You are here: Home » Lekovite biljke » Spatifilum biljka – sadnja, uzgoj, nega, lekovitost i upotreba

Spatifilum biljka – sadnja, uzgoj, nega, lekovitost i upotreba

Spitifilum je popularna dekorativna biljka koja potiče iz tropskih krajeva Amerike i jugoistočne Azije, gde raste u senkama ogromnog prašumskog drveća. Živi u predelima velike vlažnosti, ali odlično uspeva u na suvom i toplom vazduhu, te je kod nas često prisutna kao sobno cveće.

Ova biljka prelepih listova i očaravajućeg belog cveća je mnogo više od ukrasa za sobu ili kancalariju. Poznata je po svojim blagotvornim svojstvima kao izvrstan čistač vazduha. Spatifilum će nam doneti delić dalekih prašuma u svakodnevno radno ili kućno okruženje.

Čudesna moć spatifiluma

Spatifilum prate i neke lepe priče, zbog čega je poznat i kao dragocena ženska biljka, pod nazivom “ženska sreća” i čest je poklon za pripadnice nežnijeg pola. Neka uvrežena verovanja smatraju da ova biljka donosi sreću svojoj vlasnici i u kuću donosi radost, harmoniju i blagostanje. Jedno od verovanja kaže da ukoliko neudatoj devojci poklonimo spatifilum, ona će verovatno u skorije vreme pronaći izabranika svog srca. Ako se poklanja udatoj ženi, u porodici će se uskoro roditi dete.

Spatifilum biljka – sadnja, uzgoj, nega, lekovitost i upotreba

Prema pričama, žene su od davina povezivale postojanje ove privlačne sobne biljke sa pozitivnim promenama u svom životu, posebno kada je reč o ljubavnom životu. Slobodne devojke su pronalazile ljubav svog života, devojke u vezama bi ubrzo bile isprošene, a udate dame su imale srećan i harmoničan bračni život. Tako je došlo i do običaja da žene, koje su već iskusile svoju sreću, počnu da poklanjaju svojim prijateljicama izdanke ove biljke, kako bi i one osetile njene čarobne moći. Koliko ima istine u ovim pričama, ostaje da proverimo sami. Međutim, sasvim je nesumnjivo da nega i briga o jednoj ovako lepoj i zahvalnoj biljci može da doprinese osećaju blaženosti i harmonije u domu. No, to nije sve, jer spatifilum zaista poseduje neke naučno dokazane čudesne moći.

Lekovita svojstva spatifiluma

Spatifilum je veoma otporna jednogodišnja biljka, Spathiphyllum. Osim njegovih čarobnih svojstava o kojima se govori u raznim pričama i gde se posebno povezuje sa ženskom srećom i blagostanjem, spatifilum ima i neka zaista posebna svojstva, koja stvarno imaju čaroban efekat za naše zdravlje.

Ova atraktivna dekorativna biljka je jedna od najpoznatijih kancelarijskih biljaka i to ne bez razloga. Ona spada među najbolje prirodne, odnosno biljne prečistače vazduha u prostorijama. Mnogi je drže u svom domu ili kancelariji kao prirodno sredstvo protiv zračenja, jer ima sposobnost neutralisanja toksičnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. Spatifilum upija štetna zračenja, koja preobražava u korisnu energiju za rast.

Uzgoj i nega spatifiluma

Spatifilum se uzgaja zbog svojih lepih belih cvetova, koji zapravo nisu pravi cvetovi, već pricvetni listovi koji stoje na dugim stabljikama i nežno obavijaju duguljast, valjkasti cvet, koji je sam po sebi neugledan i smešten u njegovoj sredini. Svoju posebnu egzotičnu atraktivnost spatifilum duguje i lepim sjajnim zelenim listovima, izduženog ili ovalnog oblika, sa istaknutima brazdama. Izrazito beli cvetovi se ističu u kontrastu sa tamnim lišćem i biljka zaista lepo izgleda kao ukras za kancelariju ili dnevnu sobu.

Spatifilum nije komplikovana vrsta za uzgoj i inače je veoma otporna. U hladnijim krajevima se često uzgaja u staklenim baštama ili jednostavno kao sobna biljka, a u toplijim područjima može da se sadi na vlažnim i senovitim mestima. Postoje različiti i mnogobrojni kultivari ove biljke, pa tako mogu da se nabave razne veličine u zavisnosti od lične želje ili veličine prostorije u kojoj će biljka rasti. Dostupni su i vrlo mali primerci, kao i znatno veći, a u svakom slučaju održavanje nije komplikovano.

Kućni uzgoj spatifiluma

Za uzgoj u kućnim uslovima se upotrebljavaju hibridne vrste spatifiluma, koje predstavljaju odlične kućne biljke koje godinama mogu bez ikakvih teškoća i velikih ulaganja da ulepšavaju svačiji dom i čiste vazduh od štetnih gasova. Uzgoj biljke nije komplikovan, ali zahteva ispunjavanje nekoliko osnovnih uslova za dobar i pravilan razvoj.

