You are here: Home » Blog » Ovulacija – šta je i koliko traje, kad su plodni dani i kalendar

Ovulacija – šta je i koliko traje, kad su plodni dani i kalendar

Pojam ovulacije

Ovulacija je deo ženskog mesečnog ciklusa u kojem može doći do začeća. To je period plodnih dana kod žene kada upražnjavanjem polnih odnosa tri do pet dana pre tog dela i 24 sata posle njega može doći do začeća. Spermatozoidi se mogu održati u životu od tri do pet dana, a jajna ćelija svega 12-24 sata nakon izlaska iz jajnika.

Tokom ovulacije dolazi do prskanja folikula iz kog se oslobađa jajna ćelija i to se drugačije naziva fertilan period menstrualnog ciklusa. Kada folikul sazri i dostigne određenu veličinu on otpušta jajnu ćeliju iz jajnika u jajovod kroz koji putuje prema materici. U tom vremenu moguća je oplodnja, a ukoliko do nje ne dođe odumrla jajna ćelija se zajedno sa materičnom sluzokožom izbaci napolje u vidu menstruacije koja uglavnom počinje 14 dana nakon ovulacije.

Uobičajen menstrualni ciklus traje od 28 do 32 dana, ali neke žene mogu imati kraći ili duži ciklus. Svaki ciklus koji se događa između 24 i 35 dana smatra se normalnim. Period ovulacije počinje uglavnom 14 dana pre prvog dana narednog menstrualnog ciklusa tačnije ovulacija se događa uglavnom na sredini mesečnog ciklusa.

Ovulacija - šta je i koliko traje, kad su plodni dani i kalendar

Mesečni ciklus i računanje plodnih dana

Kod žena koje imaju pravilne mesečne cikluse, što znači da oni uvek isto traju, postupak izračunavanja plodnih dana nije težak iako se ne treba u potpunosti oslanjati na tzv. kalendar plodnih dana, jer tokom svakog ciklusa može da dođe do promena u funkcionisanju jajnika. Dužina ciklusa se računa od prvog dana nastupajuće menstruacije do prvog dana naredne menstruacije. Kada utvrdite tačno trajanje ciklusa (28 dana npr.), sledeći korak je da od prvoga dana sledeće menstruacije oduzmete od 12 do 16 dana. Ukoliko ciklus traje 28 dana ovulacija nastupa 14. dan  nakon početka menstruacije. Plodni dani najčešće počinju između 11. i 21. dana ciklusa, mada uvek ima izuzetaka u zavisnosti od slučaja do slučaja i uravnoteženosti ciklusa.

Precizno utvrđivanje plodnih dana kod neuravnoteženih mesečnih ciklusa nije nimalo pouzdano, jer ovulacija se može desiti od 10. do 17. dana pre početka menstruacije u zavisnosti od dužine druge faze menstrualnog ciklusa  tzv. sekrecijske ili luceinske faze. Kod nepravilnih ciklusa druga faza uglavnom traje 14 dana, a prva ili proliferacijska faza je skraćena u skladu sa trajanjem mesečnog ciklusa.

U prvoj fazi se izbačena sluznica u vidu menstruacije pod uticajem estrogena regeneriše i buja da bi pred samu ovulaciju imala debljinu i do 7mm. Nakon ovulacije u folikulu jajnika nastaje žuto telo koje luči estrogen i progesteron. Progesteron sprečava da sluznica materice dalje raste i priprema sluznicu za primanje oplođenog jajašca. Ako ne dođe do začeća, dan-dva pre početka menstruacije, uglavnom oko 26. dana ciklusa (pod uslovom da ciklus traje 28 dana), smanjuje se lučenje estrogena i progesterona, a dan, dva nakon toga nastupa menstruacija.

