You are here: Home » Recepti » Prirodni melem za opekotine – upotreba i recepti

Prirodni melem za opekotine – upotreba i recepti

Opekotine mogu biti jako bolne i neprijatne, a mogu uzrokovati i ozbiljna oštećenja kože. U zavisnosti od toga, postoje opekotine prvog, drugog i trećeg stepena. Opekotine mogu nastati na različite načine.

Možemo se opeći vrućom vodom ili dodirom zagrejane površine, a česte su i opekotine uzrokovane suncem. Ukoliko se radi o blažim opekotinama, biće dovoljno kućno lečenje, a za to postoje mnogi prirodni melemi koji vam mogu pomoći. Pre nanošenja melema potrebno je da opečeni deo tela stavite pod mlaz hladne vode i da držite tako nekoliko minuta, da bi melem bolje delovao.

U nastavku slede uputstva kako da napravite blagotvorni melem koji će za kratko veme izlečiti vaše opekotine.

Prirodni melem za opekotine - upotreba i recepti

Recept 1

Sastojci:

30 g voska

30 g cvetova nevena

30 g listova gaveza

30 g cvetova kantariona

30 g cvetova bokvice

1 šolja maslinovog ulja

50 kapi eteričnog ulja lavande

Način pripreme:

U tiganj na pari stavite maslinovo ulje i sušene lekovite biljke. Izmešajte sve sastojke i grejte ih oko sat vremena na niskoj temperaturi. Nakon toga, sklonite tiganj sa pare i procedite kroz gazu mešavinu iz tiganja. U drugoj posudi istopite vosak, pa mu dodajte ulje koje ste procedili i 50 kapi eteričnog ulja lavande. Izmešajte dobro i naspite dobijenu smesu u teglu.

Recept 2

Sastojci:

¼ šolje meda

¼ šolje kokosovog ulja

1 kašičica pčelinjeg voska

1 kašika ulja semenki vučjeg trna

½ kašičice gela ili soka od aloje vere

Način pripreme:

Zagrejte vosak na najnižoj temperaturi, a kada se istopi dodajte kokosovo ulje. Na drugoj strani pomešajte ulje semenki vučjeg trna i med, pa to dodajte u zagrejanu smesu i sve zajedno zagrevajte još tridesetak sekundi. Zatim, skinite smesu sa ringle i sipajte u posudu, pa u to dodajte aloe vera gel. Mešajte sve dok smesa ne postane homogena, pa ostavite da melem odstoji neko vreme. Potrebno je između 6 i 12h da bi melem dobio potrebnu čvrstinu.

Recept 3

Sastojci:

1 jaje

400 ml kantarionovog ulja

60 g pčelinjeg voska

Način pripreme:

Skuvajte jaje, pa žumance izgnječite na tacni. U šerpicu stavite ulje i dodajte parče voska. Grejte sve dok se vosak ne istopi. Zatim, dodajte žumance u tu smesu, mrvu po mrvu, a ulje će uskoro početi da se peni. Tada sklonite šerpicu sa ringle, a kada nivo ulja splasne ponovo stavite šerpu na vatru, dodajte ostatke žumanca i mešajte. Dobićete braon smesu koja treba da odstoji 15-20 min, a zatim je procedite i naspite dobijenu mast u teglicu.

Osim korišćenja ovih prirodnih melema za opekotine, od velike pomoći mogu biti i hladne obloge koje treba držati 5 ili više minuta. Nemojte koristiti led jer on može pogoršati stanje, a izbegavajte i vatu jer vlakna koja sadrži mogu još više pogoršati infekciju. Možete koristiti i gel od aloje vere ili neku kremu koja ima umirujuća svojstva. Kantarionovo ulje se najčešće upotrebljava za lečenje opekotina od sunca. Takođe, možete koristiti lekove protiv bolova.

Napomena

Ukoliko su u pitanju neke ozbiljnije i veće opekotine, biće potrebna hitna medicinska pomoć, da bi se sprečile dalje komplikacije.