You are here: Home » Zdravlje » Pesak u bubregu – simptomi i prirodno lečenje

Pesak u bubregu – simptomi i prirodno lečenje

Urolitijaza je jedno od najčešćih oboljenja bubrega. Kada se soli u organizmu ne rastvore u urinu, one prolaze u nerastvorenom obliku i tako dolazi do stvaranja peska i kamena u bubregu. Kamenci u bubregu manji od 5 mm predstavljaju pesak.

Uzroci peska u bubregu mogu biti različiti. Pre svega, nedovoljno kretanje i nedovoljni unos tečnosti u organizam, kao i nepravilna ishrana i preterano konzumiranje alkohola mogu dovesti do ovog stanja.

Takođe, nasledni faktor ima veliki uticaj na stvaranje peska u bubregu. Ako neko u vašoj porodici ima probleme sa bubrezima, potrebno je da budete pažljivi i da se redovno kontrolišete. Ako se ne leči na vreme, pesak u bubregu može dovesti do stvaranja kamena u bubregu i do ozbiljnih komplikacija u organizmu.

Pesak u bubregu - simptomi i prirodno lecenje

Simptomi peska u bubregu

Simptomi prisustva peska i kamena u bubregu zavise od njihove veličine i oblika, a nekada se dešava i da potpuno izostanu. Ukoliko imate pesak ili kamen u bubregu, simptomi će u većini slučajeva brzo biti vidljivi. Pre svega, ono što ćete prvo osetiti je oštar akutni bol u slabinama, genitalijama i bočnim delovima stomaka. Taj bol može biti gotovo neizdrživ i javlja se onda kada kamen ili pesak uđu u uretru. Sasvim mali kamenčići (pesak) izazivaju u mokraćnim kanalima kolike koje se šire od slabina do prepona. Pesak u mokraćnoj bešici izaziva čestu potrebu za mokrenjem i veoma neprijatan osećaj. Još neki simptomi da imate urolitijazu su nelagodnost pri mokrenju, mutan urin ili naslage u urinu. Bolovi uzrokovani peskom u bubregu su često praćeni i povišenom temperaturom i mučninom, znojenjem i povraćanjem, kao i peckanjem prilikom uriniranja.

Prirodno lečenje peska u bubregu

Ako imate pesak u bubregu, potrebno je da pijete bar 2 litra vode u toku dana ili 2 litra biljnog čaja. Naročito se preporučuju čaj od kukuruzne svile, pupoljaka breze i listova uve, a protiv peska u bubregu su dobri i čajevi od peršuna ili celera. U nastavku slede neki domaći recepti za lečenje peska u bubregu.

Biljna mešavina. Pomešajte lišće breze, konjski rep, borove pupoljke, stabljike trešnje i rizom pirevine i napravite 2 litre ovog čaja. Terapija se sastoji u tome da narednih 21 dan pijete po 2 litre ovog biljnog čaja dnevno. Potrebno je da prvog dana iscedite jedan limun u čaj, drugog dana 2 limuna, a svakog sledećeg dana dodajte po još jedan limun više. Dakle, desetog dana ćete iscediti 10 limunova u čaj, a zatim smanjujte broj limunova za po jedan svakoga dana. Važno je da onda kada cedite 5 ili više limunova u čaj, pre konzumiranja ovog čaja na prazan stomak pojedete 4-5 crnih maslina zajedno sa košticama.

Čaj od peršuna.  Čaj od peršuna pospešuje mokrenje, pa tako sprečava pojavu peska i kamena u bubregu. U 4 dl prokuvane vode dodajte 3 kafene kašike suvih listova peršuna ili korena. Pustite da odstoji oko 15 minuta, a zatim procedite. Dnevno pijte 2 šolje ovog čaja.

Suve smokve. Uveče iseckajte 3 suve smokve, potopite ih u sok od 1 limuna i pustite da odstoje preko noći. Ujutru ih samo prelijte šoljicom vrele vode i pojedite na prazan stomak. Ovaj postupak ponavljajte 10 dana.

Esencija od čička. Dodajte 2 supene kašike mlevenog korena čička u ½ litre ključale vode. Poklopite čajnik i pustite da čaj odstoji oko 15 minuta. U drugom čajniku 1 supenu kašiku lekovite trave petrovac dodajte u ½ litre ključale vode. Kada se oba čaja prohlade, pomešajte ih i dobićete odličan lek za lečenje peska u bubregu. Pijte ovaj čaj naredna 3 dana, a nakon toga se preporučuje rendgensko snimanje bubrega, da bi se videlo novonastalo stanje peska u bubregu.

Maslinovo ulje. Napravite mešavinu od 3-4 kašike maslinovog ulja i soka od 2 limuna, a zatim dodajte ½ litre tople vode.

Napomena

Za vreme korišćenja ovih prirodnih lekova za pesak u bubregu nemojte da pijete mleko i da jedete namirnice koje sadrže kalcijum. Izbegavajte i namirnice bogate oksalatima, poput spanaća, peršuna, cvekle, blitve ili crnog čaja. Što više jedite bazne namirnice (krompir, agrumi) koje ne stvaraju kiselinu u mokraći. Takođe, pored ovih prirodnih lekova važno je da se redovno bavite fizičkom aktivnošću (brzi hod, džoging itd.). Na taj način se reguliše metabolizam i podstiče se izbacivanje peska iz organizma. Pored toga, važno je da ne odlažete nagon za mokrenjem.