You are here: Home » Zdravlje » Tahikardija – ubrzan rad srca: simptomi i lečenje

Tahikardija – ubrzan rad srca: simptomi i lečenje

Tahikardija ili ubrzani rad srca predstavlja povećanje frekvencije srca iznad fiziološke granice. Normalno je da srce odrasle zdrave osobe ima 60-100 otkucaja u minuti u stanju mirovanja. Ukoliko je broj otkucaja srca veći od 100, u pitanju je poremećaj srčanog ritma, odnosno tahikardija. Međutim, treba imati u vidu da srce kod dece i kod osoba sitnijeg rasta brže kuca, dok srce kod sportista ima manje otkucaja u minuti.

U nekim slučajeva tahikardija ne dovodi ni do kakvih komplikacija i može se ponovo uspostaviti normalan srčani ritam. Često je u pitanju samo prolazno stanje koje se može rešiti primenjivanjem adekvatne terapije. Međutim, nekada se može desiti da dođe do formiranja krvnih ugrušaka koji mogu izazvati srčani ili moždani udar. U nastavku možete saznati nešto više o tahikardiji, njenim uzrocima i simptomima, kao i o adekvatnim načinima lečenja ovog poremećaja.

Tahikardija - ubrzan rad srca simptomi i lečenje

Uzroci nastanka tahikardije

Postoje brojni faktori koji mogu poremetiti rad srca. Ubrzani rad srca uglavnom nastaje kao reakcija organizma na određena stanja, kao što su strah, stres ili iznenadni šok, razne infekcije, veliki fizički napor, povišena telesna temperatura, anemija ili anksioznost. Istraživanja su pokazala da svaki stepen povišene telesne temperature povećava broj otkucaja srca za 10. Na primer, sa telesnom temperaturom 38 čovek ima 90 otkucaja srca u minuti, dok sa temperaturom 39 ima 100 otkucaja srca u minuti. Kada je do ubrzanog rada srca došlo usled iznenadnog šoka ili straha, onda je u pitanju tahikardija na nervnoj bazi. U pitanju može biti i virusna upala srca ili smanjenje dotoka krvi u srce, kao i infarkt miokarda. Može se desiti da tahikardija nastane i zbog oštećenja srčanog mišića, a u pitanju mogu biti i urođeni poremećaji.

Uzrok tahikardije može da bude i gojaznost, kao i preterana konzumacija kofeina ili poremećaji u radu štitne žlezde. Treba znati da se tahikardija javlja i sa starošću, a često su genetski faktori uzrok ovog poremećaja. Naime, ako je neko u vašoj porodici imao neko srčano oboljenje, veća je mogućnost da ćete i sami imati problema sa srcem. Nekada do ubrzanog rada srca može doći i usled upotrebe određenih lekova ili psihoaktivnih supstanci.

Simptomi tahikardije

Nekada se dešava da simptomi tahikardije potpuno izostanu. Ipak, najčešći simptomi su bol u grudima, gušenje, otežano disanje, brzo umaranje, vrtoglavica, slabost u mišićima, nesvestica, nizak krvni pritisak, a u nekim slučajevima može čak doći i do gubitka svesti. Pacijenti koji boluju od tahikardije opisuju ovu bolest kao ,,preskakanje srca”, tj. oni osećaju kako im srce snažno udara i preskače u grudnoj duplji. Ubrzani rad srca se oseća čak i u stanju mirovanja u ležećem položaju. Javlja se osećaj nelagodnosti i preznojavanja. Međutim može se desiti da su se osobe koje već duže vreme pate od tahikardije već navikle na sve njene simptome i doživljavaju ih kao sastavni deo života.

Postoje tri vrste tahikardije, a to su sinusna tahikardija, ventrikularna tahikardija i  supraventrikularna tahikardija. Sinusna tahikardija podrazumeva srčanu frekvenciju koja je veća od 100 otkucaja u minuti i koja se povremeno javlja pa nestane. Uzroci ove vrste tahikardije su najčešće veliki fizički napor, visoka telesna temperatura, anemija, psihička napetost, poremećaj u radu štitne žlezde, ali i preterani unos nikotina, kofeina ili alkohola. Ventrikularna tahikardija je opasno stanje koje može imati fatalne posledice. Kod ove vrste tahikardije ima 120-200 otkucaja srca u minuti. Ventrikularna tahikardija je često uzrokovana pušenjem, kao i konzumiranjem prevelike količine kofeina ili upotrebom droge. Supraventrikularna tahikardija je ubrzan rad srca koji počinje i završava se naglo, a broj otkucaja srca u minuti je 150-220. Ova vrsta tahikardije nastaje u gornjim šupljinama srca i ima pravilan ritam. Iako su simptomi dosta neprijatni, kao što su preznojavanje, nesvestica i lupanje srca, supraventrikularna tahikardija ipak nije opasna po život.

