You are here: Home » Blog » Opadanje kose – simptomi i lečenje

Opadanje kose – simptomi i lečenje

Opadanje kose je vrlo čest problem sa kojim se suočava veliki broj muškaraca i žena u svetu.

Prema zvaničnim statističkim podacima, gubitak kose kod muškaraca prisutan je čak i do 70%, dok je kod žena dosta slabije zastupljen, svega 30%.

Koji su uzroci opadanja kose?

Mada u zvaničnoj medicini ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje, stručnjaci se slažu oko većine sledećih uzroka opadanja kose:

– genetska predispozicija

– stres i anksiozna stanja

– malokrvnost (anemija)

– bolesti štitne žlezde

– razni hormonalni poremećaji

– gljivice

– menopauza (klimaks).

Na svu sreću, gubitak kose kod žena se ne završava potpunom ćelavošću kao kod muškaraca. Najčešći uzroci opadanja kose kod žena su stres, anemija, menopauza, kao i uzimanje određenih lekova ili nuspojava na određene zdravstvene probleme. Ovaj zdravstveni problem se nikako ne treba shvatiti olako, već se treba obratiti lekaru ili dermatologu na vreme kako bi se otkrio pravi uzrok opadanja kose i započela odgovarajuća terapija.

Opadanje kose - simptomi i lecenje

Opadanje kose nakon porođaja

Sa ovim problemom se neretko suočavaju mlade majke, naročito one koje su i pre trudnoće imale ređu kosu, kod kojih je problem još izraženiji. Zbog ovakvih, ali i mnogih drugih okolnosti, žene posle porođaja umeju da upadnu u depresiju. Međutim, kosa opet počinje da raste i vraća se u normalno stanje nakon ponovnog uspostavljanja menstrualnog ciklusa i redovne menstruacije. Do prvih vidljivih poboljšanja dolazi već nakon 2 do 3 meseca.

Opadanje kose kod muškaraca

Za razliku od lepšeg pola, na opadanje kose kod muškaraca uglavnom utiču geni i hormoni. Skoro polovina muške populacije starije od 50 godina ima problema sa ćelavošću ili makar ima početne znake ovog problema. Već u ranim dvadesetim godinama mogu se javiti prvi znaci ćelavosti poput nešto svetlije pigmentirane i tanke kose i razređenog vlasišta koje napreduje tokom godina sve do potpune ćelavosti.

Opadanje kose u pečatima kod dece

Kod dece se ovaj problem manifestuje u vidu bolesti alopecija areata, odnosno gubitka kose u krugovima ili pečatima. Javlja se kod mlađe populacije, u 60% zabeleženih slučajeva kod osoba mlađih od 20 godina. Ovo je autoimuna bolest koja nije u potpunosti razjašnjena i koja nastaje usled mnogobrojnih faktora. U najčešće se ubrajaju emocionalni stres, zatim pad imuniteta i pojava autoimunosti, kao i genetska predispozicija. Ponekad je alopecija areata udružena sa drugim oboljenjima, kao što su atopijski dermatitis, vitiligo, hašimoto ili zapaljenje creva, koje takođe spadaju u autoimune bolesti. Ukoliko vaše dete pati od ovog problema, obavezno ga odvedite kod dermatologa kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i započelo lečenje na vreme.

Lečenje opadanja kose

Stav lekara i zvanične medicine je da se alopecija samo može ublažiti, ne i u potpunosti izlečiti. Budući da smo svakodnevno “bombardovani” mnogobrojnim reklama koje nude najrazličitije preparate protiv opadanja kose, čini se da je rešenje ovog problema na dohvat ruke. Tržište je gotovo preplavljeno ovim proizvodima. Ali ovaj problem se ne može rešiti preko noći i za njega ne postoji instant rešenje. Kod opadanja kose naučno dokazano delovanje imaju dva leka: minoxidil i propecija. Takođe se preporučuju i nizoral šampon, marbo šampon i vichy ampule protiv opadanja kose. Međutim, kao što smo već naglasili, nemojte kupovati nikakav preparat protiv opadanja kose bez prethodne konsultacije sa stručnim licem.

Kako sprečiti opadanje kose?

