You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Pomelo voće – kako se jede i koje su njegove prednosti za zdravlje

Pomelo voće – kako se jede i koje su njegove prednosti za zdravlje

Pomelo voće je najkrupnije citrusno voće, što govori i njegov latinski naziv Citrus maxima ili Citrus grandis. Inače, zbog svog oblika i veličine navodi nas na pomisao da je hibrid, ali ne, pomelo voće je posebna vrsta. Predak je grejpfruta, ali je veći, blažeg ukusa, zapravo slađi je od grejpfruta i ima deblju koru. Ovo voće spada u porodicu pomorandži i limeta, iako je po plod pomela mnogo veći.

Potiče iz jugoistočne Azije i Malezije, a Kina i Tajland su najpoznatiji uzgajivači ovog voća, koje se takođe gaji i u južnoj Americi, Sjedinjenim Američkim Državama, jer uspeva u toplim i vlažnim predelima, tj. u tropskim i subtropskim klimatskim pojasevima.

Pomelo voće - kako se jede i koje su njegove prednosti za zdravlje

Izgled biljke i ploda

Pomelo se dobija sađenjem semena ili kalemljenjem, a biljka koja izrasta iz semena počinje da cveta i daje plodove tek posle osam godina. U tropskim šumama ovo voće može da bude i samoniklo. Pomelo se bere sa drveta koje može da dostigne visinu od 5 do 15 metara visine, a može biti i patuljastog rasta. Grane su niske, nepravilnog oblika i tanke, a nove su prekrivene dlačicama, dok se na starijima mogu naći i bodlje. Tamnozeleni listovi su kožasti, sjajnog lica i dlakavog naličja. Cvetovi su beli i oblikom podsećaju na zvezdu i vrlo aromatični. Sam plod može da naraste do prečnika od 25 ili čak 30 cm, i da dosegne težinu od 1, 2 ili 3 kg. Koža je vrlo naborana (mada može se naći i pomelo koji je gladak kao i grejpfrut) i varira između zelene i žute boje, a može biti i ružičasta. Meso ploda koje se nalazi ispod vrlo debelog sloja kore, na koju odlazi dobar deo mase ovog voća, je zelenkasto-žute ili ružičaste, pa čak i crvene boje.

 Zašto je pomelo toliko zdrav?

Pomelo sadrži veliki procenta vitamina C, minerala od kojih najivše onih koji sadrže kalijum, magnezijum, a ima u sebi i vlakna kao i dosta vode. Ne sadrži masnoće i ima vrlo malo sećera što ga čini idealnim za jelo prilikom držanja dijeta. Na 100 grama ima svega 35 kcal, a 190 grama zadovoljava 193% dnevne potrebe našeg organizma za vitaminom C, 12% dnevnih potreba za kalijumom, i 8% dnevnih potreba za vlaknima.Vitamin C koji se nalazi u ovom voću jača naš imunitet, i stoga deluje preventivno na nastanak prehlada i kašlja, snižava telesnu temperaturu kod gripa, a pošto ima toliko vitamina, minerala i vlakana koji obezbeđuju pravilno funkcionisanje probavnog trakta i celog organizma pomelo se preporučuje asmatičarima, kod pojave alergija, oteklina i čireva na koži. Zbog sprege vitamina C i minerla dolazi do boljeg iskorišćavanja gvožđa iz krvi, i pomelo je stoga dobar i kao ispomoć kod anemije, za regulisanje krvnog pritiska i holesterola u krvi, tako da se preporučuje i ljudima obolelim od šećerne bolesti. Vitamin C je takođe neophodan i kako bi urinarni trakt ostao zdrav, a pospešuje i zarastanje površinskih rana na koži. Vitamin C pomaže i u očuvanje zdravlja desni i zuba.

Kalijum pomaže rad srčanog mišića, čije nevoljne kontrakcije i opuštanje prilikom pumpanja krvi kroz naš organizam, zahtevaju savršenu ravnotežu elektrolita koji se najviše sastoje od kalijuma i gvožđa. Stoga, se pomelo preporučuje, jer ishrana koja obiluje kalijumom potpomaže pravilan rad srca. Pored srca, unošenjem ovog voća, delujemo preventivno i na grčenje mišića uopšte koje nastaje usled neravnoteže elektrolita, tako da pored ljudi koji pate od nepravilnog rada srca, grčenja mišića u nogama, i sportisiti i plesači mogu imati mnogo koristi od redovne konzumacije pomela.

Vlakna iz pomela čiste creva od toksina i utiču na kontrakcije ovog organa, pa je stoga redovna konzumacija poželjna i kod onih koji pate od opstipacije i bolesti ,,lenjih creva“. Budući bogat vlaknima, pomelo se može preporučiti i kao dodatak ishrani ljudima sa poremećenim režimom ishrane jer dovodi do regulisanja istog, pošto stvara ustisak sitosti, što može koristiti i gojaznima ali i onima koji imaju smanjen apetit.

Budući da u sebi sadrži vodu i antioksidanse, pomelo se preporučuje prilikom premora, dehidriranja, kao i za bolje finkcionisanje mozga, a zato što deluje zaštitno na ćelije pomelo se preporučuje i u borbi protiv starenja.

U manjim količinama pomelo sadrži i folnu kiselinu, karotin i druge materije koje su poznati antioksidansi ali njihova količina varira u zavisnoti od područja gde je biljka rasla, da li je plod ružičast ili beo (žućkast),..

Kako se jede i za šta se sve pomelo voće koristi?

Pomelo se najčešće preporučuje svež, i tada je potrebno samo da ogulite debelu koru, kao prilikom ljuštenja pomorandže, grejpfruta ili mandarine. Opne, koje se nalaze okolo svake kriške, se uklanjaju jer mogu da budu veoma gorke.

Takođe, kada se odseče gornji deo ploda, može polako da se izdubi meso iz kore, a kora korst za posluživanje koktela. Dobro je i cediti pomelo, ali od njega se uglavnom može sve iskoristiti. Tako još cvet pomela služi za dobijanje aroma parfema, a može se jesti i staviti u kolače. Pored sočnog mesa koje ide i u slatke i u slane salate, kora ovog voća se jede prelivena čokoladom. Pomelo se dodaje mnogim kolačima, a često se u receptima koristi i kao zamena ananasu, limeti, pomorandži. U Kini se od cvetova, kore, semenki, komada mladog ili sušenog pomela prave prirodni lekovi. Oni se koriste za jačanje imunitata i odbranu od prehlade i kašlja, jačanje pluća i slezine, lečenje bronhitisa i smanjenje astme.

Takođe od pomela se prave i preparati za izbacivanje sekreta kod prehlada, smanjenje oteklina i čireva na koži, regulisnje varenja i lečenje povraćanja. U Maleziji se koristi za lečenje edema (oteklina), bolova u stomaku i izbacivanje respiratornog sekreta.

Kod nas se tek otkriva ovo voće, a na tržištu se nalazi beli, rozi, pa i crveni. Rozi i crveni su slađi, a ako su bez semenki znači da je cvet pomela oprašen polenom cveta mandarine ili pomorandže.