You are here: Home » Zdravlje » Titranje i igranje oka – uzroci i lečenje

Titranje i igranje oka – uzroci i lečenje

Titranje oka je medicinski fenomen, u nauci poznat kao blefarospazam ili miokimija. Ova pojava je prilično česta i gotovo da ne postoji osoba kojoj se ova pojava nije dogodila više puta u životu. Reč je o fenomenu nevoljnog trzanja očnog kapka, koje se javlja spontano i koje ne možemo da kontrolišemo. Medicinski pojam blefarospazam zapravo označava bilo koji oblik nepravilnog treptanja ili nekontrolisanih kontrakcija očnog kapka.

Titranje oka uglavnom zahvata jedno oko, a može da se pojavi i u donjem i u gornjem kapku. Obično ne traje dugi i spontano se povlači, kao što se i javlja.

Titranje oka – uzroci i lečenje

Šta izaziva titranje oka?

Pravi uzrok za ovaj fenomen nije poznat. Nauka smatra da je ovo nevoljno trzanje očnih kapaka povezano sa abnormalnom funkcijom određenih nervih područja, čiji se završeci nalaze u mozgu, a zaduženi su za kontrolu i koordinaciju mišića i njihovog kretanja.

Iako nisu jasni precizni uzroci ovog fenomena, a osoba koja ga doživljaa takođe najčešće ne može da poveže titranje oka sa nekim konkretnim slučajem ili faktorima, smatra se da određene stanja mogu da podstaknu prisilno trzaje očnog mišića.

  • Fenomen suvog oka, koji se često javlja neposredno pre ili u toku titranja
  • Nadraženost rožnjače ili konjuktive
  • Stres, umor i nedostatak sna
  • Dugotrajno gledanje u ekran računara ili televizora
  • Poremećaji nervnog sistema
  • Preteran unos kofeina u vidu kafe, jakih čajeva i drugih napitaka

Titranje oka ponekad može da se poveže i sa nedostatkom određenih minerala u organizmu, a najčešće se radi o deficitu magnezijuma. Na ovaj slučaj se sumnja ukoliko se trzanje nastavi u dužem periodu i pri tom ne pomaže nijedan način za opuštanje očnog mišića.

Retki slučajevi mogu da upućuju na infekciju oka, poput konjuktivitisa, pri čemu je oko najčešće bolno, sa prisutnim crvenilom. Takođe može da ukazuje i na neki neurološki poremećaj, poput migrene ili nekih tenzionih glavobolja.

Da li je titranje oka opasno?

Trzanje očnog kapka se generalno smatra bezopasnom pojavom i u najvećem broju slučajeva se javlja i povlači spontano, u kratkom roku. Ovaj problem može da bude neprijatan, ali ne uzrokuje oštećenja niti gubitak vida. Ponekad može da traje prilično dugo, čak i satima i danima, a da uopšte nije štetno. Sa druge strane, ovakva pojava je veoma stresna i uznemirujuća za osobu koja je doživljava, pre svega jer je jako svesna neprijatnog trzanja i misli da svi u okolini to primećuju.

Iako je uglavnom potpuno bezopasno, savetuje se da se obavezno obavi konsultacija sa lekarom u slučaju da titranje oka traje duže od nedelju dana, bez prestanka. Takođe, savet lekara je neophodan ukoliko je titranje toliko izraženo da zatvara kapak i ometa vid ili se širi i na druge delove lica. Trebalo bi potražiti lekarsku pomoć u situaciji kada je titranje praćeno crvenilom, otokom ili pojavom sekretsa, kao i u slučaju da je gornji kapak potpuno opušten.

Kako se leči fenomen titranja oka?

Pošto pravi uzroci za ovaj fenomen već dugo kopkaju oftalmologe i razne stručnjake, bez adekvatnog odgovora, tako i u postuku lečenja nema nekih specijalnih metoda. U slučaju blažeg titranja, za koje se najčešće smatra da ih uzrokuje stres ili naprezanje mišića oka, preporučuje se odmaranje, lagana masaža, tople ili hladne obloge, meditacija i opuštanje u bilo kom smislu. Takođe je preporučljivo smanjiti ili izbaciti unos kofeina i dobro i kvalitetno spavati.

Titranje oka ne bi trebalo da bude razlog za brigu, osim ako nije praćeno drugim tegobama ili traje previše dugo. Često nam se dešava da nam deluje da je titranje duže ili jače, kada se na njega fokusiramo i obraćamo previše pažnje. Zbog toga je najbolji savet da se u toj situaciji opustimo i pokušamo da što manje razmšljamo o tome što se očni kapak nevoljno trza, jer je najverovatnije da će ubrzo prestati.

Kod pomenutih težih oblika, neophodno je potražiti lekarsku pomoć, jer titranje u tom slučaju može da bude povezano sa nekim drugim smetnjama ili oboljenjima.

Mitovi i značenja vezani za titranje (igranje) oka

Titranje oka ima svoje simboličko značenje u mnogim kulturama. Oči i pogled su prvo što zapažamo na drugoj osobi i na osnovu čega analiziramo kakva je ta osoba, šta misli ili oseća. Razni narodi imaju svoje verzije mitova i verovanja vezanih za ovu pojavu, a oni su simbolički pokazatelji sudbinskih dešavanja, koja se bitno odražavaju na život pojedinca. Pojava kada “oko igra” je fenomen koji svoja skrivena značenja ima od samih korena civilizacije, pa sve do današnjih dana.

Balkan – Naši krajevi su poznati po brojnim praznoverjima, baš kao i drugi delovi sveta. Ovde se veruje da titranje levog oka znači nesreću, što je slučaj sa većinom narodnih verovanja svetskih kultura.

Kina – U kineskom verivanju, titranje levog okoa se smatra srećnim, dok se titranje desnog oka smatra lošim predznakom. Kada se radi o ženama, tumačenje je obrnuto. Još jedno kinesko praznoverje smatra da titranje donjeg levog kapka znači da će osoba verovatno uskoro imati razlog za plakanje ili da neko priča o njoj iza leđa.

Indija – Kod Indijaca je verovanje obrnuto nego u Kini. Titranje desnog oka označava dobre vesti, a ukoliko gra levo oko, to znači da se pojedincu ne smeši sreća.

Afrika – U pojedinim delovima Afrike se smatra da titranje donjeg kapka znači da će osoba uskoro plakati. Kada se trza gornji očni kapak, to znači da će osoba uskoro imati neki neočekivani susret. U Nigeriji se takođe smatra da titranje levog oka donosi nesreću.

Havaji – Na Havajima je situacija nešto drugačija. Tamo titranje levog oka označava mogući dolazak nepoznate osobe. Postoje brojne verzije verovanja, a negde se smatra da dugutrajno titranje levog oka donosi propast u porodici.