You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Sok (sirup) od brusnice – za zdravlje, recept

Sok (sirup) od brusnice – za zdravlje, recept

Brusnica, ili kako se latinski naziva “vaccinium vitis-idaea” je još jedna iz reda biljaka čiji se bobičasti plodovi koriste u narodnoj medicini u svrhu lečenja brojnih zdravstvenih komplikacija o kojima ćemo više govoriti u nastavku teksta.

Bobice brusnice, mogu se konzumirati u svežoj ili suvoj formi, ali takođe, one se veoma često koriste i za pripremu čajeva, dzema ili soka od brusnice.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od brusnice?

Da bi ste napravili sok od brusnice, potrebno vam je:

– Jedan kilogram svežih plodova brusnice,
– Sok od jednog sveže isceđenog limuna,
– Jedan litar i dvesta pedeset mililitara vode,
– Trista grama šećera.

sok od brusnice recept

Način pripreme:

Jedan kilogram brusnica najpre operite u hladnoj vodi i procedite. U procedjene brusnice sipajte sto mililitara vode i to dobro ispasirajte (to možete uraditi ručno ili koristeći štapni mikser ili neki od sličnih aparata za pasiranje. Kada ste ispasirali brusnice, prelijte ih sa preostalom količinom prethodno pripremljene vode. U to dodajte i sok od jednog sveže isceđenog limuna, sve zajedno dobro promešajte i ostavite da poklopljeno odstoji 24 sata. U toku 24 sata, povremeno mešajte sadržaj i sa površine posude skidajte i bacajte penu koja će se formirati.

Nakon 24 sata, sadržaj procedite u odgovarajuću šerpu, dodajte trista grama šećera i to stavite na šporet da na umereno jakoj vatri proključa. Kuvajte sok 5 minuta nakon što provri. Tokom kuvanja, povremeno mešajte sok i skidajte penu koja će se više puta formirati. Kuvani sok, dok je topao sipajte u sterilisane flaše i hermetički ih zatvorite. Kada se sok u flašama potpuno ohladi, odložite ga na hladno i tamno mesto.

Pre konzumiranja ili posluživanja, razblažite ga sa vodom.

Zašto je dobro piti sok od brusnice?

Sok od brusnice dobro je piti iz sledećih razloga:

– Uzrokuje prekid opstipacije odnosno zatvora (deluje kao laksativno sredstvo),
– Sprečava nakupljanje i razvoj bakterija na zidovima bešike (suzbija širenje i pomaže u procesu eliminisanja ešerihije koli),
– Ubrzava proces lečenja urinarnih infekcija,
– Suzbija potrebu za noćnim i čestim dnevnim mokrenjem,
– Pojačava dejstvo antibiotika koje koristite u okviru medicinske terapije,
– Učestvuje u borbi protiv nastajanja i širenja bakterije helicobacter pylori (ova bakterija je jedna od najčešćih napadača želudačne flore i uzročnik pojave čira ili karcinoma u želucu),
– Ublažava želudačnu kiselinu,
– Sprečava bolesti prostate,
– Sprečava formiranje i taloženje kamenca u bubrezima i na taj način čuva funkciju bubrega.

sirup od brusnice za zdravlje i cena

Važne informacije vezane za konzumiranje soka od brusnice:

Ono što je jako važno kada je u pitanju konzumiranje soka od brusnice, jeste prava mera.

Konkretno, samo ukoliko se konzumira u umerenim količinama, a to je od 200 mililitara do pola litra dnevno, sok od brusnice ima pozitivno delovanje na organizam i deluje na gore pomenuta stanja. Međutim, ukoliko se ta mera često prelazi i ukoliko konstantno konzumirate preko pola litra soka od brusnice dnevno, ovaj sok može imati sasvim suprotno dejstvo na vaš organizam od onog kakvo smo prvobitno opisali.

Dakle, kada je unet u organizam u prekomernim količinama, sok od brusnice može uzrokovati i određeni niz zdravstvenih problema, kao što su dijareja ili poremećena funkcija bubrega i stvaranje kamenca u bubrezima.

Šta sve sadrži sok od brusnice?

U soku od brusnice, sadržani su sledeći sastojci:

– Esencijalni nutritijenti,
– Biljna vlakna,
– Mangan,
– Kalijum,
– Kalcijum,
– Magnezijum,
– Fosfor,
– Beta karoten (provitamin vitamina A),
– Vitamin B1,
– Vitamin B2,
– Vitamin B3,
– Vitamin B5,
– Vitamin C,
– Vitamin E,
– Vitamin K.

Sirup od brusnice – cena i gde kupiti

Cena za sirup od brusnice u ambalaži od 500ml se kreće u rasponu od 500 pa sve do 2.000 dinara, zavisno od proizvodjača, kvaliteta itd. Uskoro otvaramo prodavnicu zdravih proizvoda u kojoj ćete moći da nabavite i ovaj zdravi sirup, pa se prijavite na našu email listu koju možete videti ispod ovog teksta da dobijete specijalne popuste na otvaranju.