You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Sok (sirup) od djumbira – za mršavljenje, zdravlje i recept

Sok (sirup) od djumbira – za mršavljenje, zdravlje i recept

Djumbir, ili kako se latinski naziva zingiber officinale, je vrsta korenaste biljke poreklom iz Indije, čija primena u narodnoj medicini datira još od pre nove ere.

Danas, mnogo vekova, pa i milenijuma nakon što su blagotvorne osobine djumbira otkrivene, djumbir se ne uzgaja samo na prostoru Indije, već i na teritorijama drugih uglavnom toplijih krajeva i država sveta. Uz pružanje posebnih uslova, ovu biljku je moguće uzgajati i kod nas.

Kroz sadržaj ovog teksta, osvrnućemo se na sve važne osobine đumbira, ali najviše pažnje, posvetićemo soku od djumbira, odnosno načinu na koji se on priprema i razlozima zbog kojih ga je dobro koristiti.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od djumbira?

Da bi ste napravili sok od đumbira, potrebno vam je:

– 10 supenih kašika očišćenog i sitno iseckanog djumbira,
– 5 ravnih kafenih kašika šećera (opciono),
– Narendana kora od jednog svežeg limuna,
– 800 mililitara vode.

Način pripreme:

Sitno iseckani đumbir pomešajte sa rendanom limunovom korom i prelijte sa 800 mililitara vode. Tu mešavinu stavite na šporet da provri. Nakon ključanja, ostavite da se kuva još oko 10 minuta i za to vreme povremeno mešajte sadržaj. Nakon 10 minuta, pomerite šerpu sa šporeta i u njen sadržaj dodajte i šećer. Sve to zajedno promešajte, vratite na šporet i kuvajte još oko 15 minuta. Napomena: Ukoliko ste na jakom režimu ishrane koji ne dozvoljava šećer, možete pripremati i bez njega ili sa vrlo malo šećera zbog ukusa.

Nakon tog vremenskog intervala, dobićete sirup od djumbira. Sirup nakon kuvanja procedite, sačekajte da se potpuno ohladi, a zatim ga prespite u odgovarajuću sterilisanu flašu i hermetički zatvorite. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.

Kada poželite da popijete ili poslužite sok, samo kafenu kašičicu ovog sirupa razmutite u čaši hladne vode ili čaši kisele vode i uživajte.

sok sirup od djumbira za mrsavljenje

Zašto je dobro piti sok od đumbira?

Sok od đumbira, dobro je piti iz sledećih razloga:

– Ima umereno analgetsko dejstvo (samim tim, ublažava intezitet ili potpuno uklanja prisustvo bolova u kostima ili zglobovima. Pomaže pri otklanjanju simptoma reumatizma, ukočenosti, artritisa i simptoma drugih oboljenja koštanog sistema),
– Ima umereno sedativno delovanje (smiruje i otklanja nervnu napetost, ublažava simptome neuroze, otklanja nervozu i druge oblike emotivne razdražljivosti, reguliše ritam spavanja),
– Pospešuje i ubrzava izbacivanje viška tečnosti iz organizma (samim tim povoljno utiče na urinarni trakt i na rad bubrega),
– Umanjuje simptome astmatičnih napada,
– Utiče na regeneraciju tkiva,
– Razgrađuje višak masti u organizmu (pomaže u gubitku suvišnih kilograma),
– Ubrzava cirkulaciju,

Šta sve sadrži sok od đumbira?

Sok od đumbira, važno je napomenuti, zapravo sadrži sve one sastojke koji su sadržani i u svežem đumbiru. To su:

– Vlaknaste biljne materije,
– Biljne masnoće,
– Proteini,
– Fosfor,
– Natrijum,
– Kalijum,
– Gvožđe,
– Kalcijum,
– Nijacin,
– Tianin,
– Vitamin A,
– Vitamin C.