Ne postoji jedinstveni čarobni lek protiv opadanja kose , već je potrebno strpljenje i upornost kod svakog bolesnika pojedinačno. Kako ne možemo oćelaviti za jedan dan, tako ne možemo potpuno obnoviti kosu za kratko vreme. Terapije obično traju više meseci.

Ishrana kod opadanja kose

Budući da je pravilna ishrana od suštinskog značaja za celokupno zdravlje, to takođe važi i za problem sa opadanjem kose. Veoma je važno potpuno izbaciti industrijski prerađenu hranu iz ishrane, a povećati unos voća, povrća, sveže ceđenih sokova i sl. Ako ste u mogućnosti, okrenite se ekološki uzgojenoj hrani.

Protiv opadanja kose možete se boriti i prirodnim putem. U nastavku teksta ćemo saznati koji preparati na prirodnoj bazi efikasno rešavaju ovaj neprijatan problem.

Korpiva protiv opadanja kose. Recept koji sledi predstavlja jednostavan prirodni lek za obnavljanje kose i vlasišta.

Sipajte 5 litara vode u veći lonac i dodajte dve šake suve ili sveže koprive. Malo prokuvajte, zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji desetak minuta. Dobro procedite i ostavte da se malo prohladi. Nakon toga operite kosu ovim preparatom. Pnavljajte ovaj tretman svaki dan i nakon nekoliko nedelja videćete prve rezultate.

Med i cimet protiv opadanja kose. Ova mešavina je odličan narodni lek protiv problema sa opadanjem kose. Napravite mešavinu od toplog maslinovog ulja, meda i jedne kašičice cimeta. Blago utrljajte u kosu, ostavite da deluje 15 minuta i nakon toga dobro isperite.

Eterična ulja – prirodni lek protiv opadanja kose. U jednoj slepoj studiji ispitanici koji su imali problem sa opadanjem kose bili su podeljeni u dve grupe. Kod jedne grupe tretman je sprovođen pomoću mešavine raznih eteričnih ulja (ulja ruzmarina, lavande, cedra, majčine dušice, jojobe, kao i semenki grejpa), dok je kod druge grupe korišćena obična voda. Rezultati su bili uspešniji za 44% kod prve grupe. Stoga, ako vam opada kosa, možete jedanput dnevno masirati vlasište ovim uljima.

Zeleni čaj protiv opadanja kose. Na opadanje kose takođe efikasno deluje zeleni čaj. Njegovim konzumiranjem smanjuje se nivo dihidrotestorenona i pospešuje se cirkulacija krvi. Da biste osetili blagodeti ovog čaja, potrebno je da ga konzumirate na dnevnoj bazi i da masirate kožu glave nakon što ste kosu isprali zelenim čajem. Takođe možete koristiti proizvode za negu kose koji sadrže zeleni čaj.

Od ostalih prirodnih preparata protiv opadanja kose preporučuje se tretman kombuha gljivom, kao i sok od crvenog luka, koji je potrebno dva puta dnevno utrljati u vlasište i prvi rezultati su vidljivi već nakon 4 do 6 nedelja.

Evo još nekoliko korisnih saveta kada je u pitanju sprečavanje opadanja kose:

1. Koristite blage šampone za kosu.

2. Kosu nemojte prati previše vrućom vodom.

3. Pre pranja dobro raščešljajte kosu kako ne bi bila izlomljena nakon pranja.

4. Koren kose možete prirodno ojačati tako što ćete nekoliko sati pre pranja kose utrljati kapi od koprive, orahovo ulje ili ulje od lavande.

5. Isperite kosu vodom u koju ste prethodno prokuvali listove limuna.

6. Na mokru kosu povremeno nanesite nekoliko kapi maslinovog ili kokosovog ulja, koja će kosi dati mekoću i sjaj, a oštećene krajeve će revitalizovati.

7. Sušite kosu prirodnim putem kad god ste u mogućnosti.

Estetska rešenja za problem opadanja kose:

Transplantacija kose je postala vrlo efikasna metoda za estetsko rešenje problema ćelavosti. Ipak, ukoliko se odlučite za presadjivanje kose, vrlo je bitno da odaberete proverenog stručnjaka.