Lečenje tahikardije

Kada je u pitanju lečenje ubrzanog rada srca terapija zavisi od ostalih tegoba koje su povezane sa tahikardijom. Lečenje tahikardije zasniva se na usporavanju rada srca. Da bi se tahikardija adekvatno lečila, potrebno je najpre utvrditi tačne uzroke nastanka ovog poremećaja. Lekari najčešće preporučuju beta-blokatore, koji umiruju srčani mišić. Ukoliko su uzroci tahikardije nervoza i stres, onda se preporučuju lekovi za smirenje, kao i promena stila života i životnih navika. Kada se smanje stres i nervoza smanjiće se i simptomi tahikardije, ili će u potpunosti nestati. Pre nego što počnete sa bilo kakvim lečenjem, koje se mora odvijati pod nadzorom lekara, bilo bi dobro da sami povedete računa o nekim stvarima. Naime, izbegavajte u širokom luku kafe, alkohol, čaj i cigarete.

Ako imate tahikardiju najbolje bi bilo da jedete hranu bogatu folnom kiselinom i vitaminima B6 i B12, a to su tamnozeleno lisnato povrće, integralne žitarice, meso, školjke, pasulj itd. Preporučuje se konzumiranje omega 3 masnih kiselina jer one znatno usporavaju rad srca. Od velike koristi mogu biti i semenke lana koje poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova. Možete mlevene semenke lana dodati raznim jelima, supama, salatama ili jogurtu. Ove semenke su izuzetno dobre za rad srca i krvnih sudova. U slučaju ubrzanog rada srca možete na kratko zadržati dah i umiti se hladnom vodom ili popiti čašu hladne vode. Važno je takođe da izbegavate naporne fizičke aktivnosti, ali da se ipak dovoljno krećete i da vežbate tehnike pravilnog disanja. Od velike koristi mogu biti i čajevi od lekovitog bilja. Opredelite se za čajeve poput matičnjaka, hmelja, odoljena, belog gloga ili lipe. Takođe, za lečenje srčanih aritmija preporučuju se i domaći preparati od belog luka, lavande i imele. Od velike koristi može biti i masiranje grudi i vrata eteričnim uljima od lavande i hmelja. Izbegavajte stresne situacije i posvetite dovoljno vremena odmoru. Preporučuje se da povremeno odete u saunu ili na relaks masažu.

Recept 1. Za lečenje tahikardije preporučuje se čajna mešavina od majčine dušice, imele, matičnjaka i komorača. Pomešajte jednake količine od svake od ovih biljaka, pa 3 supene kašike te mešavine prelijte sa 7 dl vrele vode. Poklopite lončić i ostavite čaj da odstoji oko pola sata a onda ga možete procedite. Ovaj čaj treba piti 3 puta u toku dana.

Recept 2. Čaj od matičnjaka takođe može biti dobar za ublažavanje tegoba kod tahikardije. Samo uzmite 3 kašike ove biljke i prelijte sa 7 dl vode. Pustite da odstoji oko pola sata a zatim procedite. Čaj od matičnjaka treba piti 3 puta u toku dana.

Recept 3. Da biste lečili poremećaje u radu srčanog ritma možete koristiti i tinkturu od gloga. U čaši vode ili čaja razblažite oko 15 kapi tinkture od gloga i pijte 3 puta u toku dana ovaj napitak. Kapi tinkture od gloga možete kupiti u gotovo svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Recept 4.  Isitnite nekoliko cvetova hmelja i prelijte ih šoljicom ključale vode. Pustite da odstoje oko 10 minuta, pa ih možete konzumirati ujutru i uveče nakon jela. Cvetovi hmelja umirujuće deluju na probleme sa srcem

Recept 5. Pomešajte 2 kašike sitno iseckanog cveta i lista hajdučke trave i božura, lista nane i matičnjaka i rizoma valerijane. Tu mešavinu ubacite u litar ključale vode i pustite da odstoji oko 2h, a zatim procedite i dodajte med. Ovaj čaj možete piti 3 puta dnevno.

Tahikardija se može lečiti i uz pomoć bioenergije, a potrebno je od 15 do 30 tretmana bioenergije. Ukoliko je uzrok tahikardije depresija ili preterana izloženost stresu, za izlečenje će biti dovoljno 4-5 tretmana, dok se kod arteroskleroze i infarkta miokarda zahteva veći broj tretmana. Prvih 5 tretmana treba obavljati 5 dana uzastopno, a kasnije tretmani mogu biti ređi.