You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Nedostatak vitamina B12 u organizmu – simptomi, ishrana i lečenje

Nedostatak vitamina B12 u organizmu – simptomi, ishrana i lečenje

Vitamin B12 ili cijanokobalamin je jedno od najznačajnijih jedinjenja koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Po hemijskom sastavu, ovo je jedan od najsloženijih vitamina i jedini vitamin koji sadrži esencijalne mineralne elemente i kobalt. Vitamin B12 ima brojne funkcije u ljudskom organizmu.

Pre svega, on je neophodan za pravilan razvoj nervnih ćelija i eritrocita. Ovaj vitamin zajedno sa folnom kiselinom reguliše mnoge procese u ljudskom organizmu, kao što su sinteza crvenih krvnih zrnaca i sinteza DNK.

Takođe, ovaj vitamin povećava apetit kod dece, omogućava njihov pravilan rast i razvoj i poboljšava pamćenje i koncentraciju. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba.

Nedostatak vitamina B12 u organizmu - simptomi, ishrana i lecenje

Simptomi

Glavni simptomi nedostatka vitamina B12 su nesvestica, povišen holesterol, trnjenje šaka i stopala, osećaj umora, depresija i gastritis. Poznato je da nedostatak ovog vitamina dovodi do neuroloških i psihičkih poremećaja, praćenih trnjenjem šaka i stopala, demencijom, problemima sa vidom, kao i mišićnom slabošću. Neretko dolazi i do nervoze i promena raspoloženja. Od simptoma su karakteristični i problemi sa kosom i kožom, kao što su ekcemi, gljivice i dermatitis.

Ono što je karakteristično je da se simptomi nedostatka vitamina B12 mogu pojaviti i nakon 5 godina, u zavisnosti od zdravstvenog stanja i od uzrasta. Nedostatak vitamina B12 dovodi do pojave takozvane perniciozne anemije, koja predstavlja veoma podmuklu i tešku bolest. Ova bolest se razvija sporo, a počinje malaksalošću, ubrzanim lupanjem srca, zamaranjem i bledilom. Često se javlja i peckanje jezika, naročito pri konzumiranju kisele hrane. Simptomi ove bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina B12 su i otežani hod, oduzetost nogu i poremećaj u pražnjenju mokraće i stolice. Deficit ovog vitamina u nekim slučajevima može da dovede i do oštećenja nerava kičmene moždine, pa čak i do paralize. Ako nedostatak vitamina B12 traje već dugo dolazi do krvarenja i oštećenja mozga i do porasta homocisteina, koji povećava rizik od srčanih oboljenja.

Ishrana

Kao što je već rečeno, ovaj mineral se gotovo isključivo nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Međutim, ima ga i u nekoj hrani biljnog porekla, kao što su žitarice, razni sojini produkti i pivski kvasac. Vitamin B12 se u malim količinama nalazi i u cvekli, susamu, soji, lešniku i morskim algama. Osim toga, ovaj vitamin nalazi se u još nekim namirnicama koje sadrže mlečnu kiselinu, kao što su kiseli kupus i povrće iz turšije. Prirodni izvori vitamina B12 su meso (govedina i svinjetina), džigerica, riba, sir, mleko, jaja i školjke. Osim namirnica koje su bogate ovim vitaminom, veoma je važna i njegova pravilna apsorpcija, koja je moguća jedino ako su naš želudac i creva potpuno zdravi. Ono što može ometati apsorpciju ovog vitamina je heliko bakterija koja može uzrokovati infekciju sluznice i dovesti do pojave čira.

Lečenje

Kao i svi vitamini B kompleksa, i vitamin B12 je važan za pretvaranje masti, belančevina i ugljenih hidrata u energiju. Nedostatak vitamina B12 može da dovede i do ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su multipla skleroza, demencija ili čak do Alchajmerove bolesti. Dokazano je da je 70% ljudi sa Alchajmerovom bolešću imalo manjak ovog vitamina. Zato je preventiva veoma važna. Najzdraviji način da sprečite nedostatak vitamina B12 jeste putem pravilne ishrane, o čemu je već bilo reči. Ako je u pitanju veći deficit ovog vitamina, onda je najbolje da se konsultujete sa vašim lekarom da biste dobili odgovarajuću terapiju.

Preporučena dnevna doza ovog vitamina za odrasle je 1, 5 mikrograma. Ako uzmete i veću količinu vitamina B12 nego što je potrebno, ne treba da brinete, jer ovaj vitamin je rastvorljiv u vodi, tako da se u organizmu ne stvaraju velike zalihe ovog vitamina. Sa godinama nivo vitamina B12 opada, pa je potrebno uzimati suplemente.