You are here: Home » Zdravlje » Nedostatak cinka u organizmu – simptomi i prirodno lečenje

Nedostatak cinka u organizmu – simptomi i prirodno lečenje

Cink je mineral koji učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma i od suštinskog je značaja za imuni sistem. Cink deluje kao moćan antioksidans i sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala.

Pre svega, cink je važan za održavanje moždanih funkcija, kao i za regulisanje rada prostate i reproduktivnih organa. Cink utiče na rast hormona, naročito na hormone rasta, ali važan je i za proizvodnju testosterona. Smatra se da cink utiče na plodnost jer poboljšava pokretljivost spermatozoida. Takođe, cink snižava holesterol, štiti od infekcija i koristi se u tretmanu protiv akni. Cink povoljno utiče i na zarastanje rana, pre svega kada je reč o opekotinama.

Kao što vidite, cink ima mnogo zdravstvenih koristi i zato ga svakodnevno treba uzimati. Njegov nedostatak može dovesti do brojnih zdravstvenih poremećaja.

Nedostatak cinka u organizmu - simptomi i prirodno lečenje

Preporučena doza cinka je 10-15 miligrama dnevno. Žene, tinejdžeri, deca i starije osobe uglavnom imaju nedostatak cinka. Deca u razvoju, kao i trudnice i dojilje, imaju povećane potrebe za cinkom (25 mg dnevno). Takođe, sportistima je potrebna veća količina cinka da bi se izgradila mišićna masa i da bi se nadoknadio cink izgubljen putem znoja.

Uzroci nedostatka cinka

Neki lekovi mogu dovesti do nedostatka cinka u organizmu, kao što su antibiotici i diuretici. Takođe, terapija gvožđem ili bakrom može uzrokovati nedostatak cinka. Od ovog nedostatka pate i osobe koje imaju problema sa crevima i bubrezima, kao i osobe koje boluju od dijabetesa.

Takođe, usled pojačanog znojenja, može doći do gubitka cinka, pa ga treba nadoknaditi putem ishrane. Alkoholizam može takođe dovesti do nedostatka cinka u organizmu, naročito ako je obolela jetra.

Simptomi i posledice nedostatka cinka

Prvi znaci da imate nedostatak cinka u organizmu su bele fleke i pruge na noktima, sklonost ka infekcijama, suva koža, opadanje kose i perut. Takođe, još neki od simptoma da vam nedostaje cink su dijareja, poremećaji spavanja i impotencija ili čak sterilitet.

Nedostatak cinka može dovesti i do promena na koži, kao što su akne i ekcemi po licu, a može uzrokovati i oslabljeno čula vida, mirisa i ukusa.

Često dolazi i do kašnjenja menstrualnog ciklusa kod žena, a kod muškaraca usled nedostatka cinka dolazi do smanjene proizvodnje spermatozoida i poremećaja u reproduktivnim organima. Kod trudnica se mogu javiti komplikacije pri porođaju, a može doći i do slabog razvoja novorođenčeta.

S obzirom da cink poboljšava pamćenje, njegov nedostatak dovodi do problema sa učenjem i koncentracijom, ali i do problema emotivne prirode.

Dokazano je i da cink doprinosi zdravlju kože i kose, pa njegov nedostatak dovodi do sušenja kože i lomljenja noktiju i opadanja kose.

Kako lečiti nedostatak cinka

U organizmu se ne stvaraju rezerve cinka i zato se on mora svakodnevno unositi putem ishrane ili suplementima.

Nedostatak cinka se najbolje može lečiti raznovrsnom ishranom, a namirnice koje sadrže najveće količine cinka su namirnice životinjskog porekla, kao na primer ostrige, konjsko meso, svinjska i teleća džigerica, riba, ljuskari i žumance. Takođe, bogati izvori cinka su i mahunarke, integralne žitarice, orasi i laneno i susamovo seme. Ipak, treba imati na umu da je apsorpcija cinka bolja kada su u pitanju namirnice životinjskog porekla.