You are here: Home » Blog » Nevenovo ulje – upotreba za kosu, kožu i zdravlje + recept

Nevenovo ulje – upotreba za kosu, kožu i zdravlje + recept

Neven (Calendula officinalis) je biljka koja vodi poreklo iz jugoistočne Azije, zapadne Evrope i Mediterana. Neven se od davnina koristio u tradicionalnim kulturama, a i danas je poznat širom sveta kao popularan lek za razne bolesti. Isti slučaj je i sa uljem koje se dobija iz latica cveta nevena, odnosno destilacijom iz vrhova cvetova.

Nevenovo ulje je veoma lepljivo i ima specifičan miris, zbog čega ga mnogi izbegavaju. Međutim, nevenovo ulje je čest sastojak mnogih kozmetičkih preparata, a često se koristi i u aromaterapiji.

Nevenovo ulje sadrži veliki procenat korisnih sastojaka, kao što su karotenoidi, flavonoidi, smola, saponini, polisaharidi, eterično ulje, glikozidi, steroli i aromatične biljne kiseline.

Nevenovo ulje - upotreba za kosu, kozu i zdravlje recept

Zdravstvene prednosti nevenovog ulja

Nevenovo ulje se uglavnom koristi za negu i tretmane kože. Može se koristiti posle kupke, kao melem, losion, ulje za bebe i kao lek za suvu kožu, upale i osipe. Ono je idealno za masažu jer umiruje i omekšava kožu, čineći je glatkom i elastičnom. Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antiupalnim svojstvima, nevenovo ulje je veoma efikasno za lečenje problema na koži. Ono hidrira suvu i ispucalu kožu i sprečava iritacije kože. Ubrzava zarastanje rana i posekotina i pomaže kod ujeda insekata.

Takođe, dobro je za lečenje proširenih vena, čireva na nogama, modrica, akni, osipa, ekcema i uganutih mišića. Može se koristiti i za negu dečje kože, jer ublažava osipe izazvane pelenama. Zahvaljujući antigljivičnim svojstvima, ovo ulje se može koristiti i za lečenje atletskog stopala. Osim što je dobro za zdravlje kože, nevenovo ulje takođe podstiče znojenje i pojačava izlučivanje mokraće, pa na taj način čisti telo od toksina. Često se koristi za detoksikaciju jetre i žučne kese. Takođe, ovo ulje reguliše menstrualni ciklus, smanjuje menstrualne bolove i grčeve u stomaku.

Ostale upotrebe nevenovog ulja

Osim kao lekovito sredstvo, nevenovo ulje se koristi i u kuhinji. Još u srednjem veku ovo ulje se koristilo za bojenje jela, putera i sireva, a latice i listovi nevena su korišćeni kao dodatak raznim salatama ili kao začini u supi ili u čorbi. Neven se može koristiti i u kozmetičke svrhe, pa su osušene latice nevena čest sastojak mnogih parfema.

Recept za pripremu nevenovog ulja

Nevenovo ulje možete i sami napraviti kod kuće. U nastavku slede uputstva kako da to uradite lako i jednostavno.

Sastojci:

  • Osušene latice nevena
  • Maslinovo, bademovo ili suncokretovo ulje

Način pripreme:

Metod hladne infuzije. Stavite suve latice nevena u teglu i napunite je biljnim uljem po izboru, ali tako da latice nevena budu pokrivene 2-3 cm. Držite teglu na mestu koje je izloženo suncu u periodu od 3-4 nedelje, kako bi ulje upilo sve korisne sastojke latica nevena. Nakon toga procedite ulje i možete ga koristiti najviše godinu dana. Metod hladne infuzije je najčešća tehnika za pravljenje nevenovog ulja.

Metod vruće infuzije. Stavite suve latice nevena u teglu i ponovo je napunite nekim biljnim uljem, tako da latice budu pokrivene 2-3 cm. Zatim prespite sadržaj tegle u tiganj i grejte na tihoj vatri oko 4h, uz povremeno mešanje. Ostavite da se prohladi pa izdvojte ulje od latica i možete ga koristiti u narednih godinu dana. Metod vruće infuzije je brži način da se napravi nevenovo ulje, ali ono će imati manju jačinu.

Neželjeni efekti nevenovog ulja

Dojilje i trudnice ne bi trebalo da koriste nevenovo ulje jer ono može da izazove pobačaj. Takođe, ljudi koji su alergični na neven mogu dobiti alergijsku reakciju, pa bi bilo najbolje da se konsultujete sa vašim lekarom pre nego što počnete da ga koristite. Nevenovo ulje ne treba koristiti ni u periodu pre operacije jer može da izazove pospanost i vrtoglavicu. Ovo ulje može umanjiti i efikasnost raznih sedativa i antidepresiva.