You are here: Home » Recepti » Sok od višanja – lekovitost i recepti

Sok od višanja – lekovitost i recepti

Domaći sokod višanja je sigurno jedan od najdražih kućnih recepata u kojima i dan danas uživaju generacije i generacije u našim krajevima. Skoro svako domaćinstvo u našoj zemlji obavezno u svom kućnom špajzu čuva zalihe sirupa ili soka od višnje, spremljenog za zimnicu. Osvežavajući, aromatični i sladak sok od višnje iz bakine kuhinje je oduvek bio napitak koji se mogao popiti u bilo koje doba godine u svakoj kući u ovom regionu i jedna od najslađih uspomena iz detinjstva.

Verovatno svako domaćinstvo ima neku svoju verziju za pravljenje ovog aromatičnog i zdravog soka, a osnovni recept je sličan. Sok od višanja može da se spremi na više načina, kuvan i nekuvan, kao sveži sok ili sirup. Ono što je posebno važno, a o čemu sigurno nismo razmišljali uživajući u njegovom lepom ukusu, jeste to da je napitak od višanja prava riznica zdravlja. Bilo bi potrebno pojesti čitavu korpu višanja da bi smo u organizam uneli onu količinu korisnih materija koje višnje sadrže, koje dobijamo kada pijemo sok od višanja.

Sok od višanja – lekovitost i recepti

Lekovitost višanja i soka od višanja

Višnje su bogate antioksidansima, prirodnim šećerima, organskim kiselinama, taninom, pektinom, mineralima, vitaminima C i B i karotenom. Načno je dokazano da imaju izvrsno antiupalno dejstvo i pomažu protiv bolova u mišićima.

Sok od višanja je odličan za snižavanje nivoa holesterola u krvi, zahvaljujući korisnom sastojku, kvercetinu, koji je prisutan u plodu ovog voća. Zbog toga je odličan za prevenciju srčanih oboljenja i šloga, a osim toga kvercetin pomaže kod ublažavanja simptoma astme i drugih respiratornih oboljenja.

Višnje imaju jedinstvenu kombinaciju tri veoma važna elementa, zbog čega su one, kao i sok, delotvorne kao zaštita od karcinoma. Te materije su perililalkohol, limunska i elagijska kiselina. I drugo voće sadrži ove elemente, ali jedino višnje sadrže sva tri. Efikasnost je najveća protiv raka pluća, grudi, jetre i kože.

Antocijanini koji daju crvenu boju voći i prisutni su u višnjama, predstavljaju antioksidativne materije sa brojnim prednostima. Oni posebno dobro deluju na nervni sistem, cirkulaciju i kao prevencija od malignih oboljenja.

Recepti za domaći sok od višanja

Domaći sok od višanja se priprema na razne načina, a sledi nekoliko praktičnih recepata. Evo kako napraviti sok od višanja bez kuvanja i konzervansa ili na drugi način.

Domaći sok od višanja bez kuvanja – U ovom receptu se ne upotrebljava konzervans, a sok se ne kuva. Što se tiče količine šećera, ona u principu može da varira u zavisnosti od ukusa. Preporučuje se da se dodaje, pošto višnje same po sebi spadaju u kiselije voće. Za pripremu je potrebno:

  • 3 kg višanja
  • Šećer u količini dobijenog soka
  • 3 kesice limuntusa
  • 1 do 2 kesice vanilin šećera po ukusu
  • 5 l vode

Višnje oprati i lepo očistiti, povaditi im koštice. U posudu, šerpu za pripremu, poređati višnje i posuti limuntusom, pa dodati litar i po vode. Višnje potom dobro izgnječiti rukama. Nakon toga šerpu prekriti krpom i ostaviti da odstoji preko noći. Narednog dana procediti višnje, preporučljivo prvo kroz cediljku, pa kroz gazu. U dobijeni sok dodati šećer. Što se tiče količine, prema originalnom receptu se stavlja jednak udeo voća i šećera, a dodatni savet je izmeriti količinu dobijenog soka, pa dodati toliku količinu šećera. Mešati varjačom dok se šećer ne rastopi u potpunosti. Kada je sok gotov, preliti ga u čiste flaše, najbolje staklene i odložiti na hladno mesto.

Domaći sok od višanja sa kuvanjem – Domaći sok od višanja može da se spremi i na malo složeniji način, koji uključuje kuvanje. Ovaj recept sadrži konzervans, zbog čega se bolje održava od prethodnog soka bez konzervansa. Za pripremu je potrebno:

  • 3 kg višanja
  • Šećer u količini dobijenog soka
  • 3 kesice limuntusa
  • 1 kesica konzervansa
  • 5 l vode

Kao i u prethodnom postupku, voće je potrebno dobro oprati i očistiti od koštica. Poređati ih u posudu i posuti limuntusom, pa preliti sa litar i po vode. Potom pokriti posudu krpom i ostaviti da odstoji celu noć, a još bolje cela 24 sata. Povremeno promešati, da bi se limuntus potpuno rastvorio. Sledećeg dana izgnječiti višnje rukama ili propasirati. Potom pasirano voće procediti u šerpu za kuvanje i dodati šećer. Može se dodavati postepeno, uz isprobavanje, da sok ne bude presladak, ako višnje nisu mnogo kisele same po sebi. Važi isto pravilo kao i u prethodnom receptu, najbolje je dodati šećer u razmeri sa količinom soka. Uključiti ringlu na laganu vatru i pustiti sok da se kuva do vrenja. Kada provri, ostaviti još desetak minuta. Skloniti sa vatre i dodati kesicu konzervansa, pa dobro umešati. Sok preručiti u zagrejane, sterilisane staklene flaše i ostaviti da se ohladi. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.