You are here: Home » Blog » Ovo su prvi znaci i simptomi trudnoće

Ovo su prvi znaci i simptomi trudnoće

Svaka žena sanja ili je pak ispunila svoj san o jednom, dvoje ili mnogo više dece, o  jedincima ili blizancima. Ne prođe dan a da ne vidimo kolica sa nekom uspavanom bebom, deku koji objašnjava nešto ozbiljno svom dvogodišnjem unuku, zadihanog školarca kako u trku juri na čas ili uspešnog studenta koji se sprema da odbrani svoj diplomski rad, i postane svoj čovek.

Slobodno možemo reći da su glavni događaji u životu svake žene – trudnoća i porođaj. Kako bismo se adekvatno kontrolisali i obratili pažnju na svoje zdravlje tokom perioda trudnoće, važno je da trudnoću na vreme otkrijemo i dijagnostikujemo. Zaštita zdravlja, adekvatna ishrana, mirovanje, veoma su bitne stavke u životu svake trudnice. Takođe, veliki značaj se pridaje i prenatalnoj dijagnostici, da bi se na vreme otkrile i uočile razne bolesti i anomalije kako kod ploda tako i kod majke, i kako bi se mogla sprovesti adekvatna terapija.

Ovo su prvi znaci i simptomi trudnoće

Prvi znaci i simptomi trudnoće

Svi znaci i simptomi trudnoće mogu se generalno podeliti na nesigurne, verovatne i sigurne. 

Nesigurni znaci trudnoće

U nesigurne znake trudnoće spadaju mučnina, gađenje i povraćanje, zatim osećaj trnjenja ruku i nogu, potom tu je i potreba za kiselom hranom, malaksalost, lako zamaranje i nagle i česte promene raspoloženja. Zašto se svi ovi znaci smatraju nesigurnim? Ovi znaci se smatraju nesigurnim znacima trudnoće, zbog toga što se svaki od njih može sresti i kod osobe koja nije trudna odnosno kako se to modernije kaže „u drugom stanju“. Na primer, ne mora striktno značiti da je osoba trudna ukoliko joj je muka, povraća ili je malaksala. To može biti znak i mnogih drugih bolesti, npr virusnih infekcija digestivnog trakta. Takođe ne znači da je osoba trudna ukoliko joj se u 22h pije limunada ili jede kiseli krastavac ili ako je do pre par minuta tugovala a sada se smeje. Dakle sve su to nesigurni znaci graviditeta. Ipak, glavobolje, mučnina i povraćanje dosta su prisutne u prvom trimestru trudnoće, koji svaka majka doživljava na neki svoj, drugačiji način.

Verovatni znaci trudnoće

U verovatne znake trudnoće spadaju oni znaci koji su vidljivi prilikom pregleda kod lekara specijaliste, a koji bi bili nekakvi početni znaci graviditeta. To su uglavnom dakle promene na genitalnim organima pacijentkinje ili pak promene na dojkama a koje se retko mogu videti u drugim bolestima. To je na prvom mestu izostanak menstruacije, poznat i kao amenoreja. To je najznačajniji verovatni znak trudnoće iako se može sresti i u okviru drugih bolesti. Ukoliko pacijentkinji izostane menstruacija u periodu kada je planiran ciklus, a svesna je postojanja rizika o mogućem nastanku trudnoće, onda bi svakako bilo poželjno da se obrati svom odabranom ginekologu.

Takođe dešavaju se i određene promene na genitalnim organima žene, koji svaka trudnica, kao i lekar mogu uočiti, a to su povećanje grudi, bolne grudi, eventualno pojava prvog mleka tzv kolostruma, zatim uvećani , mekani, nabrekli spoljašnji genitalni organi žene kakvi su vulva tj velike i male usne. Neke promene koje prevashodno vide ginekolozi i koje za pacijentkinje i nisu toliko poznate, jesu promene koje zahvataju unutrašnje genitalne organe, a opisane su pre svega kroz nekoliko znakova koji su dobili naziv prema lekarima koji su ih otkrili. To su : Ladin-ov, Hegar-ov, MekDonaldov, Piskačekov znak, kao i Braun fon Fernvaldov znak. Ladinov znak podrazumeva da se na prednjem zidu materice u 5-oj nedelji trudnoće može napipati bimanuelnim ginekološkim pregledom jedno mekano polje, mekše u odnosu na ostali deo uterusa. Već u 6-oj nedelji to polje se proširuje, i postaje veće i mekše, nalaz postaje ubedljiviji, a znak koji to potvrđuje naziva se Hegarov znak. U 8-oj nedelji ovaj deo je toliko mekan da postoji mogućnost da se prilikom bimanuelnog pregleda materica odnosno njeno dno savije ka cerviksu odnosno njenom vratu. Taj znak naziva se MekDonaldov znak. Ukoliko napipamo razmekšanje roga materice u kojem je implantiran zametak, to je onda Piskačekov znak. Braun fon Fernvaldov znak podrazumeva razmekšanje fundusa u kome je implantiran zametak.

