You are here: Home » Zdravlje » Polipi na materici – uzroci, simptomi i prirodno lečenje

Polipi na materici – uzroci, simptomi i prirodno lečenje

Polipi genitalnog trakta su u najvćem broju slučajeva benigne, odnosno dobroćudne prirode, a najučestaliji oblik su oni na grliću materice.

Ovaj fenomen je prisutan kod jedne do dve u sto žena i može nastati zbog više razloga. Polipi ove vrste su uglavnom bezopasni i mogu se tretirati na više načina.

Šta su polipi na materici?

Polipi materice su dobroćudne izrasline koje se mogu naći na unutrašnjem zidu same materice. One nastaju zbog abnormalnog, odnosno prekomernog rasta endometrijuma, tkiva i sluznice materice, koji, pošto nema mesta da se širi, formira izrasline koje nazivamo polipima. One mogu varirati u veličini u rasponu od nekoliko milimetara pa čak i do nekoliko centimetara. Mogu imati široku bazu kojom su pričvršćeni za unutrašnji zid materice ili visiti sa tanke peteljke.

Polipi na materici – uzroci, simptomi i prirodno lečenje

Veoma su retki slučajevi da ove izrasline imaju zloćudne kancerogene osobine, iako ova mogućnost postoji u izuzetno retkim situacijama. Takođe postoji mala šansa da se neki polipi tokom vremena razviju u kancer i to su takozvani prekancerozni polipi.

Polipi na materici su karakteristični najpre za žene koje ulaze ili prolaze kroz fazu menopauze, kao i kod žena u periodu posle menopauze. U nekim slučajevima mogu da se pojave i kod mlađih žena.

Uzroci i simptomi polipa na materici

Konkretni uzroci za nastanak polipa na materici nisu naučno utvrđeni, ali osnovna pretpostavka jeste da ih izazivaju određeni hormonski faktori. Pouzdano se zna da je endometrijum senzitivan na hormon estrogen, te se njihov nastanak može objasniti promenom nivoa samog estrogena. Smatra se da su rizične grupe žena koje su podložne razvoju polipa na materici žene u postmenopauzi, žene koje pate od povišenog krvnog pritiska ili gojaznosti, kao i one koje su na terapiji lekovima za suzbijanje kancera dojke.

Simptomi polipa na materici ne moraju biti vidljivi, tako da se dešava da žena često nije svesna ove pojave. Ipak, osnovni i najčešći simptom polipa jeste neregularno menstrualno krvarenje u različitim oblicima. Na postojanje polipa na materici mogu da upućuju česte i veoma obilne menstruacije, krvarenja između ciklusa, kao i krvarenje u periodu nakon menopauze. Još jedan mogući simptom polipa je i nepolodnost. Sve situacije nepravilnog vaginalnog krvarenja zahtevaju što hitniju medicinsku konsultaciju i dijagnostiku.

Polipi grlića materice

Polip grlića materice je najkarakterističniji tip polipa ženskog genitalnog trakta. On se javlja na samom cerviksu, odnosno grliću, uzanom kanalu koji se proteže od vagine do dna materice. Ove izrasline predstavljaju male i izdužene tumorske tvorevine, u najvećem broju slučajeva benigne i bezopasne prirode. Oni nemaju široku bazu i rastu pričvršćeni tankim peteljkama za unutrašnji zid kanala grlića. Najviše ih može biti dva do tri, a najčešće se razvija samo jedan polip.

Polipi grlića materice su uglavnom potpuno benigni i izuzetno su retko zabeleženi slučajevi u kojima se ovaj tip izrasline razvijo u zloćudni rak grlića materice, od kojeg strepi većina žena.

Ovaj tip materičnih polipa se pojavljuje u proseku kod 4% reproduktivno zrelih ženskih osoba, a najčešće su u pitanju žene u razdoblju između četrdeset i pedeset godina starosti. Mogu da se jave i u trudnoći i povećani nivo estrogena može da podstakne njihov nastanak. Retko se javljaju kod mlađih žena i devojaka, a gotovo nikada kod devojčica koje još nisu polno sazrele.

Uzroci polipa na grliću materice – Polipi na cerviksu, odnosno grliću, mogu da nastanu zbog oštećene sluzokože materice. Vagina i grlić su zaštićeni tkivom koje se sastoji iz pet slojeva, a zdrava sluzokoža je pri pregledu glatka i ružičasta. Infekcije koje izazivaju pojačanu sekreciju, kao i prekomerni uticaj hormona, mogu da istanje tkivo. Pošto je usled dugotrajnih ili čestih upala lokalni odbrambeni sistem organzma izmenjen, to može da izazove abnormalni rast ćelija sluzokože, a tako i do formiranja polipa.

Simptomi polipa na grliću materice – Polipi na grliću su bezbolni i može se desiti da narastu toliko da dopiru i izvan usmina vagine ukoliko žena ne ide redovno na ginekološke preglede. Karakterišu ih pojačan sekret neprijatnog mirisa, ponekad sukrvica ili krvarenje. Neobjašnjivo krvarenje posle odnosa, između ciklusa ili u menopauzi, kao i poremećaj ciklusa i neredovnost, mogu biti neki od vidljivih simptoma polipa grlića materice.

Kako na prirodan način izlečiti polipe na materici?

Pored konvencionalnih metoda lečenja, koje mogu uključivati hormonske lekove, kiretažu ili histeroskopiju, postoje i recepti za delotvorne prirodne lekove, koji mogu pomoći u terapiji.

Med i čuvarkuća – Pomešati 300 gr samlevenih listova čuvarkuće sa pola kilograma meda, ovu smesu ostaviti nedelju dana u frižideru i uzimati po kašičicu preparata ujutro na prazan stomak.

Med i laneno seme – Pomešati dve kašike lanenog semena, dve kašike meda i 2 dl vode, procediti nakon 36 sati i konzumirati po jednu supenu kašiku dnevno prvih nedelju dana, a potom po jednu kafenu kašičicu narednih sedam dana.

Biljna mešavina – Pomešati po dve kašike cveta belog sleza i lista žalfije, po jednu kašiku lista kupine, kantariona i koprive, cveta kamilice, kantariona, zove, hajdučke trave i vrbine kore i preliti sa oko 1.8 litara ključale vode. Mešavinu ostaviti da pusti sve lekovite sastojke sat i po vremena, procediti i konzumirati po jednu čašu pre svakog obroka i odlaska u krevet. Pored toga što je možete koristiti u ovoj biljnoj mešavini, od zove odvojeno možete praviti i sok kada je prolećna sezona, a recept za to možete pročitati u ovom članku.