You are here: Home » Zdravlje » Nizak krvni pritisak – simptomi i prirodno lečenje

Nizak krvni pritisak – simptomi i prirodno lečenje

Vrednost krvnog pritiska varira u zavisnosti od godina starosti, zdravstvenog stanja, fizičke aktivnosti i lekova koji se uzimaju.

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija je pritisak čija je vrednost niža od normalne uobičajene vrednosti za neku osobu, odnosno to je krvni pritisak manji od 100/60 mmHg.

Simptomi i vrste niskog krvnog pritiska

Najčešći simptomi niskog krvnog pritiska su umor, vrtoglavica, nesvestice, depresija, anksioznost, poremećaj sna, jako lupanje srca i znojenje. Osobe sa niskim krvnim pritiskom se ujutru veoma teško razbuđuju i nakon toga osećaju umor. Teško podnose letnje vrućine i hronično su pospane i malaksale. Teško im je da se koncentrišu i nemaju volje gotovo ni za čim.

Nizak krvni pritisak - simptomi i prirodno lečenje

Postoji primarna hipotenzija, odnosno nizak krvni pritisak koji je stalno prisutan i kom se ne može odrediti tačan uzrok. Na stanje niskog krvnog pritiska u ovom slučaju utiču nasledni faktori, ishrana, vežbanje, stres, kao i geografsko područje. Postoji i sekundarna hipotenzija, odnosno nizak krvni pritisak koji je uzrokovan raznim bolestima i stanjima, kao što su bolesti srca, krvarenje, dehidratacija, infekcije, alergijske reakcije, trovanje, Parkinsonova bolest, moždani udar, dijabetes itd.

Takođe, u ovom slučaju na nizak krvni pritisak mogu uticati i razni lekovi, kao što su diuretici, analgetici, antidepresivi, beta blokatori itd. Još jedna vrsta niskog krvnog pritiska je takozvana posturalna, odnosno ortostatska hipotenzija, koja predstavlja nagli pad krvnog pritiska pri zauzimanju stojećeg položaja. Postprandijalna hipotenzija nastaje nakon jela i češća je kod starijih osoba.

Lečenje niskog krvnog pritiska

Nizak krvni pritisak nije potrebno lečiti ako ne uzrokuje nikakve simptome koji mogu narušiti kvalitet života. Međutim, nekada je nizak krvni pritisak opasan po zdravlje i lečenje je neophodno. Osnovne mere lečenja niskog krvnog pritiska podrazumevaju da se u ishrani poveća količina soli, da se poveća fizička aktivnost, da se unosi kofein i da se iz kreveta ustaje postepeno. Što više treba jesti hranu koja štiti krvne sudove i podiže krvni pritisak, a to je pre svega riba, zatim sveže voće i povrće, orašasto voće, mahunarke, maslinovo i kokosovo ulje i namirnice bogate vitaminima C i E.

Takođe, trebalo bi da jedete često ali umereno, jer ako se prejedete to će još više oboriti pritisak, a i ako preskačete obroke bićete još umorniji. Zato se preporučuje više manjih obroka u toku dana. Ako ove osnovne mere ne pomognu, potrebno je koristiti odgovarajuće lekove. Međutim, postoje i prirodni načini lečenja visokog krvnog pritiska, a nešto više o tome možete videti u nastavku.

So. Pre svega, važno je da u slučaju niskog krvnog pritiska povećate nivo soli u vašim obrocima. So vezuje vodu u organizmu i doprinosi boljoj cirkulaciji. Najbolje je da koristite jodiranu so. Ipak, nemojte redovno jesti preslanu hranu, jer se to može negativno odraziti na vaše celokupno zdravlje.

Čaj od ruzmarina je u našoj narodnoj medicini najpoznatiji lek za podizanje krvnog pritiska. Potrebno je samo da jednu kašičicu osušenog ruzmarina prelijete šoljom ključale vode, a zatim poklopite i pustite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga procedite i pijte nezaslađeno. Da bi ovaj čaj imao efekta, potrebno je da ga pijete 2-3 puta dnevno, ali izbegavajute da ga pijete u kasnim popodnevnim satima i uveče jer će vas razbuditi i može uzrokovati nesanicu.

Glog se takođe koristi za regulaciju krvnog pritiska. On može da reguliše kako nizak, tako i visok krvni pritisak. Čaj od gloga se sprema na isti način kao i čaj od ruzmarina i konzumira se do 3 šolje dnevno.

Žen-šen. Sibirski žen-šen je takođe jedan od najboljih lekova za nizak krvni pritisak. On se pre svega preporučuje mladim osobama i smatra se blažom varijantom. Korejski ili kineski žen-šen je jači i preporučuje se starijim osobama čiji je krvni pritisak mnogo nizak.

Sok od cvekle. Sok od cvekle može da ublaži umor i druge simptome koji prate nizak krvni pritisak. Takođe, nakon ispijanja soka od cvekle osećate se puni energije. Dovoljno je da pijete svakog jutra po jednu čašu soka od cvekle i nakon nedelju dana videćete rezultate.

Energetska hrana. Ako imate nizak krvni pritisak, bilo bi dobro da dan započnete namirnicama poput žitarica, voća ili meda. Takođe, možete jesti ovsenu ili ječmenu kašu u kombinaciji sa orašastim plodovima. Sve ove namirnice imaju visok glikemijski indeks i obezbediće vam zdrav i ukusan obrok.

Začini. Dokazano je da su đumbir i kurkuma odlični lekovi za nizak krvni pritisak. Osim njih, prirodnu moć da podignu krvni pritisak imaju i beli luk, celer, ren i peršun.

Poznato je da kafa podiže krvni pritisak, pa osobe sa niskim krvnim pritiskom obično ne mogu dan da zamisle bez šoljice crne kafe. Istina je da će kofein podići vaš krvni pritisak, ali treba da znate da dejstvo kofeina brzo prolazi i da će se simptomi odmah nakon toga pogoršati. Zato morate biti umereni u konzumiranju kafe. Dve šoljice crne kafe je dovoljno u toku dana, a izbegavajte nes kafu, 2 u 1 i 3 u 1. Takođe, uvek nakon jutranje kafe pojedite neki slan i začinjen obrok.

Hodajte što više. Osim spomenutih namirnica koje utiču na podizanje krvnog pritiska, veoma je važno da se što više krećete jer na taj način se podstiče bolja cirkulacija u nogama. Možete se opredeliti za svakodnevne šetnje, lagano trčanje ili plivanje. Sve ove aktivnosti doprineće regulaciji krvnog pritiska. Bilo bi dobro da izbegavate vežbe koje uključuju nagle promene položaja i vežbe u kojima glavu spuštate ispod nivoa srca.

Ovo su neki od načina na koje možete podići krvni pritisak brzo i jednostavno, bez korišćenja lekova i hemije.