Sigurni znaci trudnoće

U sigurne znake trudnoće spadaju svi oni znaci koji se mogu videti primenom ultrazvuka, dakle plod vidljiv ultrazvučnom sondom. Pre ultrazvuka sigurni znaci  trudnoće bili su dostupni tek posle 4. meseca, kada su se mogli pipati delovi ploda i njegovi pokreti preko stomaka (Leopoldovi hvatovi koji se i danas primenjuju i uče u školama), ali i specijalnom slušalicom kojom su se mogli preko stomaka čuti srčani tonovi ploda, a koja se takođe i danas koristi. Sa razvojem ultrazvuka, danas je moguće dijagnostikovati trudnoću i 7 dana po izostanku menstruacije. U početku je sondom vidljiv samo gestacijski mešak, a kasnije i žumančana kesa. Plod i otkucaji srca, jasno se vide između 6te i 7me nedelje.

Pored pomenutih metoda utvrđivanja graviditeta, postoje i mnogi drugi pouzdani i savremeni metodi. To su pre svega laboratorijska utvrđivanja, putem hormona vezanih za trudnoću. Prvi nalazi koji na istu mogu ukazati jesu EPF (Early pregnancy Factor) ili rani faktor trudnoće, kao i PAF (platelet activating factor), faktor koji stimuliše trombocite. Ipak ove analize se retko koriste.

Dalje, jedan od najpopularnijih testova danas jeste i test određivanja nivoa hCG-a (humani horionski gonadotropin) u urinu žene. Test je pozitivan 7-10 dana nakon izostanka menstruacije.

Tu su i brojni drugi testovi kakvi su RIA (radioimunološki test), direktna metoda i metoda inhibije koagulacije.

Nakon dijagnostikovanja nadalje je veoma bitno redovno se kontrolisati. To podrazumeva da prvi pregled u trudnoći treba obaviti najkasnije do 8. nedelje. Lekar uzima podatke o poslednjoj menstruaciji kada se prema Negelovom pravilu može otkriti i verovatni termin porođaja. Verovatni termin porođaja prema Negelu računa se tako što se na prvi dan poslednje menstruacije doda 7 dana, oduzme 3 meseca i doda 1 godina. Ovakvo pravilo je za cikluse od 28 dana, no svaki savremeni UZ aparat danas direktno sam određuje verovatni termin porođaja. Potom veoma je bitna informacija o raznim bolestima bliskih ljudi u bliskoj porodici trudnice i njenog supruga. Vrše se adekvatni pregledi ginekološki bimanuelno i ultrazvukom, meri se težina trudnice, uzimaju brisevi, daje krv na analizu, meri se krvni pritisak. Tokom trudnoće bitno je odraditi minimum 3 ultrazvučna pregleda, zatim pratiti pritisak, nivo šećera u krvi, odrediti krvnu grupu majke. Dodatni testovi su i Double i Tripl- test koji su značajni za rano otkrivanje anomalija ploda. Ukoliko je potrebno radi se i neki od testova amniocenteza, hordocenteza i biopsija horionskih čupica a sve u cilju rađanja zdravog deteta.

Trudnice se savetuju o dobrom higijensko-dijetetskom režimu koji podrazumeva pre svega zdrav način života, zdravu ishranu, šetnje, dane bez stresa, kao i dodatne aktivnosti koje su po volji pacijentkinje a to su razne vežbe za trudnice, vežbe disanja, joga, pilates. Kada je u pitanju ishrana trudnica, o njoj se posebno mora voditi računa. U ishranu bavezno uvrstiti belančevine u što većim količinama, piletina, jogurt, nemasni sirevi, voće i povrće u neograničenim količinama, voda, supe, čajevi. Strogo je zabranjen unos prostih šećera, slatkiša i nezdravih namernica kao i teški fizički poslovi i stres. Trudnicama je dozvoljeno da se u toku graviditeta ugoje maksimalno 10 kilograma. Svaki kilogram viška rizik je za nastanak povišenog pritiska, šećerne bolesti, otežava kretanje i druge svakodnevne aktivnosti, a to svakako vodi većem riziku za bolesti ploda i onemogućava njegov pravilan i zdrav rast.

Ukoliko uredno kontrolišu trudnoću i pridržavaju se pravila i saveta lekara, sve majke će na adekvatan način i bez bilo kakvih problema ili neželjenih posledica,  izneti željenu trudnoću i roditi zdravu i željenu bebu.