You are here: Home » Uzgajanje » Sadnja i uzgoj avokada

Sadnja i uzgoj avokada

Avokado ili „krokodilska kruška“ kako je nazivaju njeni glavni uzgajivači, jedna je od najhranljivijih voćki i razvija se u više od 80 svojih sorti. Avokado vodi poreklo iz Južne i Srednje Amerike, a pripada zimzelenom drveću iz porodice lovorika. Uzgoj u takvim uslovima je izuzetno lak, pre svega zbog idealnih klimatskih uslova.

Ukoliko imate želju da avokado zasadite u krajevima kao što su naši, morate biti spremni da ćete na drvo, koje ide i do 20 metara u visinu, čekati ili 3 godine, ili pak 15 godina, mada se može desiti i da avokado nikada ne nikne i da ostanete bez svog željenog zasada. Zbog neodgovarajućih uslova, pre svega klime, ova biljka u našim krajevima ne donosi plodove.

Sadnja i uzgoj avokada

Uzgoj avokada u „domaćim“ uslovima

Ukoliko ste došli na ideju da avokado uzgajate „kod kuće“, reći ćemo vam lepu vest – to nije ni malo težak posao, a u nastavku ćete saznati kako posaditi avokado i uzgajati ga. Za početak, potrebna vam je jedna koštica avokada. Uzmete jedan avokado, prepolovite ga i iz njega izvadite košticu tj odvojite ga od „mesa“. Potom je najbolje kako biste dobili čistu semenku, potopiti košticu u mlaku vodu na 24h kako bi se ona prečistila od ostatka srži, tj pulpe voća.

Kada imate spremno seme, odredite njegov gornji i donji kraj. Imajte u vidu da je šiljastiji kraj – gornji kraj, i da iz njega izbijaju korenovi avokada. Dakle dobro pogledajte košticu avokada i odredite njene polove. Neko smatra da je potrebno semenku ostaviti da se osuši, a potom je pripremati dalje za uzgoj.

Sve u svemu kada smo dobili takvu semenku, odredili polove, potrebno je dalje je pripremiti za sadnju. Najbolje je da u tu svrhu uzmemo jednu providnu teglu ili kakvu drugu posudu, i napunimo je mlakom vodom. Košticu, koju smo pretkodno proboli sa tri čačkalice, štapića ili drvceta koji nam služe kao oslonac da nam polovina tj donji deo semena bude do određenog nivoa zaronjen u vodu, postavljamo njenim širim delom okrenutim na dole, u vodu. Ostavljamo tako seme u proseku 2-4 nedelje da proklija (nekada je potrebno i 8 nedelja),  ali uz obavezu da vodu menjamo na 3-5 dana kako bi nam uvek bila nova, čista i sveža, i kako bismo je zaštitili od najezde bakterija i gljivica. Kako avokado voli sunce potrebno je da se postaramo da mesto na kome teglu ostavljamo bude toplo i umereno osunčano.

Kada vaša biljka dostigne visinu od 15cm, potrebno je da ga skratite na pola. Na taj način vi podstičete njegov dalji napredak i rast. Kada on potom nanovo dostigne istu visinu, dakle novu visinu od 15 cm, potrebno je presaditi ga u saksiju sa odgovarajućom hranljivom podlogom, dakle zemljom i humusom. Sadimo ga tako što gornji polovinu ostavljamo van zemlje, i obezbeđujemo našoj biljki adekvatne uslove, dakle sunce i toplotu. Ukoliko temperature prete da postanu niske, avokado je potrebno uneti u zatvoren prostor.

Kod uzgoja avokada, bitno je znati da on voli „društvo“. To znači da biste obezbedili još kvalitetnije uslove za vašu biljku, morate istovremo zasaditi još nekoliko stabljika kako biste podstakli oprašivanje. Dakle pored dosta vode i sunca, avokado voli i dosta „društva“.

Ukoliko primetite da je lišće počelo da biva žuto, to bi ipak značilo da ste, iako ova biljka voli dosta vode, preterali sa zalivanjem. Ako želite da se vaša biljka rascveta u vidu grma, potrebno je otkinuti njene vrhove kada naraste do 30 cm, tj potrebno je da povremeno otkidate zadnje parove listova kako biste podstakli njihov pravilan rast.

Naravno, ovaj „kućni“ avokado je samo jedna od 80 raznih sorti, a izrasta u lepu egzotičnu saksijsku biljku. U adekvatnim tropskim i suptropskim klimatskim uslovima ova biljka ide i do 20 metara u visinu i daje izuzetno hranljive plodove bogate vitaminima, mineralima, vlaknima, uljima i proteinima. Ukoliko biste i vi želeli drvo avokada u svom dvorištu ili bašti, možete ga zasaditi na kakvo zaštićeno mesto, s tim što ga morate prekrivati kako biste ga skrili od mraza. Ipak, kao što je gore pomenuto, zbog neadekvatnih klimatskih uslova, vaše drvo neće dati plodove.

Značaj avokada u ishrani i za zdravlje ljudi

Ovi plodovi naborane i zelene kore na žalost nisu tako česti gosti na našim trpezama. Ipak, trebalo bi da mu damo šansu da nam omogući da isprobamo sve njegove hranljive sastojke i blagodeti.

Uživaoci ga zbog njegovog karakterističnog ukusa koriste i kao voće i kao povrće, što u raznim salatama, što u predjelima. Kako ima malu energetsku vrednost, idealan je za one koji se pridržavaju dijetetskog vida prehrane. Izuzetno je bogat vitaminima A, B, C, E, niacinom, zatim mineralima kakvi su bakar, gvožđe, magnezijum, natrijum, kalijum, ali i brojnim biljnim vlaknima, uljima i mastima.

Tako je avokado, zbog svojih lekovitih svojstava, veoma koristan za zdravlje. Izuzetan je kao prirodni čistač organizma od slobodnih radikala (antioksidans). Kako u svom sastavu ima gvožđe i folnu kiselinu dobar je za terapiju anemije, ali je od velike koristi i kod dijabetesa, kašlja, nesanice, nervoze ali i neplodnosti i impotencije.