You are here: Home » Zdravlje » Povišen i smanjen hemoglobin

Povišen i smanjen hemoglobin

Zdrav organizam i telo podrazumevaju da naša krnva slika pokazuje optimalne referentne vrednosti vitalnih materija koje grade naš celokupan telesni sistem.

Krvna slika pokazuje u kom je stanju naš organizam i očitava nivo nekih od najvažnijih supstanci koje su značajne za njegovo funkcionisanje.

Gvožđe zauzima posebno važno mesto u analizama krvi, a nivo hemoglobina, metaloproteina koji se u njemu nalazi je posebno značajan element.

Povišen i smanjen hemoglobin

Šta je hemoglobin?

Hemoglobin je metaloprotein gvožđa i nalazi se u našim crvenim krvnim ćelijama, odnosno eritrocitima. Njegova glavna funkcija je prenos kiseonika od pluća do različitih delova tela, kao i prenos ugljen dioksida nazad od tkiva do pluća. Hemoglobin ima sposobnost da vezuje izuzetne koncentracije kiseonika, što je važno jer povećava ukupan kapacitet kiseonika u krvi. Kod malih organizama nije potrebna tolika količina kiseonika u krvi, a veći organizmi baš zato poseduju hemoglobin, koji pomaže protoku veće količine kiseonika.

Ugljen monoksid drastično utiče na hemoglobin u ljudskoj krvi, jer ima izuzetno jak afintet prema ovom otrovnom jedinjenju, koje najčešće udišemo putem duvanskog dima ili izduvnih gasova vozila. Ugljen monoksid znatno smanjuje sposobnost hemoglobina da prenosi kiseonik, što je posebno izraženo kod teških pušača.

Nivo hemoglobina može varirati usled različitih telesnih stanja i oboljenja i može sugerisati na određene bolesti. Bilo da se radi o povišenom ili sniženom nivou, treba konsultovati stručnjaka i otkriti koje stanje uzrokuje anomaliju.

Povišen nivo hemoglobina

Da ne bi došlo do zabune, povišen nivo hemoglbina ne znači da je povećan i broj eritrocita, već samo koncentracija ovog krvnog proteina. Može da se desi da nivo hemoglobina bude povišen i kada je broj eritrocita ispod optimalnog nivoa. Smatra se da je hemoglobin povišen ako iznosi 17.5 gr/dl krvi za muškarce i 15.5 gr/dl krvi za žene, dok kod dece to zavisi od pola i uzrasta.

Mogući uzroci visokog nivoa hemoglobina su različiti. U pitanju mogu biti stanja organizma i različiti uslovi u kojima se ljudsko telo nalazi. Usled generalno slabe funkcije srca ili pluća, nivo hemoglobina može biti povišen kako bi se nadokandio nizak nivo kiseonika u krvi. Preveliko stvaranje eritropoetina u bubrezima pojačava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i takođe utiče na hemoglobin. Isto deluju i lekovi koji služe za povećanje broja eritrocita, kao i disfunkcije koštane srži koje izazivaju njihovu veću produkciju. Boravak na velikim nadmorskim visinama takođe može da povisi i nivo hemoglobina, zbog potrebe organizma za većim prenosom kiseonika u krvi, usled njegovog prirodnog deficita.

Do porasta nivoa hemoglobina dovode i neka fizička stanja i oboljenja. U pitanju mogu da budu kongenitalne srčane bolesti, dehidratacija, emfizem, dopinzi za poboljšavanje performansi u sportu, rak bubrega i jetre, otkazivanje srčanih funkcija, razne bolesti srca i pluća, policitemija vera, kao i pušenje.Povišen nivo hemoglobina se uglavnom redukuje lečenjem primarnog uzroka.

Nizak nivo hemoglobina

Nizak nivo hemoglobina u najvećem broju slučajeva ukazuje na anemiju koju izaziva deficit gvožđa u organizmu, nedostatak folne kiseline, vitamina B12 ili obilno krvarenje. Takođe ga mogu spustiti i neka oboljenja, kao što su bolesti bubrega, razvoj kancera, te zadržavanje vode u organizmu. Ponekad se dešava i kod ljudi koji su dugo primali infuziju. Nizak hemoglobin je i jedno od karakterističnih stanja za trudnoću i on se lako može dovesti u red uz pomoć pravilne ishrane i terapije u vidu tableta koje nadomešćuju deficit gvožđa. Kod pojedinih osoba nizak nivo hemoglobina uopšte ne mora da bude znak bolesti, već urođeno stanje.

Na smanjen nivo hemoglobina u krvi mogu da upućuju simptomi poput ubrzanog rada srca tokom fizičkog naprezanja, plitak dah, manjak energije prilikom svakodnevnih aktivnosti, neobjašnjiv umor, upale kože ili desni. Uglavnom nivo nije mnogo ispod referentnih vrednosti i nije znak za ozbiljno oboljenje, no svakako ga treba regulisati zarad opšteg stanja i normalnog, zdravog funkcionisanja organizma. U najvećem broju slučajeva tretira se određenim dijetetskim režimom i suplementima u vidu tableta ili drugih preparata.