Sadnja – Izdanci spatifiluma se sade u dobro dreniran supstrat u koji se može dodati i malo ilovače, a tokom rasta ga treba redovno zalivati. Jednom mesečno u vodu treba dodavati i određeno vodorastvorljivo đubrivo za cvetne biljke, koje se može nabaviti u cvećarama. Biljku treba prihranjivati organskim đubrivima tokom proleća i leta, kako bi cvetanje bilo uspešno.

Mesto – Spatifilum prirodno raste u senkama velikog i bogato razgranatog prašumskog drveća, pa mu tako i u kućnim uslovima treba malo svetlosti tokom čitave godine. Drugim rečima, ne treba ga nikada izlagati direktnim sunčevim zracima. Treba ga postaviti na svetlo mesto koje nije direktno osunčano. Preterano jaka svetlost može da ugrozi biljku i izazove neka oboljenja, kao što je žutilo lišća ili pojava braon tačkica po listovima. Ukoliko se to desi, znači da ga treba premestiti na neko senovitije mesto. Najviše mu odgovara temperatura između 20 i 25 stepeni. Takođe je poznato da mu odgovara i smeštanje pored računara ili televizora, zato što ima sposobnost prikljupljenja njihovog zračenja. Spatifilum ovo zračenje koristi isto kao i sunčevu energiju za rast i razvoj, a nas štiti od njegovog štetnog uticaja.

Zalivanje – Pošto je biljka tropskog porekla, neophodno joj je dobro zalivanje. Tokom leta je potrebno zalivanje jednom nedeljno, uz orošavanje listova. Može da se desi da deluje potpuno klonulo, što je znak nedovoljnog zalivanja. Stalno zalivanje i orošavanje će je vrlo brzo povratiti. Preporučuje se da se voda iz česme prvo ostavi da odstoji, pa se tek onda koristi za zalivanje. Da bi očuvali biljku, potrebno je da na dnu saksije ima materijala za drenažu. Takođe treba pustiti da se između zalivanja zemlja osuši. Jedna od retkih tegoba na koje je spatifilum osetljiv jeste truljenje korena, pa on zato ne bi trebalo da bude u vodi. Ukoliko biljka počne da vene, treba proveriti da li je koren čvrst i svetao ili vlažan i gnjecav.

Nega – Kada se redovno zaliva i prihranjuje jednom ili eventualno dva puta tokom meseca  i ako mu se može obezbediti dovoljno vlažnosti u vazduhu, kako listovi ne bi požuteli i sušili se na vrhovima, spatifilum će da cveta povremeno tokom cele godine. Cvetovi biljke mogu da traju i do dva meseca, postepeno menjajući boju iz bele u zelenu. Kada potpuno precvetaju, treba odrezati celu stabljiku. Tokom zimskog perioda treba prilagoditi zalivanje temperaturi prostorije, koja ne bi trebalo da bude ispod 18 stepeni Celzijusa.

Zaštita – Biljka nije preosetljiva ni na štetočine ili oboljenja, a zanimljivo je da sama pokazuje kada joj je potrebno vode. Ona jasno svom negovatelju stavlja do znanja da je žedna blagim spuštanjem listova. Čim se dobro zalije ili istušira vodom, ako nije u cvetu, listovi se ponovo usprave i postaju sjajni i zeleni. Može da se dogodi da je napadnu neki insekti, kao što je crveni pauk. U tom slučaju se primenjuje sredstvo koje možemo sami da napravimo. Ovaj kućni insekticid se priprema tako što jedan sapun za pranje veša narendamo i rastvorimo jednu kašiku sapuna u litar vode i dodamo malo sirćeta.

Presađivanje Biljka se presađuje tek kada potpuno preraste posudu. Znak da je vreme za presađivanje je kada biljka popije svu vodu kojom je zalivena za dva do tri dana, što znači da joj treba veća saksija.

Razmnožavanje –Spatifilum se jednostavno razmnožava običnim odvajanjem mladih bočnih izdanaka. Najbolje je da se razmnožava u periodu kada se završi cvetanje biljke,to jest kada miruje. Vrši se tako što se odrasli spatifilum izvuče iz saksije i podeli na tri dela, koja se gaje kao tri zasebne biljke.

Spatifilum je blago otrovna biljka, čiji listovi mogu da izazovu bolove u ustima i grlu, kao se pojede u većoj kloličini. Zbog toga treba voditi računa ukoliko u kući ima male dece ili kućnih ljubimaca koji bi mogli da grickaju biljku. Zato je obavezno treba postaviti van domašaja male dece ili životinja.