ga ne proizvodi sam i zbog toga je vrlo važno da ga unosimo u optimalnoj količini putem namirnica koje su njime bogate. To su u najvećoj meri namirnice bogate proteinima.

Šta je selen?

Selen je važan mineral koji pre svega služi našem organizmu kao odličan antioksidans, a to njegovo svojstvo je najdelotvronije u kombinaciji sa vitaminom E. Selen ima sposobnost da vezuje slobodne radikale, koji su opasni za naše ćelije, ubrzavaju proces starenja i oštećuju DNK. Slobodni radikali mogu dovesti čak i do razvoja kancera i podstiču srčane bolesti i oboljenja krvotoka. Selen kao moćan antioksidans neutrališe njihov efekat i pomaže revitalizaciji organizma.

Takođe je od vitalne važnosti za funkcije štitne žlezde i za jačanje imunog sistema, a neke studije su pokazale da su osobe sa niskim nivoom selena sklonije različitim oboljenjima.

Namirnice bogate selenom

Nedostatak selena

Često ne postoje nikakvi očevidni simtomi ili pokazatelji da nekome nedostaje selen. Ipak, medicina je stanovišta da su nedostatku selena sklone osobe koje su izloženeotrovima, kao što su pušači, osobe koje konzumiraju alkohol, ali i žene koje uzimaju pilule za koncentraciju. Niskom nivou selena doprinose i infekcije koje su praćene oksidantnom tipu stresa, poput virusnog hepatitisa ili upalnog reumatizma.

Manji nivo selena u organizmu mogu imati i osobe koje pate od mišićnih tegoba, poput distrofije ili nekog drugog poremećaja, zato što se selen najviše koncentriše u mišićima. Takođe, potreba za selenom raste sa godinama i sve bolesti koje se javljaju u kasnijem životnom dobu ukazuju na nedostatak selena.

Do nedovoljne količine selena u organizmu najčešće dolazi usled neadekvatne ishrane, siromašne proteinima iz mesa, ribe ili žitarica. Hrana koja obiluje proteinima je najbolji izvor selena, a upravo je to i najbolji način za njegovo nadoknađivanje. Mogu se koristiti i dodatne doze selena, ali samo u izričitim situacijama i uz strogo poštovanje prepisane terapije. Veća količina selena može postati toksična, iako se to jako retko dešava.

Hrana bogata selenom

Pošto je selen neophodan oligoelement za pravilan razvoj i funkcionisanje organizma, nužno je unositi ga u optimalnim dnevnim količinama. One se razlikuju shodno uzrastu i zdravstvenom stanju, ali je tačno naučno utvrđeno u kojim dozama je potreban za koje životno doba.

S obzirom da ga naše telo ne proizvodi samostalno, ovaj korisni mineral se mora unositi putem hrane, a do nedostatka upravo nastaje zbog siromašne i neadekvatne ishrane. Selen se najviše koncentriše u hrani bogatoj proteinima, kao i u žitaricama.

Najviše selena ima u pivskom kvascu i pšeničnim klicama, soji, proizvodima od integralnog brašna od celog zrna, ovesenoj kaši i semenu suncokreta. U velikim količinama ga sadrže riba, pre svega tuna i bakalar, zatim morski plodovi, žumanca, džigerica i puter. Poznato je da je najdragocenija namirnica bogata selenom brazilski orah.

Selen u hrani varira i to u zavisnosti od same koncentracije minerala u zemlji na kojoj su uzgajane. Za optimalnu dozu selena u organizmu je najbolje kombinovati različite namirnice bogate ovim mineralom. U slučaju da osoba pati od nedostatka selena, važno je konsultovati se sa stručnjakom, kako bi se napravio zdrav jelovnik i eventualno uvele dodatne doze.