Uticaj hormona na proces ovulacije

U procesu ovulacije učestvuje nekoliko hormona, a najbitniji su progesteron i estrogen. Estrogen se proizvodi u velikim količinama pre ovulacije i pomaže da se materica regeneriše nakon menstruacije. Progesteron se intezivno luči nakon ovulacije i pomaže u procesu primanja jajne ćelije u matericu, a takođe i u pripremi mlečnih žlezda za proizvodnju mleka. I progesteron i estrogen šalju mozgu informacije o “zbivanjima” u materici i eventualnoj trudnoći.

Ženski organizam takođe proizvodi i folikulostimulirajući hormon (hormon hipofize), koji za vreme prvog dela ciklusa stimuliše rast folikula i sazrevanje jajne ćelije. Istovremeno organizam proizvodi u većim količinama i estrogen koji stimuliše lučenje luteinizirajućeg hormona. Ovaj hormon podstiče  sazrevanje jajne ćelije kao i njeno izbacivanje iz folikula. Najčešće se izdvoji samo jedno jajašce koje je dovoljno veliko da izađe iz folikula za vreme ovulacije, ali u nekim slučajevima izađu i dva jajašca usled čega dolazi do začeća blizanaca. Jajašce koje je izdvojeno da ovulira obično je odabrano peti ili šesti dan nakon menstrualnog ciklusa.

Simtpomi ovulacije

U periodu ovulacije dolazi do promena u organizmu koji ženi šalje jasne signale da je u plodnim danima:

Bolovi i grčevi u stomaku

Tokom ovulacije često se javljaju bolovi ili grčevi u donjem delu stomaka i to najčešće na onoj strani na kojoj dolazi do oslobađanja jajne ćelije. Takođe, stomak može biti i nadut.

Krvarenje

U periodu ovulacije javlja se i blago tačkasto krvarenje u trajanju od dva do četiri dana. Uzrok ove pojave je pojačano lučenje testosterona i do 30 %  u periodu ovulacije što izaziva i porast libida kod žena.

Promene u vaginalnom sekretu.

Za vreme ovulacije dolazi i do promena u vaginalnom sekretu koji se luči u znatno većim količinama i postaje sluzav i lepljiv. Do ovoga dolazi zbog pojačanog lučenja estrogena.

Napetost grudi

Mnogim ženama su tokom ovulacije grudi, a posebno dojke napete, bolne i osetljive na dodir. To je znak da se ženski organski organizam priprema za moguće začeće.

Povišena telesna temperatura

Tokom ovulacije telesna temperatura se povećava za 0,4 do 1 stepen Celzijusa. Ovaj porast temperature uglavnom se ne oseća, ali se može utvrditi merenjem. Ova pojava je znak da je došlo do ovulacije jer se tom prilikom oslobađa jajna ćelija, a gotovo istovremeno počinje lučenje hormona progesterona u žutom telu jajnika što izaziva porast telesne temperature.

Ovulacija i plodnost

Ženski organizam po rođenju sadrži sve jajne ćelije koje će imati tokom života, jer nova jajašca ne mogu da se proizvedu. Tokom svakog menstrualnog ciklusa neke jajne ćelije budu izbačene tako da za svaki sledeći ciklus ima manje jajnih ćelija. Mlađe žene u dvadestim godinama su najplodnije i njihova jajašca najbrže ovuliraju. Već u kasnim tridesetim kao i u četrdesetim godinama, jajne ćelije reaguju smanjenim intezitetom na hormone hipofize i plodnost im je dosta slabija pa je i manja šansa da dođe do začeća.

Žene koje imaju problem sa začećem i plodnošću moraju da promene životne navike što podrazumeva da ostave pušenje, smanje unos kofeina i alkohola i da se pre svega hrane zdravo. Neophodan je dovoljan unos vitamina i tečnosti u ishrani. Takođe, jako je bitno da žene imaju odgovarajuću telesnu težinu naspram svoje fizičke građe, jer mnogo mršave žene kao i one se prekomernom težinom neretko imaju problem sa ovulacijom što je u velikom  broju slučajeva prouzrokovano hormonskim poremećajem. Za jačanje funkcije jajnika jako je bitna i redovna fizička aktivnost i vežbanje.