You are here: Home » Recepti » Sok od luka recept i lekovita svojstva

Sok od luka recept i lekovita svojstva

Zbog svog prodornog mirisa i reakcija koje izaziva u očima, crni luk u svežem stanju, mnogim ljudima nije ubrojan u red omiljenih namirnica.

Međutim, kada saznate koliko puno možete učiniti za svoje zdravlje i za svoju lepotu uz pomoć svežeg crnog luka, promenićete mišljenje o ovoj namirnici.

Da bi se upotrebio kao prirodno sredstvo za poboljšanje zdravlja i za negu, od crnog luka je najpreporučljivije napraviti sok.

Sok od crnog luka recept

Kako se pravi sok od crnog luka?

Da bi ste napravili sok od crnog luka, potrebna vam je jedna ili više očišćenih glavica crnog luka, rende, cediljka, kašika i dve odgovarajuće posuda.

Kada ste sve to pripremili, jednu ili više glavica crnog luka jednostavno izrendajte u odgovarajuću posudu, a zatim izrendani sadržaj stavite u cediljku koja je iznad druge odgovarajuće posude i pritiskajte kašikom, kako bi ste dobili sok od crnog luka.

Zašta je dobar sok od crnog luka?

Kada ste napravili sok od crnog luka, pogledajte na koje sve načine možete da ga upotrebite:

Sok od crnog luka kao lek protiv opadanja kose i protiv peruti:

Ukoliko vam intezivno opada kosa, ili imate perut, rešićete taj problem ukoliko čisto i suvo vlasište nekoliko puta nedeljno dobro utrljate sokom od crnog luka. Sok treba da deluje oko pola sata, a zatim temeljno isperite vlasište.

Sok od crnog luka kao sredstvo za negu iritirane kože:

Ukoliko na koži imate prisutan neki od oblika iritacija, kao što su osipi uzrokovani alergijskim reakcijama, ogrebotine, gljivične promene i slično, jednom dnevno tu regiju kože namažite sokom od crnog luka. Kožu isperite tek nakon što se sok od luka na njoj potpuno osuši.

Sok od crnog luka kao izvor zdravlja pluća:

Sok od crnog luka, izuzetno dobro deluje da funkciju pluća. Zato, njegovo korišćenje je preporučljivo kod svih oblika problema sa plućima.

Sok od crnog luka kao narodni lek protiv žutice:

Sok od crnog luka, jako dugo je u narodu poznat kao odličan lek protiv žutice. Da bi se koristio u tu svrhu, potrebno je da se u količini od dve supene kašike, pomeša sa istom količinom limunovog soka, sa malo bibera i malo soli i da se popije.

Sok od crnog luka kao narodni lek protiv kamena u bubregu:

Ukoliko imate kamen u bubregu, pokušajte da rešite svoj problem tako što ćete nekoliko dana uzastopno, po tri puta dnevno da pijete zagrejan sok od jedne veće glavice crnog luka u koji ste dodali malo šećera.

Sok od crnog luka kao narodni lek protiv povišene telesne temperature:

Povišene telesne temperature ili simptoma groznice, veoma lako ćete se rešiti ukoliko na čelo stavite oblogu od soka od crnog luka. Oblogu ne treba skidati sve dok se ne snizi temperatura, a to će se dogoditi jako brzo.