You are here: Home » Blog » Šta raditi kada beba štuca

Šta raditi kada beba štuca

Kada beba štuca uglavnom ta pojava nije opasna. Pojava se događa jer se hrana vraća iz želuca ka jednjaku i ustima. Štucanje prestaje u periodu kada bebe pređu na da na čvstu hranu. Bebe štucaju i dok su stomaku i mnoge majke su ih i tada čule. To se dešavalo zbog toga što je refleks sprečio embrion da udahne plodovu vodicu. Dok beba pije mleko, isti taj refleks služi za sprečavanje odlaska mleka u pluća bebe.

Bebino štucanje za razliku štucanja kod odraslih, ima korisnu funkciju koja štiti organizam. Beba štucanje ne oseća kao neprijatnost, ništa je ne boli i može mirno da spava štucajući. Bebino štucanje više smeta roditeljima, pa postoje brojni saveti kako ga savladati.

sta raditi kada beba štuca

Šta raditi kada beba štuca?

– Potrebno je postaviti bebu u ležeći položaj. Staviti joj uzglavlje, tako da glavica bude pod uglom od 30 stepeni. Ako je beba već ležala u tom položaju, onda joj promeniti položaj. Uzeti je u ruke.

– One bebe koje piju veštačko mleko, a sklone su štucanju, bi trebalo da piju mleko koje ima oznaku AR. To je mleko sa anti refleksom, jer sadrži kukuruzni skrob, a skrob vezuje želudačnu kiselinu, pa smanjuje štucanje.

– Beba bi morala podrignuti posle svakog obroka.

– Dajte bebi malo vode, najbolje kašičicu mlake vode.

– Bebu možete blago masirati. Masaža smiruje i opušta dijafragmu.

– Postoji specijalizovano jastuče sa trešnjinim košticama koje bi trebalo zagrejati i staviti na bebin stomak. Toplota može pomoći.

– Ukoliko bebi blago dunete u lice, njen ritam disanja će se promeniti, a samim tim to može prekinuti štucanje.

– Dajte bebi da sisa još malo. Čim krene sisanje, ritam disanja se normalizuje i štucanje prestaje.

– Ukoliko beba pije mleko iz flašice, flašica mora da bude puna, a ugao držanja flašice pravilan. Beba ne bi smela gutati vazduh. Postoje i cucle za izbacivanje viška vazduha.

Šta ne smete činiti kada beba štuca?

  • Ne smete je lupkati po leđima.
  • Nijedna od metoda koje primenjujemo kada odrasli štucaju nisu metode koje će pomoći bebi.
  • Nemojte plašiti bebu.
  • Nemojte bebi davati kašičicu limunovog soka, ne zato što ne zaustavlja štucanje, već je limun za bebu kiseo. Limun ne smete bebi davati pre navršenih godinu dana.
  • Nemojte bebi davati mineralnu vodu.
  • Nemojte bebu prejako ljuljati da biste je umirili. Nećete time umiriti štucanje, jer će se mleko još više vraćati u jednak i postići ćete kontraefekat.