You are here: Home » Lekovite biljke » Praziluk – lekovitost i salata recepti

Praziluk – lekovitost i salata recepti

Specifičan po svom mirisu i ukusu, praziluk je lukovica koja se obično koristi kao dodatak salatama i jelima, nažalost, ne tako često kao običan crni ili mladi crni luk. On ima jaku i karakterističnu aromu, zbog koje svako jelo u koje se dodaje dobija vrlo bogat i prepoznatljiv ukus. Najčešće se upotrebljava svež, pržen ili kuvan, a može dugo da se čuva, te je dostupan na trpezama tokom cele godine.

Osim što je ukusan i aromatičan, posebno za one koji obožavaju različite vrste luka u sklopu jela ili kao salatu, praziluk obiluje i mnogim korisnim sastojcima, kao i lekovitim svojstvima, blagotvornim za sveukupno ljudsko zdravlje.

O praziluku

Praziluk je jedna vrsta luka, srodna nešto više korišćenom belom i crnom luku. On potiče sa Sredozemlja i iz delova Zapadne Azije i odavno je kultivisana biljka. Koristili su je drevni Grci i Rimljani, prvenstveno zbog njegovog umirujućeg delovanja na grlo. Za praziluk su vezana i neka interesantna verovanja. Čuveni grčki filozof Aristotel je zapisao jedno takvo verovanje, naime, smatrao je da čist i zvonak pev jarebica upravo potiče od ishrane u kojoj je bio zastupljen praziluk. I rimski imperator Neron je svakodnevno u svojoj ishrani koristio prazilak, a iz izvora znamo da je bio poznat po svojoj ljubavi prema muzici i pevanju.

leeks for salad

To je dvogodišnja zeljasta biljka, koja može da naraste i do 80 centimetara u visinu. Originalni latinski nazov biljke je Allium Porrum. Ima duguljasti koren, odnosno lukovicu, koji je iste širine kao i samo stablo. Stablo i lukovica praziluka su bele boje, dok su listovi zeleni.

Praziluk ima specifičan, ali najblaži ukus od svih vrsta luka. Nije jako ljut i ne izaziva suzenje očiju, kao što je to čest slučaj sa crnim lukom. Još jedna od njegovih prednosti je to što može lako da se uzgaja i održava. Praziluk je otporan na niske temperature i može da se bere od jeseni pa sve do kraja proleća. Odličan je kao zimska povrtna hrana, upravo zato što u ovom periodu godine generalno manjka zeleniša na našim tanjirima.

Lekovitost praziluka

Ova zeljasta lukovica je po sastavu slična svojoj rodbini, no ima viši sadržaj belančevina, beta karotena i C vitamina. Svež praziluk predstavlja jako dobar izvor mangana, gvožđa, folne kiseline, kao i vitamina B6. Kuvanjem se njegova nutritivna vrednost smanjuje, kao što je slučaj sa svim povrćem, ali kuvani praziluk je i dalje dobar izvor ovih hranljivih sastojaka.

Praziluk ima mali udeo kalorija i odličan je za dijetalnu ishranu. Ima samo 22 kalorije na sto grama, a obilje izuzetno korisnih i lekovitih sastojaka za naš organizam. Pored već pomenutih, praziluk je u većoj i manjoj meri bogat biljnim mastima, biljnim hormonima, vitaminima A i E, eteričnim uljima, kalijumom, kalcijumom, pektinom, mineralnim solima, fosforom, celulozom, kvercetinom, kemferolom, sulfidima, sumporom i prirodnim šećerima. Količine soli i šećera su u malom udelu, što je izuzetno povoljna karakteristika ovog povrća.

Zbog odličnog sadržaja hranljivih sastojaka, praziluk veoma povoljno deluje na ceo organizam i ima blagotvoran i umirujuć efekat na različita zdravstvena stanja.

Za šta je praziluk koristan?

Praziluk je odličan i kao prevencija i lek. Njegov lekoviti sastav je odličan za uspostavljanje ravnoteže u telu i čini organizam otpornijim i vitalnijim u opštem smislu.

Regulacija nivoa holesterola – Praziluk povoljno utiče na nivo holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija ovog povrća podiže nivo dobrog holesterola, a snižava količinu lošeg, posebno ako se unosi u svežem obliku.

Snižavanje krvnog pritiska i prevencija kardiovaskularnih oboljenja – Praziluk se savetuje osobama koje pate od hipertenzije. Balans koji uspostavlja po pitanju nivoa holesterola takođe doprinosi i dobrom i zdravom krvnom pritisku. Osim toga, deluje preventivno i zaustavlja taloženje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, što umanjuje rizik za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova. Dobar je i za lečenje anemije.

Varenje – Praziluk je bogat vlaknima i kao takav ima odlično diuretičko dejstvo, zbog čega je izvrstan prirodni lek za probleme sa lošim varenjem i opstipacijom. Zbog toga deluje i antioksidativno i pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma. Ima i blago laksativno dejstvo.

Organi za disanje – Praziluk ima povoljno dejstvo na sve vrste problema sistema za disanje, poput kašlja, astme, prehlade i kijavice, kao i upale pluća. Pomaže i kod oboljenja usne šupljine i gripa. Praziluk uopšte povoljno deluje na grlo i dobar je i kao lek protiv promuklosti.

Mršavljenje – Zbog malog broja kalorija, a visokog sadržaja brojnih korisnih sastojaka, praziluk je sastavni deo mnogih jela u okviru dijeta protiv gojaznosti. Primera radi, dijete poput Atkinsonove ili francuske dijete sadrže obroke sa prazilukom.

Ovo su samo neka od povoljnih dejstava koje ppraziluk ima na naše zdravlje i blagostanje. Smatra se da je dobar i za ublažavanje nekih psihičkih manifestacija, poput posledica stresa i depresije, dobar je protiv hroničnog umora, kod reumatskih oboljenja, pada imuniteta, problema sa štitnom žlezdom, pa čak i u prevenciji i lečenju nekih vrsta raka.

Upotreba praziluka u ishrani

Praziluk se konzumira svež, pržen ili kuvan. Iako se generalno lako uzgaja i održava, nije pogodan za čuvanje u zamrzivaču, dok u frižideru može opstati sedam do desetak dana. Koristi se, na primer, u pripremi musaka, pita i sličnih jela sa testom, raznih supa i variva, a izvrstan je kao salata.

Praziluk salata – Praziluk je izuzetno koristan i hranljiv kada se konzumira svež i zbog toga je izvrstan i kao dodatak drugim salatama, ali i kao glavni sastojak. Salata sa prazilukom se može praviti na više načina i uz korekcije sastojaka po želji.

 • 500 gr praziluka
 • 200 gr feta sira
 • 1 pakovanje kisele pavlake
 • Biber po potrebi
 • Maslinovo ulje po potrebi
 • Peršun po potrebi

Druga varijanta je malo jača po svojim sastojcima i sprema sa sa majonezom i šunkom.

 • 500 gr praziluka
 • 200 gr feta sira
 • 300 gr šunke
 • 1 pakovanje kisele pavlake
 • 100 gr majoneza
 • So po potrebi