You are here: Home » Recepti » Pinjoli orasi – lekovita svojstva i recepti

Pinjoli orasi – lekovita svojstva i recepti

Pre nego što kroz sadržaj ovog teksta posvetimo pažnju informacijama o tome koja su lekovita svojstva pinjola i na koji način ih možete pripremiti i upotrebiti u ishrani, reći ćemo vam šta su to pinjoli.

Šta su pinjoli?

Pinjoli su jestive semenke šišarki drveta pinon. Pinon je zapravo vrsta bora, koji raste u primorskim predelima. Pre nego što se pinjoli dovedu u fazu kada su spremni za pripremu za konzumiranje, šišarke pomenute vrste bora se ručno beru i suše direktno na suncu, sve dok ne postanu toliko suve da ispucaju. Kada šišarke pinon bora ispucaju, iz njihove unutrašnjosti oslobađaju se semenke, odnosno pinjoli. Kada pinjoli ispadnu iz unutrašnjosti suve šišarke, oni na sebi imaju sloj ljuske koji je takođe neophodno ručno skinuti pre nego što pinjoli budu spremni za pripremu i za konzumiranje.

Pinjoli orasi - lekovita svojstva i recepti

Činjenica da se u procesu berbe šišarki i u procesu izvlačenja pinjola iz šišarki ulaže dosta ljudskog napora i strpljenja, ove semenke čini prilično skupim. Ipak, njihova cena ne utiče na smanjenje potražnje za njima jer su njihove karakteristike izuzetno pozitivne i ogledaju se pre svega u pozitivnom uticaju na ljudsko zdravlje.

U čemu se ogleda lekovitost pinjola?

Lekovitost pinjola, ogleda se u njihovom sveukupnom pozitivnom uticaju na ljudsko zdravlje, ali i u uticaju na posebna stanja u ljudskom organizmu, kao što su stanje povišenog lošeg holesterola u krvi, oslabljena cirkulacija, prisustvo problema sa povišenim krvnim pritiskom ili stanje poremećene funkcije srca.

Osim toga, lekovita svojstva pinjola ogledaju se i u njihovom pozitivnom uticaju na zdravlje i izgled kože i sluzokože, ali i u uticaju na podizanje i očuvanje imunološkog sistema.

Na koji način pinjoli deluju lekovito na ljudski organizam?

Pinjoli deluju lekovito na ljudski organizam pre svega zahvaljujući svom izuzetno bogatom nutritivnom sastavu.
Konkretno, u sastav ovih semenki, uključeni su zaista brojni mineralni, kao i vitaminski elementi, ali i biljne belančevine, ulja i nezasićene masne kiseline. Jedinstvo ovih sastojaka, ispoljava se gore opisanim uticajem na ljudski organizam.

Minerali kao što su: selen, cink, gvožđe ili fosfor i vitamini kao što su: vitamin A, vitamini B kompleksa, vitamin C, vitamin D ili vitamin E, samo su neki od nutritivnih elemenata koji su uključeni u sastav pinjola.

Na koji način se pinjoli koriste u ljudskoj ishrani?

Ono što predstavlja jednu od karakteristika pinjola, jeste izražena i jaka aroma. Zbog ove karakteristike, pinjoli se koriste u ljudskoj ishrani uglavnom u kombinaciji sa drugim namirnicama i to u formi dodatka jelima, odnosno jedne od sirovina za pripremu jela. Konkretno, pinjoli se koriste u procesu pripreme čorbastih jela, salata, kobasica, ali i slatkih specijaliteta odnosno kolača. Ljubitelji jake arome pinjola, koriste ovu namirnicu i u mlevenoj formi kao začin, odnosno kao dodatak već pripremljenim jelima.

Ono što je izuzetno važno istaći, jeste da je pre upotrebe pinjola u postupku pripreme jela, pinjole potrebno prvo propržiti na suvom tiganju, odnosno bez upotrebe ulja ili masti. Nakon što ste ih propržili, u zavisnosti od toga kako dalje želite da ih upotrebite, možete ih ostaviti celim ili ih samleti.

Da bi ste imali precizniju predstavu o tome kako pinjole možete da upotrebite u svojoj ishrani, sa vama ćemo podeliti nekoliko recepata za pripremu jela sa pinjolima.

Recepti za jela sa pinjolima:

Piletina sa pinjolima:

Za pripremu piletine sa pinjolima, potrebno vam je:

– Oko 400 do 500 grama pilećeg belog mesa,
– 3 supene kašike maslinovog ulja,
– Jedna ravna supena kašika Vegete ili Začina C,
– Pola ravne kafene kašičice soli,
– Tri do četiri krompira srednje veličine,
– Jedna veća glavica crnog luka,
– Jedna polovina svežeg limuna,
– Dve pune supene kašike pinjola,
– Oko 100 do 150 mililitara vode,
– Nekoliko listova sveže zelene salate.

Način pripreme piletine sa pinjolima:

Pileće belo meso najpre odvojte od kože i od kostiju i operite ga, a zatim ga iseckajte na komadiće bar približno jednakih dimenzija. Zatim, sjedinite tako iseckane komadiće pilećeg mesa i pospite ih najpre vegetom, a zatim i pinjolima. To promešajte i prespite u pleh. Nakon toga, oljuštite, operite i na kockice iseckajte krompir, a zatim očistite i sitno iseckajte i luk. iseckani krompir luk takođe dodajte u pleh preko piletine sa pinjolima. Preko toga, pospite gore navedene količine soli, maslinovog ulja i vode.

Kada ste to uradili, pleh ubacite u predhodno zagrejanu rernu i sadržaj u njemu pecite oko 45 minuta do sat vremena na 180 stepeni, uz povremeno mešanje. Kada ste ispekli jelo, izvadite ga iz rerne i servirajte ga dok je toplo na listove sveže zelene salate. Preko jela, nacedite sok iz jedne polovine svežeg limuna, a zatim se prepustite uživanju u obroku.

Preliv za jelo sa pinjolima:

Za pripremu preliva za jelo sa pinjolima, potrebno vam je:

– Tri ravne supene kašike mlevenih proprženih pinjola,
– Jedna ravna kafena kašika sitno seckanog bosiljka,
– Dve supene kašike maslinovog ulja,
– Jedna puna supena kašika kisele pavlake,
– Trećina ravne kafene kašike soli.

Način pripreme preliva:

Sve sastojke jednostavno sjedinite i što bolje promešajte, a zatim ih koristite u formi preliva za jelo. Ovako pripremljenim prelivom, možete prelivati gotovo sva jela sa mesom, kao i jela sa krompirom, ali i špagete ili bareno povrće.