You are here: Home » Zdravlje » Reumatska groznica kod odraslih i dece – simptomi i lečenje

Reumatska groznica kod odraslih i dece – simptomi i lečenje

Reumatska groznica je hronično oboljenje koje spada u grupu zapaljenskog reumatizma i ima simptomatski karakter. Najčešće zahvata zglobove i srce, ali može se manifestovati i na vezivno tkivo u drugim delovima organizma.

Reumatska groznica se obično javlja 2-3 nedelje nakon preležane akutne infekcije gornjeg dela organa za disanje, koja je uzrokovana streptokokom A grupe. Uzroci reumatske groznice mogu biti genetski faktori i nepovoljni uslovi života i rada, kao što su zagušljivost, vlaga i slično. Takođe, ova bolest se najčešće javlja u određenim klimatskim uslovima, tj. tamo gde je vlažna i hladna klima i u određenim godišnjim dobima, najčešće u rano proleće ili u kasnu jesen.

Reumatska groznica kod odraslih i dece - simptomi i lecenje

Simptomi reumatske groznice

Glavni simptomi su povišena telesna temperatura, umor i malaksalost, ubrzan rad srca, znojenje, gubitak apetita i mršavljenje, povraćanje, glavobolja (pogledajte koji su sve simptomi glavobolja), krvarenje iz nosa, odnosno svi simptomi koji su tipični za bilo koji zapaljenski proces u organizmu.

Simptomi zavise od toga koji je organ zahvaćen ovom bolešću, pa u skladu sa tim pokazaćemo nekoliko tipova reumatske groznice i simptome karakteristične za njih. Ako zapaljenje zahvati veće zglobove u telu, kao što su kolena, laktovi ili ramena, javljaju se jak bol, crvenilo i otok, a pokreti su ograničeni. Promene se javljaju na jednom zglobu, a onda se kreću ka drugom i zato se ovaj vid bolesti naziva i migrirajući poliartritis. Ako je zapaljenski proces zahvatio miokard ili endokard, glavni simptomi su malaksalost, znojenje, kašalj, bol u grudima, gušenje i zamor. Dolazi i do ubrzanog rada srca, otoka lica, a vene vrata su nabrekle. Zatim, ukoliko je u pitanju zapaljenje mozga dolazi do pojave nekoordinisanih pokreta i do otežanog govora, a ovaj tip zapaljenskog procesa se najviše javlja kod devojčica od 5. do 15. godine. Međutim, najteži vid reumatske groznice su potkožni reumatski čvorići koji se javljaju na zglobovima lakta i kolena, na potiljku ili lopaticama. Ovi čvorići su bezbolni i čvrsti, ali ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem.

Lečenje reumatske groznice

Što se tiče lečenja kada srce nije zahvaćeno reumatskom groznicom, onda se ona može lečiti tako što ćete mirovati jednu nedelju i primati penicilin i salicilat. Međutim, ako je zahvaćeno i srce, onda je potrebno duže mirovanje i lekovi, pa čak i kortikosteroidi. Pored ovih konvencionalnih metoda lečenja, postoje i razni prirodni lekovi za reumatsku groznicu.

Čajna mešavina. Da biste napravili čajnu mešavinu od lekovitog bilja koja će pomoći u lečenju reumatske groznice pomešajte po 40 g stabljike preslice, listova i cvetova hajdučke trave, ivanjskog cveća, vodopije i smrekovih bobica, po 30 g listova vinove loze, listova i cvetova miloduha, stabljike vreska, listova lokvanja, cvetnih vrhova potočnjaka, listova kadulje i po 20 g šipka, stabljika ive, listova i kore od hrasta i prečice. Izdvojte 10 g mešavine ovog bilja i stavite u 1 litar ključale vode. Poklopite posudu i kuvajte 1 minut, pa pustite da se ohladi. Zatim procedite i pijte po 1 dl ove mešavine pre i posle jela. Preporučuje se da nakon što popijete ovaj čaj uzmete odmah i kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja pre jela, a nakon jela da pojedete i kašiku mešavine meda i soka od limuna.

Sok od limuna i đumbira. Reumatska groznica se efikasno leči i sokom od limuna i đumbira. Potrebni sastojci su 1 koren đumbira, 1,5 kg limuna, 1 kg šećera i 2 litra vode. Oljuštite prvo koren đumbira i iseckajte ga na kockice, a zatim dodajte šećer i prelijte sa 2 l vode. Mešajte i pustite da provri. Ostavite da stoji oko 12h, a zatim iscedite 1,5 kg limuna i promešajte. Na ovaj način dobićete 3-4 litra ovog soka, pa ga sipajte u plastične flaše i držite u frižideru. Obavezno ga pre konzumiranja razblažite sa vodom.

Napravite mešavinu od biljnog ulja, malo rendane šargarepe i listova lozovače. Obloge menjajte svako veče, a koristite ih 12 dana da biste izlečili reumatsku groznicu.

U slučaju reumatske groznice potrebno je ojačati imunitet i korigovati ishranu. Iz ishrane se moraju izbaciti namirnice koje podstiču upalne procese u organizmu, kao što su jaja, meso i mlečni proizvodi, odnosno namirnice životinjskog porekla. Zatim, treba smanjiti unos belog brašna, šećera, rafinisanih ulja i industrijski prerađenih namirnica, jer one sadrže velike količine trans masti. Jedite što više voća, povrća, semena lana, susama i bundeve i konzumirajte sokove od sveže ceđenog voća i biljne čajeve.