You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Sveže urme: zdravo voće u ishrani – upotreba i lekovita svojstva

Sveže urme: zdravo voće u ishrani – upotreba i lekovita svojstva

Urme (Phoenix dactylifera L.) su male oble voćke koje rastu na urminoj palmi. Mogu biti crvene, narandžaste, žute ili braon boje. Urme rastu u vidu grozdova kojih može da bude do 200 na jednom drvetu.

Urme sadrže mnogo hranljivih sastojaka i smatraju se najzdravijim voćem na svetu. Mogu se koristiti sveže ili sušene, ali uglavnom se konzumiraju sveže jer su onda najsočnije i najkorisnije.

Sveze urme zdravo voce u ishrani - upotreba i lekovita svojstva

Zdravstvene prednosti svežih urmi

Sprečavaju anemiju. Urme su bogat izvor gvožđa i zato se naročito preporučuju trudnicama, deci u pubertetu i anemičnim osobama.

Otklanjaju zatvor. Zahvaljujući velikim količinama vlakana, urme pomažu da se hrana brže vari i izbacuje iz organizma. Potrebno je samo da nekoliko urmi uveče potopite u čistu vodu i da pustite da odstoje preko noći. U toku noći urme će pustiti svoj sok, koji je veoma dobar laksativ.

Zaustavljaju dijareju. Urme su bogate kalijumom i mogu da pomognu da se zaustavi dijareja i da se obnovi crevna flora.

Smanjuju krvni pritisak. Urme su bogat izvor kalijuma i magnezijuma, koji predstavlja esencijalni mineral za širenje krvnih sudova. Zato se urme preporučuju osobama koje pate od visokog krvnog pritiska.

Snižavaju holesterol. Urme snižavaju nivo lošeg holesterola u telu koji može dovesti do pojave mnogih srčanih oboljenja.

Jačaju srce. Urme su poznate po tome da mogu da jačaju srce. Potrebno je samo  da tokom noći potopite urme sa semenkama u vodu. Ujutru iz njih uklonite semenke i sameljite ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su stajale. Uzimajte ovaj lek nekoliko puta u toku dana.

Štite od moždanog udara. Dokazano je da veći unos kalijuma smanjuje rizik od moždanog udara čak za 40%. Zato su urme najbolje voće za zdravlje nervnog sistema.

Poboljšavaju funkcije mozga. Urme sadrže velike količine fosfora, pa su poznate kao hrana za mozak. Poboljšavaju pamćenje, koncentraciju i naročito su pogodne za osobe koje se bave intelektualnim radom.

Poboljšavaju zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin koji se nalaze u urmama sprečavaju oštećenje makule u starosti i pomažu da sačuvate dobar vid.

Olakšavaju porođaj. Dokazano je da su se žene koje su jele urme 4 sedmice pre porođaja porodile brže i lakše. Takođe, urme pomažu da žene lakše prebrode postporođajnu depresiju.

Daju energiju. Urme sadrže prirodne šećere-fruktozu, glukozu i saharozu i daju veliki energetski podsticaj organizmu. Urme imaju veliku energetsku vrednost, a malo kalorija. Naročito su dobre ako ih pomešate sa mlekom.

Regulišu telesnu težinu. Urme sadrže velike količine hranljivih materija i stvaraju osećaj sitosti duže vreme. Urme ne sadrže holesterol, a ako se uzmu na prazan stomak, mogu da regulišu rad creva i da mu obezbede potreban šećer. One sadrže dosta šećera, pa ih treba jesti umereno.

Povećavaju seksualnu izdržljivost. Potopite urme u kozje mleko i ostavite da odstoje preko noći, a ujutru ih izmiksujte sa mlekom, medom i kardamom. Ovaj sirup jača telo i povećava seksualni nagon i izdržljivost.

Dobre su za bebe. Urme sadrže šećer koji se najlakše vari i zato ih čak i bebe mogu konzumirati. Preporučuje se da se urme isitne ili natope u vodi pre davanja detetu.

Upotreba urmi u ishrani

Urme se načešće koriste kao prirodan zasladjivač za razne kolače i poslastice. Ukoliko ste na sirovoj ishrani, one će jednostavno postati vaš neizostavni sastojak za raznorazne zdrave i ukusne slatkiše. Na internetu možete pronaći mnoštvo recepata koji se baziraju na upotrebi urmi. Uglavnom je pre upotrebe potrebno da ih potopite u vodu na 10ak minuta da bi bile lakše za oljuštiti.

Gde kupiti urme i koja je cena?

Uskoro otvaramo prodavnicu zdrave hrane pa ćemo imati i urme po najpovoljnijoj ceni. Prijavite se besplatno na našu mailing listu i javićemo vam čim krene prodaja da dobijate specijalne popuste na naše proizvode.