Vi se nalazite ovde: Početna » Tinkture i melemi » Ulje od cimeta – upotreba za lepotu i zdravlje

Ulje od cimeta – upotreba za lepotu i zdravlje

Cimet pripada grupi najstarijih začina u čovekovoj upotrebi i ne smatra se bez razloga začinom vrednijim od zlata. U upotrebi je gotovo od samih početaka ljudske civilizacije, o njegovim blagodatima postoje zapisi u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisama, a pominje se i u Starom zavetu. Savremena naučna istraživanja su potvrdila da su drevni vidari i lekari bili potpuno u pravu, te da cimet ima izuzetno pozitivno dejstvo, primenjivo kod brojnih stanja i tegoba. Cimet deluje kod gastritisa, povišenog holesterola i šećera u krvi, odličan je u tretiranju gljivičnih infekcija, pomaže probavu i mršavljenje, blagotvorno deluje i na psihu i koncentraciju, izuzetan je i u kozmetičke svrhe.

Mirisni cimet nas asocira na praznične kolače i ukusne slatkiše i predstavlja jedan od najstarijih dodataka za pripremu raznovrsnih poslastica u kulinarstvu. On predstavlja idealnu kombinaciju začina i prirodnog leka i svakako zaslužuje svoje povlašćeno mesto u alternativnoj medicini, ishrani i svim poljima zdravog života.

Ulje od cimeta - upotreba za lepotu i zdravlje

U ishrani i terapiji se koristi cimetova kora. Ona se upotrebljava sušena i oguljena, kao prah i kao začiniski dodatak, a eterično lekovito ulje cimeta takođe se dobija iz njegove kore i koristi kod tretiranja različitih zdravstvenih stanja.

Blagotvorna svojstva cimeta

Cimet, na latinskom Cinnamonum zeylanicum, je drvenasta zimzelena biljka sa kožastim listovima, a u uzgoju se oblikuje kao žbun. Potiče sa Cejlona, a rasprostranjen je u južnoj i jugoistočnoj Aziji.  Ono što je važno znati jeste to da nije svaki cimet lekovit, te da je najedlotvorniji izvorni cejlonski cimet. U našim apotekama i prodavnicama se uglavnom prodaje nešto manje lekovita vrsta cimeta, sličnog sastava, poznata kao kasija, odnosno kineski cimet, koji potiče iz Burme.

Eterično ulje cimeta

Eterično ulje se dobija destilacijom uz pomoć vodene pare iz kore cimeta. Ono sadrži cimetni aldehid, eugenol, linalol i kariofilen. Ulje od cimeta ima antioksidativna svojstva, predstavlja bogat izvor magnezijuma, vlakana, gvožđa i kalcijuma. Samo po sebi ima snažno antibakterijsko i antigljivično svojstvo, deluje kao prirodni antiseptik i proizvodi se kao preparat za oralnu upotrebu. Čisto ulje cimeta se nikako ne sme koristiti, jer ima izrazito jako i agresivno delovanje na kožu i sluznicu.

Lekovita primena ulja od cimeta

Ulje od cimeta može da se upotrebljava u tretmanu različitih oboljenja i stanja i na različite načine. Može da se koristi za inhaliranje, kao dodatak jelu, za kupke i obloge i uz masažna ulja.

Ulje od cimeta ima izuzetno dejstvo kod rešavanja svih vrsta problema sa varenjem. Pomaže da se zaustavi krvarenje i normalizuju tegobe menstrualnog ciklusa i predmenstrualnog sindroma. Korisno je kod tretmana ukočenih mišića i bolova u zglobovima, te je odlično za primenu kod artritisa. Deluje protiv kožnih infekcija i ujeda insekata, a takođe je delotvorno i kod čišćenja kože od akni i bubuljica. Pomaže kod prehlade i upale grla. Ima antidepresivno svojstvo, smiruje, opušta i umanjuje osećaj zabrinutosti. Takođe je utvrđeno da pozitivno deluje na kognitivne funkcije i podstiče koncentraciju. Deluje protiv celulita, podstiče metabolizam i proces mršavljenja. Reguliše povišen nivo štetnog holesterola i pomaže u terapiji kod dijabetesa tipa 2. Generalno podiže imuni sistem i energiju, a osim toga, ima i svojstvo afrodizijaka.

Sponzorisano:

Loading...