You are here: Home » Uzgajanje » Stubaste jabuke – sorte, sadnice, sadnja, uzgoj i orezivanje

Stubaste jabuke – sorte, sadnice, sadnja, uzgoj i orezivanje

Za celokupno zdravlje našeg organizma, lekari nam preporučuju makar jednu jabuku dnevno zbog vitamina i drugih hranljivih sastojaka koje ovo voće poseduje.

Sigurno je svako od nas čuo ili makar u svakom marketu ugledao Ajdared, Greni smit ili Zlatni delišes. Ali ono što mi vidimo je samo finalni proizvod. Koliko je truda, znoja, i neprospavanih noći ostalo u drvoredima između grana, retko se zapitamo.

Stubaste jabuke - sorte, sadnice, sadnja, uzgoj i orezivanje

Stubaste jabuke kao novina

Gde god da putujemo, bilo autobusom, automobilom ili nekim drugim prevoznim sredstvom, mnogo puta smo kroz prozor istog zapazili niz stabala kako procvetalih, mirisnih i belih, tako i prepunih plodova kako strpljivo čekaju svoj red na berbu. Međutim, postoji jedna nova sorta jabuka, koja je po mnogo čemu osobita i razlikuje se od drugih poznatijih sorti, a to su takozvane Stubaste jabuke, za koje verujemo mnogi od vas nisu još uvek čuli.

Radi se naime o novim sortama jabuke, koje su postale veoma popularne zbog svojih brojnih korisnih karakteristika koje imaju u odnosu na već poznate sorte, ali i zbog olakšica koje nam pruža njihov uzgoj. Pre svega za ove jabuke značajan je podatak da ne granaju, te stoga postoji mogućnost da se na parceli od jednog hektara zasadi i do 10 000 biljaka, dakle mogu se gusto saditi. Bitno je takođe znati i da su ove sorte idealne za manje parcele, za sopstveno dvorište i manje bašte, da su idealne kao dekoracija, i da se mogu čak smestiti i u saksiju. Tu dominiraju patuljaste forme jabuke. Ono što je ovo mini voće učinilo još traženijim, jeste činjenica da se svako od ovih stabala može obrađivati isključivo sa zemlje, jer uglavnom ne prelazi visinu od 3 metra. Nadalje, sadnice su obično jako blizu jedna drugoj, jer biljka ne grana. Sade se na razdaljini od 0.5m do 1m. Velika prednost u odnosu na klasične sorte jeste ta da se biljke ne orezuju.

Dakle, za iste plodove, ukusne i dekorativne, potrebno je uložiti mnogo manje truda. Sjajan podatak za ove biljke jeste i taj da postoje pojedine vrste koje su otporne na razne bolesti i štetočine kakvi su na primer pepelnica i krastavost. Već u prvoj godini daju veliki broj ukusnih, zrelih plodova, da bi taj rod kasnijih godina porastao i na 10-15kg po stablu. Neko će ipak od svih kvaliteta svake od sorti, izabrati one koje su stranooplodne, i jednostavno pored njih ugraditi oprašivače. Period za kalemljenje, prskanje i eventualno minimalno orezivanje je jako veliki pa je to još jedna od olakšica koju dobijamo prilikom gajenja ovih sorti.  Zalivanje nije neophodno, i vršimo ga samo onda kada primetimo nedostatak vlage u našem zemljištu.

Sorte stubastih jabuka

Postoji za sada 8 poznatih sorti stubastih jabuka i to su : Rumeno vreteno, Kraljica čardaša, Smaragd, Vesna, Đerdan i Dukat, Bolero, Flamengo, Zeleni dragulj. Uglavnom se ove sorte razlikuju u boji, koja ide u razne nijanse zelene i crvene, ali i žute boje, potom u težini ploda koji varira od oko 150grama, pa sve do preko 200 grama, ali i po vremenu kada zru i kada bivaju spremne za berbu. Stoga , ukoliko želite zelenu nakiselu jabuku sredinom oktobra, opredelite se za Smaragd, a ukoliko ste ipak za jako crveni plod, slatkog ukusa, sa početka septembra, onda je za vas idealno Rumeno vreteno.

Ni hranljivih sastojaka im ne manjka. Izuzetno su bogate biljnim vlaknima te tako imaju i ulogu u smanjenju nivoa holesterola u krvi, vitaminima A, B, C, mineralima, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, ugljenim hidratima (fruktoza) i drugi. Lista je apsolutno beskonačna i ide do u nedogled.

Zar nije idealno da u sopstvenoj mini bašti, dvorištu ili saksiji, imate ogroman broj ukusnih plodova i da za tren oka zgotovite kakvu pitu, kolač, sok, voćnu salatu ili marmeladu. Idealna je za imunitet, kao i za prevenciju i terapiju mnogih bolesti, od avitaminoze,  zatvora nadutosti, pa sve do sinuzitisa, tromboze, mamurluka, obnavljanja crevne flore pa i infarkta. Zato se mnogi vode onom nadaleko poznatom “Jedna jabuka dnevno, i lekar je daleko od nas”.

Stubasto voće je sve popularnije kod nas, pa se tako pored pomenutih 8 vrsta stubastih jabuka, pojavljuju i 3 vrste stubastih krušaka, a interesovanje je sve veće i za stubastu kajsiju, šljivu, trešnju i višnju. Pa, kako se kod nas kaže, ko šta voli nek izvoli.

Cena i gde kupiti?

Možete je nabaviti u bolje opremljenim prodavnicama voćnih sadnica, a cena je obično oko 200 dinara po sadnici.