You are here: Home » Zdravlje » Piling za telo – kako se koristi i recepti

Piling za telo – kako se koristi i recepti

Najveći čovekov organ je koža, i za života, perutanjem, čovek sa sebe skine čak 40 kilograma kože. Međutim, postoji jako dobar razlog zašto ćelije kože umiru i otpadaju, a zamenjuju ih nove. Na površini skuplja se prljavština,  jer je naše telo konstantno izloženo spoljnim uticajima. Osim spoljašnje sredine, na koži se talože i mrtve ćelije, znoj, bakterije, grinje i slično – stoga je važno da se novi, mladi sloj kože oslobodi od svih ovih stvari, ne bi li imao prostora da diše i normalno funkcioniše.

S druge strane, osim zdravlja, tu je i faktor izgleda – mlade ćelije, očišćene pilingom, čine da vaša koža i ten izgledaju sveže, deluju uravnoteženo, i da smanje nepravilnosti na vašoj koži (poput celulita) .

Piling pospešuje i blago ubrzava protok krvi, što znači da doprinosi da se sitni kapilari i krvni sudovi snabdevaju dovoljnom dozom kiseonika, što doprinosi zdravoj cirkulaciji.

Piling za telo - kako se koristi i recepti

Važno je da odredite svoj tip kože. Ukoliko vam je koža masna, možete da radite piling i do nekoliko puta u nedelji. S druge strane, ako vam je koža normalna, piling je dovoljno raditi i jednom do dva puta nedeljno. Ako vam je koža pak potpuno suva, ne bi valjalo da koristite piling više od jednom nedeljno.

Kako se koristi piling za telo?

Prvo je važno da se istuširate toplom vodom, ili da napravite sebi kupku. Ovo je bitno jer voda (posebno kad je topla) otvara pore, i čini kožu mekom, te će vam biti lakše da skinete mrtve ćelije kože pilingom. Nakon što ste završili sa kupanjem, počnite da nanosite piling na kožu. Najbolje je da to činite laganim, kružnim pokretima, lagano masirajući i utrljavajući piling na telo. Piling će ostrugati sa vaše kože sve ono nepotrebno, a sloj koji ostane biće sjajan i gladak. Nakon što nanesete piling, isperite ga toplim mlazom vode.

Piling za telo od maslinovog ulja: 

maslinovo ulje je zdravo, te je preporučljivo da se koristi u ishrani, ali dobro je i kao jedan od sastojaka za mnoge domaće pilinge, jer koži vraća sjaj. Ne izaziva alergije, te je pogodno za bilo koji tip kože.

Priprema: u četvrtinu šoljice maslinovog ulja, stavite pola šoljice morske soli, koju ste prethodno isitnili kašičicom, i dodajte 3 kafene kašičice meda. Sve to kružnim pokretima nanesite na kožu i isperite toplom vodom.

Piling za telo od kafe:

Priprema: Kafa se ponaša kao antioksidant, i jako je preporučljiva za suvu kožu, zato što hidrira i osvežava. Uzmite izmlevenu kafu, sipajte četvrtinu šolje. Zatim dodajte malo šećera i dve supene kašike maslinovog ulja. Sve to pažljivo izmešajte i nanesite na svoju kožu. Isperite toplom vodom.

Piling za telo sa šećerom: 

ovaj piling je jako dobar za uklanjanje mrtvih ćelija sa površine za one sa masnim tipom kože, jer je šećer grub i ukloniće mrtve ćelije sa lakoćom.

Priprema: U šoljicu naspite tri kašike smeđeg ili belog šećera. Zatim uzmite jednu supenu kašiku maslinovog ulja, iscedite pola limuna, i dodajte malo cimeta. Procedura dalje je jasna – nanesite piling kružnim pokretima, držite ga nekih desetak minuta, a zatim ga isperite.

Piling za telo sa sodom bikarbonom:

Soda bikarbona je alkalnog sastava – to znači da uništava bakterije, te je ovaj piling jako dobar i za lice, jer može da pomogne pri uklanjanju bubuljica.

Priprema:  sipajte sodu bikarbonu do pola šoljice, zatim iscedite pola limuna, dodajte kašičicu meda i dodajte malo cimeta ili kakaa, radi arome. Kružnim pokretima i pažljivo nanesite na telo ili lice, a zatim isperite toplim mlazom vode.

Piling za telo zapravo nije teško napraviti – nakon što prvi put napravite svoj piling, slobodno možete da eksperimentišete i mešate sastojke. Umesto limunovog soka, možete da iscedite grejp. Umesto maslinovog ulja, možete da stavite i kokosovo ulje. Izbor je vaš!