You are here: Home » Zdravlje » Šta su valunzi i kako ih lečiti, ublažiti

Šta su valunzi i kako ih lečiti, ublažiti

Valunzi su nagli napadi vrućine i preznojavanja i predstavljaju jednu u niza tegoba koje se javljaju u menopauzi. Neprijatan osećaj toplote se javlja u licu i u predelu poprsja, a može se proširiti i po celom telu. Valunzi mogu nestati za samo pola minuta, ali mogu trajati i više od 15 minuta. Preznojavanje je praćeno crvenilom, mučninom, malaksalošću, ubrzanim lupanjem srca i nesanicom. Valunzi se najčešće javljaju u toku noći, što remeti san žena i dovodi do nesanice i čestog buđenja. U nekim slučajevima valunzi uzrokuju i drhtavicu, nagle promene raspoloženja i osećaj straha. Istraživanja su pokazala da se valunzi i noćno znojenje javljaju kod 85% žena koje su u menopauzi. Dokazano je da se valunzi češće javljaju kod žena koje veći deo dana provode sedeći u kancelariji ili u kući nego kod žena koje su fizički aktivne.

Takođe, žene kojima su hirurškim putem odstranjeni jajnici imaju dosta jače i učestalije napade vrućine. Valunzi naročito teško padaju ženama u toku leta, kada je veoma toplo napolju. Veliki broj žena  traži lekarsku pomoć zbog valunga koji mogu biti jako neprijatni i narušiti kvalitet života. Ne postoji čudotvorni lek koji će vam otkloniti ovaj problem, ali postoje određene mere koje vam mogu pomoći da ublažite ovu tegobu. U nastavku možete videti neke od načina kako da se izborite sa valunzima.

sta su valunzi i kako ih lečiti, ublažiti

Kako lečiti valunge?

Fizička aktivnost. Istraživanja su pokazala da se valunzi mogu ublažiti kardio treningom. To mogu biti šetnje, trčanje, ples, vežbe istezanja itd. Na taj način stimulišu se mišićni i nervni sistem, sistem organa za varenje i lučenje hormona. Istovremeno se poboljšava cirkulacija i organizam se čisti od štetnih sastojaka. Osim toga, aerobni treninzi i preznojavanje vam mogu pomoći da se bolje osećate i da sprečite depresiju.

Pravilna ishrana. Valunzi se mogu ublažiti ako u ishranu uključite što više namirnica koje sadrže fitoestrogene, kao što su soja i proizvodi od soje, poput tofu sira, sojinog mleka ili tempeha. Zatim, treba konzumirati namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline. Ove masnoće uspostavljaju hormonalnu ravnotežu i ublažavaju simptome menopauze, a najviše ih ima u orašastim plodovima (orasi, bademi, lešnici). Fitoestrogeni i esencijalne masne kiseline se nalaze i u lanenom semenu, pa ono takođe treba da se nađe na vašem jelovniku. Unosite u organizam što više vitamina i minerala, a izbegavajte kofein i alkohol.

Lekovito bilje. Lekovite biljke mogu da pomognu u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba, pa tako i valunga. Pre svega, treba spomenuti čaj od žalfije. Žalfija sadrži fitoestrogene koji dovode hormone u ravnotežu. Da biste napravili čaj od žalfije uzmite 2 kašičice žalfije i prelijte ih sa 2,5 dl vruće vode. Ostavite da čaj malo odstoji, a zatim ga procedite. Preporučuje se da pijete 2-3 šolje ovog čaja u toku dana. Cimicifuga ili ženski koren je biljka koja predstavlja prirodnu zamenu za estrogen i koja može znatno da ublaži valunge. Rezultati dolaze do izražaja nakon samo mesec dana redovne upotrebe cimicifuge, ali preporučuje se da se osobe koje imaju problema sa jetrom obrate lekaru pre konzumiranja ove biljke. Takođe, komorač može biti jako efikasan kod lečenja valunga. Ova biljka poseduje brojna lekovita svojstva, a može se konzumirati u vidu čaja ili tinkture. Čaj od komorača treba piti tri puta u toku dana po jednu šolju, a ako se upotrebljava tinktura od komorača, onda je dovoljno pola kašičice ove tinkture tri puta u toku dana. Od lekovitog bilja za ublažavanje noćnog znojenja preporučuje se i koren sladića, koji se takođe koristi kao čaj ili tinktura. Čaj od sladića treba piti tri puta dnevno po jednu šolju, a tinkturu treba uzimati tri puta dnevno po jednu kašičicu. Međutim, kod upotrebe sladića morate biti oprezni ako imate problem sa visokim krvnim pritiskom, sa bubrezima ili srcem. Za ublažavanje valunga se preporučuje i čajna mešavina od nevena, matičnjaka i ruzmarina. Pomešajte po 2 kašike iseckanog cveta nevena, lista ruzmarina i lista matičnjaka i prelijte litrom ključale vode. Poklopite i pustite da odstoji oko 2h, a zatim procedite čaj. Možete ga zasladiti medom.

Psihoterapija takođe može da bude od velike pomoći u ublažavanju i lečenju valunga. Razgovori sa psihologom i čitanje adekvatnih knjiga može promeniti negativne modele razmišljanja i imati blagotvorno dejstvo na žene koje su u menopauzi. Najbolje bi bilo da prihvatite menopauzu kao normalan fiziološki proces i da se oslobodite bilo kakvih strahova.