You are here: Home » Blog » Temenjača kod beba – simptomi, uzrok i lečenje

Temenjača kod beba – simptomi, uzrok i lečenje

Temenjača je, možemo slobodno reći, normalna pojava koja se javlja kod beba, a koja često zna dobro da zaplaši brižne mame, naročito ukoliko su u pitanju prvorotke.

Kod određenog broja beba može doći do pojave žućkastih naslaga na temenu glave, nalik na krljušt, koja se jednim imenom naziva temenjača.

Reč je zapravo o infantilnom seboroičnom dermatitisu koji se javlja kod beba i nosi naziv „crusta lutea“, pytiriasis capitis ili mlečna krasta. Ta promena jeste nalik na lojnu strukturu, žućkaste je boje i sastoji se od više slojeva sitnih ljuspica. Kako podseća na perut, može se javiti i na drugim delovima glave kao i na svakom mestu na telu gde su zastupljene lojne žlezde, oko ušiju, obrva, ispod pazuha.

Temenjača kod beba - simptomi, uzrok i lečenje

Zašto dolazi do pojave temenjače kod beba?

Razlog zbog koga kod beba (najčešće do 3. meseca života) dolazi do pojave koja se naziva temenjača nije još u potpunosti poznat. Smatra se, ipak, da postoji predispozicija kod pojedine dece za nastanak temenjače, i da su takva deca kasnije podložnija nastanku astme, bronhitisa, ekcema, seboroičnog dermatitisa pa i raznih formi alergija.

I dok neki smatraju da je glavni krivac za pojavu ove vrste „peruti“ kod beba upravo nepravilna nega, drugi ne dele to mišljenje i smatraju da temenjaču ne uzrokuju niti nepravilna higijena, niti kakva bakterijska infekcija, niti da je u pitanju alergijska reakcija.

Najveći je, međutim, broj onih koji smatraju da su osnovni uzročnici za pojavu ovog tipa seboroičnog dermatitisa gljivice i lojne žlezde. Smatra se da lojne zlezde pojačano luče zbog toga što su u prvim mesecima života u bebinom krvotoku još uvek zastupljeni hormoni majke te tako dolazi do pojačane produkcije loja, njihovog slepljivanja i moguće podloge za razvoj glivične infekcije.

Iako ova promena bebu ne svrbi, ne ometa rast kose niti joj stvara bilo kakve druge tegobe, ono o čemu se mora voditi računa jeste da ne dođe do pojave crvenila i iritacije, ili da se pak ne pojave neke pridružene tegobe i simptomi kakve su bele naslage na jeziku, zatim infekcija uha ili pak napukline na mestu temenjače kod beba. U tom slučaju neophodno je javiti se lekaru, jer može doći do pojave bakterijske infekcije, tj superinfekcije (ukoliko je postojalo prethodno gljivično oboljenje).

Da li je moguće sprečiti nastanak temenjače?

Kao što smo već i napomenuli, temenjača jeste promena koja se kod beba javlja spontano i isto tako spontano može i da nestane. Obično ona sama nestaje do 12. nedelje života, međutim postoje i situacije kada se ona produži i na čitav period dojenja i to sve dok beba preko mleka dobija hormone majke koji mogu stimulisati rad lojnih žlezda.

Smatra se da se u pojedinim slučajevima temenjača može sprečiti, tj da se može prevenirati njen nastanak, dok je u pojedinim slučajevima to nemoguće. Ono što je vrlo važno da znamo i čega bismo se mogli pridržavati jeste da svakodnevno nežno peremo bebinu glavicu, uz obavezno lagano raščešljavanje nakon svakog pranja. Dakle kosa (tj samo teme čak i ukoliko beba nema kosu) se nakon svakog pranja mora pročešljati. 

Takođe je od velike važnosti da dete unosi dovoljne količine tečnosti, tj da mu je koža dovoljno hidrirana. Vazduh u prostorijama u kojima beba boravi ne sme biti suv, već je poželjno da ima određenu količinu vlage, te je tako poželjno na radijatore stavljati nakvašene peškire ili kakvu posudicu sa vodom. 

Kako se temenjača leči?

Kada je u pitanju lečenje temenjače kod beba, smatra se da je najvažnije održavati pravilnu higijenu temena.

Preporučuje se upotreba bebi šampona i pranje glavice nežno makar jednom na dan. Nakon toga lagano pročešljati teme.

Često su u upotrebi i razna ulja, bademovo, maslinovo, parafinsko i brojna druga, koja se mogu nanositi pre pranja temena (neke majke navode da svojim bebama nanose ulje 2h pre pranja glavice), dok postoje i druga mišljenja da se nakon kupanja bebe i laganog trljanja frotirom što temena što celog tela (da se pokupi vlaga i pokušaju odstraniti ljuspice), i četkanja četkom od prirodne dlake ili pročešljavanja malenim češljem, teme natopi uljem, ostavi da prenoći i ujutru se kosica ponovo opere.

Ukoliko uprkos primenjenom tretmanu temenjača ostaje uporna i ne prolazi, moguće je u konsultaciji sa lekarom neonatologom ili dermatologom zaduženim za lečenje vaše bebe primeniti i kakav antigljivični lek, fungicid Nystatin, Daktanol ili neki drugi lek u vidu masti, kremova ili pak pene.

Danas u prodaji možete naći i proizvode na bazi prirodnih sastojaka (99%) koji su idealni kako za prevenciju tako i za tretman već formirane temenjače.

Svi ti proizvodi deluju veoma nežno na kožu vaše bebe, prilagođavaju se i deluju keratoregulatorno, tj pomažu u ljuštenju i uklanjanju ljuspica i razmekšavanju dela temena na kome su razvijene. Takođe, takvi preparati sadrže sastojke koji će sprečiti ponovnu pojavu temenjače kod beba, a nisu štetni tj ne smetaju i ne iritiraju niti kožu niti druge delove lica, pre svega oči.

Iskustva

Majke koje su imale iskustava sa pojavom ove vrste problema kod svoje dece, smatraju da je pojava temenjače kod beba individualna stvar i da pravila naprosto nema.

Neke od njih navode da se ovakva promena pojavila kod njihove bebe prvi put tek u 8. mesecu života. Druge tvrde da su imale priliku da se informišu oko lečenja ovih promena u inostranstvu, gde se ne preporučuje upotreba bilo kakvih ulja i šampona, već se pušta da se promena sama povuče.

Mnoge majke primenjuju pročešljavanje kose nežnim pokretima četke, 2-3 sata nakon nanošenja kakvog ulja (najčešće bademovog), kada u nekoliko navrata pročešljaju bebi teme, da se otkloni što veći broj ljuspica a zatim okupaju bebu.

Ono što je najbitnije da znate jeste da temenjača nije nikakvo opasno oboljenje i da ako se pojavi kod vaše bebe ne bi trebalo da date mesta panici, već da se pridržavate gore pomenutih procedura i upotrebe šampona za bebe koji se mogu naći na našem tržištu. Negujte teme vaše bebe i temenjača će se ubrzo povući ili spontano ili zahvaljujući vašoj pažnji i negi.