You are here: Home » Blog » Svinjska mast – lekovitost i recept

Svinjska mast – lekovitost i recept

Svinjska mast je nekada bila sastavni deo tradicionalne kuhinje naših starih i ne samo to, svinjska mast se ranije koristila i u ishrani i u lekovite svrhe. U savremeno doba je gotovo potpuno zanemarena, što je uzrokovano mnogim preterivanjima i zabludama u vezi njenog učinka na naše zdravlje i organizam.

Neki moderni kulinarski majstori danas ponovo otkrivaju njene prednosti i uvode je u upotrebu. Čini se da je iz upotrebe nestala zahvaljujući brojnim manipulacijama i marketinškim potezima, pre nego zbog štetnog uticaja na ljudski organizam.

Svinjska mast - lekovitost i recept

Zablude u vezi upotrebe svinjske masti u ishrani

Jedna od najvećih prevra koja se tiče navodne štetnosti svinjske masti jeste uverenje da ona dovodi do jako visokog nivoa holesterola, koji izaziva srčana oboljenja. Početkom dvadesetog veka, kada je konzumacija životinjskih masti bila u daleko većem udelu nego danas, kardiovaskularna oboljenja su bila retkost u poređenju sa savremenim dobom.Visok nivo lošeg holesterola i triglicerida zapravo u najvećoj meri potiče od šećera iz ugljenih hidrata, kao što su rafinisani šećeri, fruktoza i belo brašno.

Po ovom pitanju su poslednjih nekoliko godina sprovedene brojne studije i sve su pronašle nedovoljno dokaza da se zasićene masti životinjskog porekla mogu direktno povezati sa oboljenjima srca i krvnih sudova, što je bila glavna optužba za svinjsku mast.

Sve ovo naravno ne znači da se svinjska mast treba konzumirati u velikim količinama, niti da iz upotrebe treba izbaciti kvalitetne biljne masti, poput recimo maslinovog ulja. Način prerade i dobijanja namirnica ima veoma važnog udela u blagotvornosti krajnjeg proizvoda, no, sve više ljudi ponovo osvešćuje odnos sa prirodom i koristima namirnica koje dolaze iz prirode. Svinjska mast je upravo takav produkt i zato od njega ne bi trebalo zazirati.

Kvalitet svinjske masti

Kvalitet svinjske masti zavisi od ishrane svinja, posebno od toga da li su hranjene organski uzgojenom hranom ili ne. Mast dobijena od svinja koje su hranjene žirom neće biti identična od one koja se dobija od stoke hranjene, recimo, kukuruzom.

Kvalitet u velikoj meri zavisi od načina pripreme. Svakako da je mnogo bolji izbor za upotrebu korišćenje domaće pripremljene svinjske masti. Industrijski proizvod je često hidrogenizovan da bi bio stabilniji na sobnoj temperaturi, tretiran izbeljivačem, osveživačima, emulgatorima i antioksidansima, a svinje sa farmi su najčešće hranjene stočnom hranom koja sadrži GMO pšenicu i kukuruz. Zbog toga je preporučljivo izbegavati industrijiski dobijenu svinjsku mast i nabavljati je od lokalnog proizvođača ili je pripremati samostalno.

Hranljivi sastav

Svinjska mast je po svojoj strukturi triglicerid koji se sastoji od tri masne zasićene kiseline, a nasuprot opštem uverenju, ovaj sastav je zapravo koristan za ljudski organizam.

Svinjska mast sadrži manje zasićenih masti, a veći udeo monozasićenih masti i u stvari sadrži manji udeo holesterola nego ista količina putera. Njen glavni sastojak je oleinska kiselina, koja je tip monozasićene masne kiseline, korisne za srce, krvne sudove i prevenciju malignih oboljenja. Poređenja radi, svinjska mast sadrži 44% oleinske kiseline, dok susamovo ulje sadrži 41%, kukuruzno i orahovo 28%, laneno 21%, a najčešće upotrebljavano suncokretovo ulje sadrži samo 19%. Najveći udeo oleinske kiseline sadrži samo maslinovo ulje i to 71%.

Još jedan važan sastojak svinjske masti je steatrinska kiselina, za koju su naučna istraživanja pokazala da snižava nivo holesterola. Sadrži još i linolnu i misistinsku kiselinu, koje su korisne za imuni sistem. Svinjska mast sadrži štetnu palmitinsku kiselinu, ali je isto tako sadrži i maslinovo ulje.

Lekovita upotreba svinjske masti

Osim u ishrani, kao masnoća poput drugih koje upotrebljavamo u pripremi jela, svinjska mast je odličan preparat za različita zdravstevna stanja i drugu primenu.

Prečišćavanje svinjske masti u devet voda – Ovaj postupak je namenjen čišćenju svinjske masti od svih nečistoća, nastalih tokom otapanja i pripreme čvaraka, kao i soli. Prečišćena svinjska mast je potom spremna za lekovitu primenu. Ispira se tako što se u mast doda malo vode i promeša se kašičicom. Zatim se ta voda prospe i postupak se ponavlja devet puta.

Lek za ginekološke probleme – Svinjska mast je delotvoran preparat za neugodna ginekološka stanja, poput neprijatnog sekreta ili upale jajnika. Preporučuje se korišćenje tampona od sterilne gaze, koji se natope svinjskom mašću, prepranom u devet voda. Tako pripremljen tampon se preko noći drži u vagini, a savetuje se kontinuitet tretmana u trajanju od nedelju dana. Može da se stavlja i na pamučni uložak ili komad vate, a tretman sa tamponom je najdelotvorniji i najbrži.

Protiv kašlja i bronhitisa – Svinjska mast se odavno koristila kao lek protiv kašlja i bronhitisa, prvenstveno kod dece. Savetuje se da se stavlja u vidu obloga za grlo, što je najdelotvornije kod male dece. Treba biti oprezan zbog zagrevajućeg efekta koji ima, tako da ne bi trebalo da se primenjuje ukoliko dete ima povišenu temperaturu.

Protiv hemoroida – Svinjska mast je odličan prirodni lek za tretiranje hemoroida. Ona uspešno ublažava i otklanja neugodan svrab i peckanje.

Za negovanu kožu i uklanjanje strija – Svinjska mast je pravi melem za kožu. Svoju lepu i negovanu kožu dame iz nekih prošlih vremena upravo duguju tretmanima sa svinjskom mašću. Naši preci su i dečju kožu negovali ovim prirodnim preparatom, koji je izvrstan u delovanju protiv ojeda. Svinjska mast se pokazala izuzetno delotvornom u ublažavanju strija, posebno postporođajnih.

Kako se pravi domaća svinjska mast?

Svinjsku mast je moguće napraviti u kućnim uslovima, postupkom obrade svinjske slanine. Za pripremu je potrebna samo slanina, a najvažnije pravilo je to da se pazi da mast ne pregori ili se ne ispeče dovoljno, zbog čega postaje kvarljiva.

  • Stvrdnutu slaninu iseći na veće komade, a potom na kockice.
  • U posudu ili kazan za pripremu sipati vodu koja prekriva dno. Zagrejati posudu i ubaciti slaninu.
  • Smesu mešati na jakoj vatri, a jačinu smanjiti kada kockice slanine počnu da dobijaju žutu boju.
  • Posudu skloniti sa vatre i ohladiti prirodnim putem, te procediti dobijenu mast u dzgu posudu, kantu ili lonac.
  • Ostatke slanine je moguće upotrebiti za pripremu čvaraka.